Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1778374 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #9735 на: 04 Декември 2019, 10:01:09 am »
Е па кој не може да мења зимски летни, ете му олсизн гуми.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1353
« Одговори #9736 на: 16 Декември 2019, 14:45:31 pm »
Колку треба да е притисокот во резервната гума?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #9737 на: 16 Декември 2019, 15:33:19 pm »
Мала резервна? Види на гумата, веројатно пишува колку може да трпи. Би рекол боље на повисок притисок да се пумпа зошто е обично работа што не ја проверуваме често (јас ич) и подобро да ја начекаш на повисок притисок отколку на понизок кога ќе ти притреба...

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
« Одговори #9738 на: 16 Декември 2019, 16:35:44 pm »
Zaboravame na 5tata guma, koj ja ima ::)

Pred nedela dena nagazuenje kamen na avtopat u 3 saat sabajle, gumata parce od strana (od drugar kola, gumata stara 2 nedeli...).
Sreka imase barem mala rezervna.
Staanje gumata, skoro na bandas.

Pa sreka, prva benziska na 2km. Gumata veke bese dosta topla. Pritisok 0.7.
Pumpaj pumpaj ne se dopumpue ja doteravme na 3.0 pak ne ja licese. Na naredna bezniska ja stegnavme na 3.7 posto u toa temnicite uspeavme da procitame deka se pumpa na max 4.2.
I taka istera 800km na 100ka :)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1353
« Одговори #9739 на: 16 Декември 2019, 17:51:23 pm »
Да мала резервна и кај мене од фабрика не е проверена. ;D На колега пред некој ден му пукна гума па со резервна си отиде до дома, викам чекај и јас да ја проверам, испод 1 бар беше ја напумпав 2.1 како другиве, на неа пишува 60psi не знаев колку е сеа гледам 4 бара.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #9740 на: 16 Декември 2019, 18:54:35 pm »
Барем 2.6 за да си спадне до 2 дур да ја употребиш.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #9741 на: 16 Декември 2019, 22:15:33 pm »
4.2 бари на спејссејверот од 159-ката, а мислам дека и други такви спејссејвери околу 4 бари им е притисокот што треба да биде. Еднаш годишно не е лошо да се провери....

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2350
« Одговори #9742 на: 17 Декември 2019, 09:32:26 am »
За татко ми гледам гуми, во димензија 185/60/14, вози Пунто 2. Има 2 нови летни гуми и 2 очајни зимски гуми, беше на принцип потација напред-назад, зависно од сезона. Дилемата е дали да се земат 2 зимски или 2 целосезонски гуми. Знам дека зимските гуми извозени една сезона во лето, после тоа не се тоа тоа. Затоа се мислам да земе целосезонски, кои пак знам дека се некој нужен компромис. Колата се вози 95 % градска средина и ан него не му се исплатат 2 посебни сета. Ги знае некој целосезонските Сава Адапто или некоја друга препорака. Тие што ќе се земат ќе се ротираат со летните што се на колата, лето-зима. Ваше размислување?
Се решивме да земеме целосезонски гуми, дилемата е помеѓу Матадор MP 62 (2400 ден) и Аполо ALNAC 4G (3070 ден), овие вториве се подбренд на Vredestein, некој искуство да сподели, благодариме
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #9743 на: 17 Декември 2019, 11:07:40 am »
Препорачајте добра all season гума, со исклучок на Michelin Cross Climate која знам дека е врв  :)
немојте да коментирате дека all season гума не е добра ни за лето ни за зима, знам дека е подобро два сета да се ротираат  ;)

Матадор МП62, зимоска тестирана на снег, ладно, мокро. Одлична гума за парите. 4-5 години да издржи добро ќе биде.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
@Tischläufer А во лето како се покажаа?

Отсутен Angel Skopje

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 272
« Одговори #9744 на: 17 Декември 2019, 13:24:11 pm »
Препорачајте добра all season гума, со исклучок на Michelin Cross Climate која знам дека е врв  :)
немојте да коментирате дека all season гума не е добра ни за лето ни за зима, знам дека е подобро два сета да се ротираат  ;)

Матадор МП62, зимоска тестирана на снег, ладно, мокро. Одлична гума за парите. 4-5 години да издржи добро ќе биде.
до сега 1 цело лето еве започна 2 зима јас сум немал проблем со Matador mp62
единствена замерка е што се малку бучни, поготово на мала брзина пример 30-40 км/ч во кривина од 90 степена ептен се слушаат предните, инаку ок се  и на суво и на мокро (без абс) 😉

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9745 на: 17 Декември 2019, 21:41:22 pm »

Таа кола летоска жена ми ја возеше, ама мислам дека се малку бучни над 100км/ч. Сега после 8.000км од прилика не се забележуваат знаци на истрошеност. Не чкрипеше на жежок асфалт.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #9746 на: 18 Декември 2019, 08:04:17 am »
Вчера беше одлучено да се земат Матадор МП62, ми кажаа од Тунинг центар да бидеме таму до кај 17:15 за да не не фати гужва, после тоа се правело гужва, инаку работното време им е до 19:00. Со судни маки и многу брзање бев таму 17:00 но беше затворено. Влегов во таа фирма ќерка нивна (или иста фирма) за велосипеди и мотори и ми кажаа малку арогантно дека нема никој, дека си заминале. Ваков непрофесионализам немам искусено до сега и затоа најверојатно ќе се оди на другата опција Аполо од Европа гуми, само што сега пак треба да се организирам со време, распореди. Само сакав искуство да споделам.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #9747 на: 18 Декември 2019, 08:10:40 am »
Вчера беше одлучено да се земат Матадор МП62, ми кажаа од Тунинг центар да бидеме таму до кај 17:15 за да не не фати гужва, после тоа се правело гужва, инаку работното време им е до 19:00. Со судни маки и многу брзање бев таму 17:00 но беше затворено. Влегов во таа фирма ќерка нивна (или иста фирма) за велосипеди и мотори и ми кажаа малку арогантно дека нема никој, дека си заминале. Ваков непрофесионализам немам искусено до сега и затоа најверојатно ќе се оди на другата опција Аполо од Европа гуми, само што сега пак треба да се организирам со време, распореди. Само сакав искуство да споделам.

За Матадор подобро ти е да идеш на Јужен Булевар во Мултибренд, мада последниот пат ради тоа возење дојти утре, дојди задутре и јас си купив друг бренд на гуми иако сакав Матадор.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #9748 на: 18 Декември 2019, 08:37:14 am »
Оди си во Мотоцентар, со закажано, ни гужви ни бутур. Имаат General Tire што треба да се трпат, имаат и Даванти имаат Клебер. Крај краева имаат и Рикен  ::). Јави се, кажи димензија нека ти појаснат што гуми има на лагер и во колку саат - и ајт. Завршена работа.

Ако нема, во Стоп енд Го, ако нема во Олимпико, ако нема во Пнеуматик. Сите се на 500 метри размак.

Отсутен Filip MK

• Редовен
« Одговори #9749 на: 18 Декември 2019, 08:46:41 am »
@Deni Ги гледав сите опции, на крај се реши да се зема целосезонска гума и се издвоија само 3 бренда на гуми (Сава, Матадор и Аполо) и затоа тие се „ловат“. Инаку знам дека се профи Мотоцентар, Стоп анд Го (лично искуство, ќе се земеа зимски ханкоок ама немаа на лагер пред недела дена, пред да се одлучиме за 4 сезони гума), Европа гуми исто ок....инаку другарката што купи Киа Стоник (што беше актуелно во посебна тема) и ги препорачав Клебер и денеска ја зема колата и оди право во Мотоцентар  :)