Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1994409 пати)

Отсутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #10560 на: 25 Август 2020, 13:41:38 pm »
Јас од LM005 сум презадоволен. На мокро е најдобра, На суво и до 200км/ч беше многу стабилна како летна гума. Во кривини исто многу добра.

Само провериси дата на производство сите четири да имаат иста дека знаат да подметнуваат.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10561 на: 25 Август 2020, 13:47:59 pm »
Онлајн не можи да види освен на екупи пишат на некои датум. Јас, поарно зимски него цело сезонски за на планини.
Би рекол уште некоја недела/месец можи да се начека нешто на интернет поефтино ланска гума, зимска, некоја стотка подолу од реалната.

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #10562 на: 25 Август 2020, 15:27:11 pm »
Моја препорака е зимски/летни да користиш.
Сите сезонски гуми веќе не ги прават како порано и полека можат да одат во историја пошто кај многу производители не се продаваат како порано. Пред се поради квалитетот.

Со зимските BFGoodrich нема да згрешиш, за цената е премија таа гума.
За другите модели нека ти пишат другите или побарај ривјуа на нет/youtube. Ќе најдеш еден тон.

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
« Одговори #10563 на: 25 Август 2020, 16:48:25 pm »
Здраво клабери, добро ве најдов :)

Сефте коментар, па ми се падна на темава да постирам. ;D

Почнав да разгледувам зимски гуми, што како се нуди кај нас, бидејќи пред неколку дена си купив нова кола, па полека полека да видам колку би ме чинело задоволството „сет зимски гуми“.

Бидејќи ова ми е прво возило кое е лично мое (до сега го возев на моите Suzuki SX4-чето), немам многу искуство околу гумиве, па би ве замолил за совет околу изборот. Возењето ми е претежно во град и барем еднаш годишно до околните држави (но до локации не повеќе од ~400-450км од Скопје), но поради моменталната ситуација, би сакал да сум подготвен првично за периодот што следи, во смисла одење до повисоки места во МК (Маврово, Крушево, Берово, Шапка, итн.).

Би одел на средна класа (ценовно) на гуми, мислам дека не би имало логика премиум да се купуваат за кај нас. Димензиите ми се 205/55R16, возило Skoda Kamiq 1.0 TSI 115 HP. Не би имал можност и сет бандажи моментално да земам, така да би се менувале на постоечките бандажи. Имам неколку прашања (се надевам не е проблем ако ги излистам), па би ве замолил за одговор.

- Дали според горе-кажаното да гледам зимски, или ол сизон гуми?
- Дали да разгледувам низ попознатите продавници за гуми (Мотоцентар, Олимпико, Европа Гуми, итн.), или да ѕирнам и во онлајн продавниците (kupigumi, gumigumi, gumi.mk, egumi и сличните) - малце ми е шубе...?
- На што да обрнам особено внимание кога бирам гуми? Година на производство, ривјуа и рејтинг, потрошувачка?
- Дали (според ваше искуство) се начекуваат промотивни акции на зимски гуми, во есен/зима период, или е попаметно во лето да се купат (логично би било да се поефтини тогаш, а може и да грешам)?
- Од тоа што разгледував кај нас, предлог од следниве:

Зимски:
  • Debica Frigo 2 - 3045ден. (Пнеуматик)
  • BFGoodrich G-Force Winter2 - 3638ден. (Олимпико)
  • Fulda Kristal Montero 3 - 3900ден. (gumi.mk)
  • Apollo Alnac 4G Winter - 4100ден. (Европа Гуми), 4102 ден. (egumi.mk)
До оваа цена би бил комотен, секоја цена над ова би требало да ми има причина дали вреди да се плати.

• Pirelli Sottozero 3 - 4980ден. (kupigumi.mk)
  • Nokian WR A4 - 5070ден. (kupigumi.mk)
  • Bridgestone Blizzak LM005 - 5480ден. (egumi.mk)

Целосезонски:
  • Matador MP62 - 3143ден. (egumi.mk)
  • BFGoodrich G-GRIP ALL SEASON 2 - 4121ден. (Олимпико)
  • Apollo Alnac 4G All Season - 4320ден. (Европа Гуми)
До оваа цена би бил комотен, секоја цена над ова би требало да ми има причина дали вреди да се плати.
  • Bridgestone Weather Control A005 - 5160ден. (Европа Гуми)
  • Vredestein Quatrac 5 - 5240ден. (Европа Гуми)
  • Michelin CROSSCLIMATE+ - 5350ден. (Олимпико), 5732ден. (egumi.mk)

Изинете за долгиот пост, и ви благодарам однапред за одвоеното време. :)
BFGoodrich G-Force Winter2

Отсутен changetheoil savethecar

• Редовен
  • Пораки: 1049
  • Best Motors Worldwide
« Одговори #10564 на: 27 Август 2020, 02:04:19 am »
Здраво клабери, добро ве најдов :)

Сефте коментар, па ми се падна на темава да постирам. ;D

Почнав да разгледувам зимски гуми, што како се нуди кај нас, бидејќи пред неколку дена си купив нова кола, па полека полека да видам колку би ме чинело задоволството „сет зимски гуми“.

