Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1991746 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #8130 на: 11 Декември 2017, 21:54:34 pm »
Мене од око ми изгледа здрава гумата, не е нити поткината на местото кај што удрила, али со внатрешна метална структура не може да се знае од око...

Иначе тоа било кратер, на 3 места е извиткан бандажот (среќа челичен е па поголема е шансата за исправање).

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #8131 на: 11 Декември 2017, 22:01:16 pm »
Јас имав исто искуство пред 3-4 месеци. 2 бандажи искривени кифла, гумите здрави. Борче ги исправи и ете си ги како што треба. :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8132 на: 12 Декември 2017, 11:21:25 am »
1. Ако си за најрационално најевтино - 4 сезони со исти гуми.
2. Ако ти е за најдобри возни својства најрационално* - Летни (8 месеци) + Зимски (4 месеци) во соодветно време.
3. Ако ти е за разумен компромис потполно бесмислено - 6 месеци летни + 6 месеци 4 сезонки (или зимски, зависно од климатскиот распон).

FTFY

____
*  рацио=разум, рационално=разумно

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #8133 на: 12 Декември 2017, 17:03:16 pm »
Апсолутно знам што занчи рацио. Сеуште стојам на оригиналното тврдење.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #8134 на: 12 Декември 2017, 19:14:13 pm »
Дали е теоретски можно да се искриви бандаж од јак удар во дупка, а да не се оштети перманентно гумата?

Утре секако ќе го носам бандажот на исправање, ама барем психички да ја спремам газдарицата ако треба и гума да купува ;D

Да одговорам на своето прашање по денешното исправање на кифлата - може бандаж да се скифли а гумата да е здрава после тоа. 800 денари и 4 саати исправање подоцна, се е на свое место. ;D

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #8135 на: 14 Декември 2017, 09:52:10 am »

Што е разумното во возење со исти гуми на вруќ асфалт и подмрзнати шљакатарници?

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2169
« Одговори #8136 на: 14 Декември 2017, 11:11:56 am »

Што е разумното во возење со исти гуми на вруќ асфалт и подмрзнати шљакатарници?
Ваљда Мишелин Кросклимате. Ама не сум сигурен.

Sent from my SP551 using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #8137 на: 14 Декември 2017, 11:16:55 am »
Пошто тој одговор беше наменет за мене, еве да напоменам дека рационалното во возење со исти гуми низ сите годишни времиња е тоа што тука, каде што живеам, летата не се толку вруќи, а зимите не се толку ладни, така да добра all-season сосема солидно би вршела работа.

Од што можам да видам, и како што беше посочено до сега, Michelin Cross Climate и Good Year 4 Vector се меѓу најдобрите од овој тип на гуми.

Но, у нашата ни родна грутка, мислам дека не би можеле најсоодветно да си ја вршат работата, пошто преку лето асфалтот е оЃин, а преку зима, знае прописен грч да фати. Чинам дека нема гума која покрива толкав температурен дијапазон.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #8138 на: 14 Декември 2017, 11:21:26 am »
па за Македонски услови Мишелинот е подобар бидејки е летна гума првенствено, а кај нас зимата може да има ладни и снежни периоди кои траат кратко.

А во Немачка Летата не се како во МК така да и Вектор се супер кои пак се базирани на зимски гуми првенствено

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4000
« Одговори #8139 на: 14 Декември 2017, 12:09:27 pm »
[

Рационално е во тоа што имаш најдобар однос на возни својства/цена со рамномерен и предвидлив циклус на експолатација. Ако не ги бараш сите најдобри возни својства и се решиш на доволно добри возни карактеристики. Гумите ќе ги возиш и нема да ги старееш по 9 месеци во гаража.

Од овој аспект, и од искуството со минатите зими, зимските гуми ми завршија работа 11 дена во услови за кои мислам дека и четирисезонските ќе завршат подеднакво (ако не и подобра работа бидејќи ќе купам премиум 4 сезонка на место на медиокритетна до нискоквалитетна зимска - да истерам колку толку верзија). Така да, разумно е да се откажам од најдобрите можни својстава во секој момент, на база на 85-95% покривање.

Пошто тој одговор беше наменет за мене, еве да напоменам дека рационалното во возење со исти гуми низ сите годишни времиња е тоа што тука, каде што живеам, летата не се толку вруќи, а зимите не се толку ладни, така да добра all-season сосема солидно би вршела работа.

Од што можам да видам, и како што беше посочено до сега, Michelin Cross Climate и Good Year 4 Vector се меѓу најдобрите од овој тип на гуми.

Но, у нашата ни родна грутка, мислам дека не би можеле најсоодветно да си ја вршат работата, пошто преку лето асфалтот е оЃин, а преку зима, знае прописен грч да фати. Чинам дека нема гума која покрива толкав температурен дијапазон.

Од зимскиот грч мислам дека нема многу статистички да ги оправдам нискобуџетна зимска вс. преимиум четирисезонка. За летниот оџин, ќе размислам во текот на потполите месеци.

Сега за сега, Мишлинов КросКлајмат Пљус, во услови на ладно суво и намокрено со услови за мразови и утриснки температури од -3С се однесуваат прекрасно. За услови во период кога се тмепературите околу 10С на влажен коловоз или обилни врнежи исто така немам замерка. 

Во моментов онаа опција за која @filipv смета дека е тотална глупост (бесмислено), мислам дека најдобро ќе ми легне во експлоатациона, ротациона и финансиска конструкција.

Отсутен Sunamalkala

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #8140 на: 26 Декември 2017, 20:32:09 pm »
Поздрав! Препорака за добра летна гума... Мишелин, Данлоп,Континентал..?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #8141 на: 26 Декември 2017, 20:34:27 pm »
абе имево ти ги прочитав како Sinnamajka рипнав од кревет :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #8142 на: 26 Декември 2017, 20:34:36 pm »
Меѓу подобрите гуми и евтино ќе поминеш.

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nexen/N-Blue-HD-Plus.htm

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #8143 на: 26 Декември 2017, 20:42:22 pm »
Препорака за ханкук кинерџи.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Sunamalkala

• Почетник
  • *
  • Пораки: 11
« Одговори #8144 на: 26 Декември 2017, 20:42:30 pm »
абе имево ти ги прочитав како Sinnamajka рипнав од кревет :)
:P

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk