Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1992234 пати)

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9525 на: 05 Септември 2019, 15:04:33 pm »
Barum ima takva guma mislam deka nosese MP47 oznaka ama nesum siguren znam deka ima.
кај Matador се ознаките MP за all season, знам имам на Saxo-to
ќе проверам и Barum што нудат, фала ти

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #9526 на: 05 Септември 2019, 15:05:42 pm »
Ако ти е за SUV тогаш:
Goodyear Vector 4 Seasons Gen 2 SUV
да за кашкаито сакам да земам, ќе проверам што нудат од Goodyear, фала ти

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9527 на: 05 Септември 2019, 19:03:46 pm »
Препорачајте добра all season гума, со исклучок на Michelin Cross Climate која знам дека е врв  :)
немојте да коментирате дека all season гума не е добра ни за лето ни за зима, знам дека е подобро два сета да се ротираат  ;)

Матадор МП62, зимоска тестирана на снег, ладно, мокро. Одлична гума за парите. 4-5 години да издржи добро ќе биде.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #9528 на: 05 Септември 2019, 23:57:31 pm »
Izvini momak Matador bea moja greska sto pisav Barum me akna soncevo u glava ovde vo juzna Makedonija na plazava ;)

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 412
« Одговори #9529 на: 09 Септември 2019, 02:03:59 am »
Дечки, после неколку незгодни дождливи ситуации испадна дека гумите што ми идеа со колата немаат никаков "grip" кога е мокар асфалтот. Почнав да читам ривјуа, и испадна дека повеќе луѓе се жалат од нивниот квалитет. Во план ми беше да си купам зимски сет кога ќе дојде време, но сега сакам да се отарасам од гумиве и да си купам allseason гуми.

Прашањето ми е, дали најдобрите allseason гуми се подобар избор од сет од ѓубре летни + добри зимски? И кои се апсолутно најдобри allseason гуми на пазарот, и каде ги има кај нас да се купат оригинал со гаранција за димензии 185/55/R16?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #9530 на: 09 Септември 2019, 02:26:15 am »
А, што гуми се, бато?

"незгодни дождливи ситуации", патем, се заебани за највеќето летни гуми... зависи само што конкретно ти се случило, ама објективно :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #9531 на: 09 Септември 2019, 02:27:44 am »
Патем, не би го споредувал "allseason" со "добри на дожд", ако тоа ти е целта :)

Исто така, кај заклиза:
- на уљосан асфалт низ град после малку дожд;
- на автопат на добар дожд; или
- нешто трето?

Под бр.1 - на сите би им се случило, само на некои помалку, а на некои повеќе
« Последно менување: 09 Септември 2019, 02:40:12 am loopz »
Министерство за транс, поп и виски.

Присутен JezuzNoChill

• Редовен
  • Пораки: 1016
« Одговори #9532 на: 09 Септември 2019, 02:28:30 am »
За снег не можеш без зимски, а all-season се полоши 90% од времето од летни. Прилично лош компромис се.

Земи си барем 2 убави летни за напред да имаш и асални зимски гуми.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9533 на: 09 Септември 2019, 07:55:37 am »
Дечки, после неколку незгодни дождливи ситуации испадна дека гумите што ми идеа со колата немаат никаков "grip" кога е мокар асфалтот. Почнав да читам ривјуа, и испадна дека повеќе луѓе се жалат од нивниот квалитет. Во план ми беше да си купам зимски сет кога ќе дојде време, но сега сакам да се отарасам од гумиве и да си купам allseason гуми.

Прашањето ми е, дали најдобрите allseason гуми се подобар избор од сет од ѓубре летни + добри зимски? И кои се апсолутно најдобри allseason гуми на пазарот, и каде ги има кај нас да се купат оригинал со гаранција за димензии 185/55/R16?
Нема врнето 2м прашина уље нечисто се има по асфалтот. И нандобрите на свет да се нема да ги бива додека убаво не се испере.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2170
« Одговори #9534 на: 09 Септември 2019, 08:16:02 am »

Нема врнето 2м прашина уље нечисто се има по асфалтот. И нандобрите на свет да се нема да ги бива додека убаво не се испере.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk
Така е. Сите пролизгуваат во таа ситуација, без разлика премиум или не.

Јас не би купувал ол сизн, не толку за лето колку за зима. Добра зимска гума си е потреба.
Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
« Одговори #9535 на: 09 Септември 2019, 10:37:54 am »
Точно, Партизанска пред некој ден беше лизгалиште кога проврна.

Отсутен nonamemacedonia

• Почетник
  • *
  • Пораки: 16
« Одговори #9536 на: 09 Септември 2019, 11:52:38 am »
Здраво

Имам голф 4 и ставив гуми Континентал 205/55/16. Уште кога ги ставив но последните 3 4 месеци кога возам со брзина околу 65 км/ч слушам зуење, мислам дека не се лагерите бидејќи мениев еден а исто слушам како зуе од двете гуми. Дали е можно, нормално, да зујат гумите.?

Фала позз

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30072
    • CARclub.mk
« Одговори #9537 на: 09 Септември 2019, 12:08:48 pm »
Не би требало гуми да зујат. Односно, не гледам зошто и како би „зуеле“. Најверојатно имаш некаков друг проблем.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #9538 на: 09 Септември 2019, 12:10:22 pm »
Прашањето е ако на 65 зујат дали на двојно од тоа зујат повеќе? Ако е резонанца некоја или балансирање.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #9539 на: 09 Септември 2019, 12:53:30 pm »
Mesto zuenje da ne bucat ?
Dunlopot sto gi imav na cordobata iako imaa sara imaa i preku 10 god i na otvoreno baagju buceva pogotovo zadnite. Duri ja oterav kolata i lageri da proveram togas. Pri promena na novi gumi zvukot go snema zboram za na avtopat brzina pogolema od 80km. Vo skopje gradska bucenje nemase nikakvo.