Бидејќи ова ми е прво возило кое е лично мое (до сега го возев на моите Suzuki SX4-чето), немам многу искуство околу гумиве, па би ве замолил за совет околу изборот. Возењето ми е претежно во град и барем еднаш годишно до околните држави (но до локации не повеќе од ~400-450км од Скопје), но поради моменталната ситуација, би сакал да сум подготвен првично за периодот што следи, во смисла одење до повисоки места во МК (Маврово, Крушево, Берово, Шапка, итн.).

Би одел на средна класа (ценовно) на гуми, мислам дека не би имало логика премиум да се купуваат за кај нас. Димензиите ми се 205/55R16, возило Skoda Kamiq 1.0 TSI 115 HP. Не би имал можност и сет бандажи моментално да земам, така да би се менувале на постоечките бандажи. Имам неколку прашања (се надевам не е проблем ако ги излистам), па би ве замолил за одговор.

- Дали според горе-кажаното да гледам зимски, или ол сизон гуми?
- Дали да разгледувам низ попознатите продавници за гуми (Мотоцентар, Олимпико, Европа Гуми, итн.), или да ѕирнам и во онлајн продавниците (kupigumi, gumigumi, gumi.mk, egumi и сличните) - малце ми е шубе...?
- На што да обрнам особено внимание кога бирам гуми? Година на производство, ривјуа и рејтинг, потрошувачка?
- Дали (според ваше искуство) се начекуваат промотивни акции на зимски гуми, во есен/зима период, или е попаметно во лето да се купат (логично би било да се поефтини тогаш, а може и да грешам)?
- Од тоа што разгледував кај нас, предлог од следниве:

Зимски:
  • Debica Frigo 2 - 3045ден. (Пнеуматик)
  • BFGoodrich G-Force Winter2 - 3638ден. (Олимпико)
  • Fulda Kristal Montero 3 - 3900ден. (gumi.mk)
  • Apollo Alnac 4G Winter - 4100ден. (Европа Гуми), 4102 ден. (egumi.mk)

• Pirelli Sottozero 3 - 4980ден. (kupigumi.mk)
  • Nokian WR A4 - 5070ден. (kupigumi.mk)
  • Bridgestone Blizzak LM005 - 5480ден. (egumi.mk)

Целосезонски:
  • Matador MP62 - 3143ден. (egumi.mk)
  • BFGoodrich G-GRIP ALL SEASON 2 - 4121ден. (Олимпико)
  • Apollo Alnac 4G All Season - 4320ден. (Европа Гуми)
  • Bridgestone Weather Control A005 - 5160ден. (Европа Гуми)
  • Vredestein Quatrac 5 - 5240ден. (Европа Гуми)
  • Michelin CROSSCLIMATE+ - 5350ден. (Олимпико), 5732ден. (egumi.mk)

Изинете за долгиот пост, и ви благодарам однапред за одвоеното време. :)
@dramallama
Nokian WR vo site testovi za sneg i dozd top!
---Best Motors Worldwide---
       (Oo=[][]=oO)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10565 на: 27 Август 2020, 08:30:21 am »
само да не се руските

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #10566 на: 27 Август 2020, 08:45:56 am »
Скоро сите Нокиан се произведени во Русија. На моиве ќе им биде 5та и последна сезона немаат никакво распаѓање али секако не би ги препорачал, од листата дефинитивно BFGoodrich G-Force Winter2, на последните тестови извадија одлични резултати.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #10567 на: 27 Август 2020, 08:58:42 am »
ама ти ги не ги возиш руските во услови и зими како нашите
кај нас мотоцентар требаше да враќаат пари и да даваат ваучери за нови гуми пошто се распаѓаа нокианот

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 795
« Одговори #10568 на: 27 Август 2020, 09:09:58 am »
Petlas е многу добра гума (се разбира за парите) :)
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4021
« Одговори #10569 на: 27 Август 2020, 09:52:30 am »
На веб страната на Олимпико за овие BFGoodrich G-Force Winter2 - дава дека со H брзински индекс се поефтини него ли со Т.

https://olimpiko.com.mk/p/2152/20555-r16-91h----bfgoodrich-g-force-winter2

205/55 R16 91H BFGOODRICH G-FORCE WINTER2

3.585,00 мкд
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен ynwaMKD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
« Одговори #10570 на: 27 Август 2020, 14:49:24 pm »
Предлог за летни гуми 185/65 R15 за пежо 207, би сакал неколку работи

