Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1778055 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #8805 на: 04 Декември 2018, 22:17:01 pm »
Овде на форумов владее некое мислење дека само кај нас се возат буџет гуми. Во развиените еу земји исто така се возат, и на скапи коли секако. Што ако тој со сликаниот џип нема поима и отишол да си купи гуми и му рекле еве овие се супер платил му монтирале и заминал.
Дедо ми вози од последниве ц класи, лани ми вика абе ќе ставам зимски пријател на мерцедес ставил многу е задоволен не знам какви се ама ако не е таа бројка може да не ми ги прифати компјутерот 225/45/18 мислам се. И отишол кај пријателот и иде многу задоволен со новите Рикен гуми. Поубави му биле од континенталот спорт контакт летни кои што се може и 200еур парче.
Додо од форумов лани скина гума у Србија. Немало иста ко неговата (мишелин мислам) и ставил 2 тигар од немај каде. Не рече дека е небезбеден и мислам остана да ги вози.
Јас од зимите нексен бев презадоволен.
Не возат сите до лимит на возилото за секогаш да им треба гума со високи перформанси.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7071
« Одговори #8806 на: 04 Декември 2018, 23:29:00 pm »
Прашањето е дали има поента толку пари да фрли на гума кога 80% од перформансите може да ги има за пола од цената.
тогаш прашањето дали има поента да се фрли толку пари на кола кога 80% од перформансите може да ги има за пола од цената е исто така валидно.
Исто и за кочници, не знам што фрлаат пари за брендови, има кинески ефтини, 80% од перформансите за пола цена...

Ама кога се бира кола мора да е ПРЕМИУМ БРЕНД со мин.19" иначе што ќе кажат комшии/пријатели/бизнис партнери....

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5653
« Одговори #8807 на: 05 Декември 2018, 06:27:49 am »
Haha moabetov mi tekna na kolega kaj mene. Zema passat so 17" alu dzanti i calam lele gledaj bozem od dijamanti se. Arno ama imase kjelavi gumicinja koga go kupi i dojde vreme za promena. 3 telefoni svrte po dukjanive i padna u nesves so cenite za gumi. Odma bandazite u oglas zema 16ki i fukna novi Doublestar gumi.Bitno sea kjuti kao misir  :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #8808 на: 05 Декември 2018, 08:31:36 am »
Као мисир пред кланица ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6737
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8809 на: 05 Декември 2018, 08:41:24 am »
Кога ќе дојде ред за сервис што ќе прави, мотор од лада ќе монтира со карбуратор од југо? 225/45/17 не е воопшто скапа димензија, тој нема пари за таква кола.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10960
  • 430i
« Одговори #8810 на: 05 Декември 2018, 08:43:02 am »

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #8811 на: 05 Декември 2018, 16:16:07 pm »
Кога ќе дојде ред за сервис што ќе прави, мотор од лада ќе монтира со карбуратор од југо? 225/45/17 не е воопшто скапа димензија, тој нема пари за таква кола.

vo pravo si so moabetov. Cergata mu e kratka. Prethodniot sopstvenik si ja sredil taman ama ovoj racunase koga kje ja zeme minimum 5 god deka nema nisto da cepne ama saglam se zezna. Mislam autoto si  e super odlicno od vnatre i nadvor ama kutriot so 300 eura plata tesko mu ide odrzuvanje na istata. I on saka saglam bandaz,guma,xenoni,lickanja ama jbg cergata e kusa edvaj tera mesecot za osnovni potrebi a ne pa odrzuvanje i ulepsavanje na tolkava kola.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8812 на: 05 Декември 2018, 20:07:33 pm »
300 евра плата а сака да вози 225-ки?

Море треба астероид да не удри, тоа е.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43709
  • Il Moderatore
« Одговори #8813 на: 05 Декември 2018, 20:34:33 pm »
Сакав да пишам дека 300е плата е за Dacia Logan, али Тиш го срочи тоа далеку подобро.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8814 на: 05 Декември 2018, 21:13:49 pm »
Сакав да пишам дека 300е плата е за Dacia Logan, али Тиш го срочи тоа далеку подобро.

Дачиа Логан има Рено хардвер, не би рекол дека е за 300 евра, туку за 600+

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
« Одговори #8815 на: 05 Декември 2018, 22:51:51 pm »
Kolata ja zema on so 17ki bandazi ne gi kupuvase on otposle. Prethodniot sopstvanik si ja doteral po vkus arno ama treba dzepce da imas ete koa kje doe red za gumi,za full servis,nedaj boze nekoj dizna ova ona. Toa e  ne zimaat site 500+ eura ova e realnosta na 50% od gragjanite vo MK.
Ali biten moment sekoe leto odmor u Elada,Samsung s7 telefon,passat b5.5,paticinja najnova moda a 300 evropski plata. E ova go ima samo u MK.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8689
  • Пичлеме
« Одговори #8816 на: 05 Декември 2018, 23:06:17 pm »
Според погорнта анологија и реалноста во Македонија, треба сите пешки да одиме или во подобар случај да си купиме магаре затоа што е ефтино за одржвање, ебаве тоа сеирџиите и трачарките ебаве :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #8817 на: 05 Декември 2018, 23:42:57 pm »
Така е Ипкис!
ПС: менувам 17ки за 16ки.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #8818 на: 06 Декември 2018, 00:50:25 am »
Според погорнта анологија и реалноста во Македонија, треба сите пешки да одиме или во подобар случај да си купиме магаре затоа што е ефтино за одржвање, ебаве тоа сеирџиите и трачарките ебаве :)
Па треба, како во нормалните и развиени земји, каде 75% од населението користи јавен транспорт и нема кола.
Ама ние, мора да се покажеме пред комшиите и пред роднините како сме фраери, возиме бесни коли. 50% од сопствениците на „премиум“ класа на половњаци стари 10+ години децата дома гладни си ги оставаат, ама битно клучот на маса стално е изваден и колата паркирана на пешачки за сите да ја видат....

Тешка сељачаана сме како народ и после се прашуваме зошто европска унија нејќе да чуе за нас.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10460
« Одговори #8819 на: 06 Декември 2018, 02:23:53 am »
Ха тие не молат да влезиме кај ними... еее... што ќе му прат на отпадфон германија.
Мене битно ми е да се тркалат кола да не ми е ладно зиме, лете не ми смета што е жешко, и фиќо нека е, ако толку ми се смеат ќе го паркира понастрана :) оти сум мрза, не за друго...
Инаку не би рекол дека од гума до премиум гума разликата е 80%, во никој случај. Сметам дека вреди секој динар даден за гума. Ем со летни + зимски ги мењаш на 5-6 год. Е ако немам току пари ќе земам поскромна кола, ама гумите и кочниците мора да се во топ форма. Нека не чини вентил диктон, скапана нека е, ама гуми никако да се дефект т.е. излитени. Живот може да кошта.
Е сега не знам колку е исплтлкиво и ок рециклирање на гуми, мада кај нас не ни има...