- speed rating (небитно не возам повеќе од 130-140 и тоа ретко на удолница, најчесто на отворено 110)
- load index битно сакам да биде поголем индексот зошто реално ја товарам колата и плус ставам туле :(
- бучавост убаво би било потивки да бидат (моментално барум имам хаос бучи, диши, не кочи....)
- економичност, кочење мокро и сувo добро би било да се на задоволително ниво

До сега на колата од како е купена 2008 фабрички имаше GoodYear.  Реално бев доста задоволен можда дека и нова колата (тивка, мала потрошувачка, стабилна на дожд, дури првата и втората година се покажа супер и на снег, третата  година купив  зимски Sava Eskimo 3. Супер задоволен за зимска гума би купил повторно Сава) после 80000тина км сменети  GoodYear-ot со Barum (тогаш продавачот ме убеди со муабетот дека биле бренд на Continental) пројдени 50000 реално не сум многу задоволен како што пишав погоре)

од искуствово бев убеден дека ќе купам GoodYear.  Се јаувам денес во макпетрол да прашам цена за Goodyear EfficientGrip Performance  Фина жена на телефон почна да ме убедува како сум немал потреба да давам толку пари за кола што реално не се вози брзо да давам 18000 за гуми по 4500 беше цената со некој попуст 30% тој стандардниот :) да сум земел Debica исто биле бренд на GoodYear солидна гума, на ќерката исти такви и купила иако работи 20години во макпетрол а подолго време во секторот со гуми бла бла ....  некако ме потсети на муабетот со Барум ист бренд на континентал .. ама секако различен квалитет си викам :) ако има некој искуство со Debica конретно ми го понуди Presto моделот или да споделите модел и бренд од кој сте задоволни.  Ја прочитав скоро цела тема гледам ги препорачувате bridgestone...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10571 на: 27 Август 2020, 14:55:00 pm »
Ако добро се сеќавам се појави Дебика зимска која имаше иста шара како Ескимото.

Ќе му дојде подбренд на Сава ;D

Ако ги имаш парите купи си ги тие што си им удрил мерак, остави бабини муабети :)

Отсутен ynwaMKD

• Почетник
  • *
  • Пораки: 14
« Одговори #10572 на: 27 Август 2020, 15:04:36 pm »
Тие што ги имаат на лагер и за таа цена биле година ипол стари, и реално не ми се зимаат зошто не поминувам многу км за да земам стари гуми. Ми препорача да чекам да дојде летна сезона за да си земам тазе :) Ќе разгледам и по другиве продавници за гуми, штета што немаат сите цени и лагер на сајтовите.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #10573 на: 27 Август 2020, 15:24:48 pm »
Предлог за летни гуми 185/65 R15 за пежо 207, би сакал неколку работи

- speed rating (небитно не возам повеќе од 130-140 и тоа ретко на удолница, најчесто на отворено 110)
- load index битно сакам да биде поголем индексот зошто реално ја товарам колата и плус ставам туле :(
- бучавост убаво би било потивки да бидат (моментално барум имам хаос бучи, диши, не кочи....)
- економичност, кочење мокро и сувo добро би било да се на задоволително ниво

До сега на колата од како е купена 2008 фабрички имаше GoodYear.  Реално бев доста задоволен можда дека и нова колата (тивка, мала потрошувачка, стабилна на дожд, дури првата и втората година се покажа супер и на снег, третата  година купив  зимски Sava Eskimo 3. Супер задоволен за зимска гума би купил повторно Сава) после 80000тина км сменети  GoodYear-ot со Barum (тогаш продавачот ме убеди со муабетот дека биле бренд на Continental) пројдени 50000 реално не сум многу задоволен како што пишав погоре)

од искуствово бев убеден дека ќе купам GoodYear.  Се јаувам денес во макпетрол да прашам цена за Goodyear EfficientGrip Performance  Фина жена на телефон почна да ме убедува како сум немал потреба да давам толку пари за кола што реално не се вози брзо да давам 18000 за гуми по 4500 беше цената со некој попуст 30% тој стандардниот :) да сум земел Debica исто биле бренд на GoodYear солидна гума, на ќерката исти такви и купила иако работи 20години во макпетрол а подолго време во секторот со гуми бла бла ....  некако ме потсети на муабетот со Барум ист бренд на континентал .. ама секако различен квалитет си викам :) ако има некој искуство со Debica конретно ми го понуди Presto моделот или да споделите модел и бренд од кој сте задоволни.  Ја прочитав скоро цела тема гледам ги препорачувате bridgestone...

Hankook Kinergy Eco дефинитивно најтивка гума, нема да зажалиш.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #10574 на: 27 Август 2020, 15:54:31 pm »
@ynwaMKD ај да те прашам како би ги рангирал Ескимото (s3 или s3+) во однос на бучава споредено со Гудјерот и Барумот?