Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 2433509 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #825 на: 27 Август 2012, 13:04:18 pm »
да, и после ќе речат, абе суво беше а колата се лизгаше....... епа се лизгаше, се лизгаше kabooom!

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #826 на: 27 Август 2012, 13:08:56 pm »
да, и после ќе речат, абе суво беше а колата се лизгаше....... епа се лизгаше, се лизгаше kabooom!

;D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #827 на: 27 Август 2012, 13:17:17 pm »
Ете кој ја има научено лекцијата ;D Да не те карам оваа зима. Адидас си купи сега адидадс и за алфата да купиш, ако треба леб нема да јадеш цела зима ама зимски гуми да купиш. Тигар-тигар јебига!

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #828 на: 27 Август 2012, 13:24:51 pm »
Ако продужи вака бензинов да се качува, Алфата јаде перење, церада и знак „зимница, не пипај до 20ти јуни“.
Ни зимски ни летни ни ништо нема да види, со санка ќе го праќам татко ми на работа.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #829 на: 27 Август 2012, 13:27:08 pm »
:D

Со татко ми кадетот така го чувавме како шпајз, и тоа подвижен ;D
Му се чудеа на работа како во секој момент има све живо со него :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #830 на: 27 Август 2012, 13:28:26 pm »
Цената на бензинот не ја менува карактеристиката на гумите. Одете жалете се во „цени на горива“.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #831 на: 27 Август 2012, 13:34:48 pm »
Цената на бензинот менува исплатливост на возење во зима.

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #832 на: 27 Август 2012, 13:39:50 pm »
Другарче мое зема на два пати х2 сава некоја си,нов модел летна,првиот пат гумата му се поду на некои си 15 000км,и пред 1 месец пак зема ист модел,195-50-15 за сума од 2300 ден по гума.Со образложение ефтини биле,па ефтини се да,ама секоја година ќе си ги мењаш и кога ќе ја направиш математиката и не се така ефтини.

Јас на кадетот возам на задните тркала сава веке 6 години, имам поминато околу 40 000 км и ниту се изедени, ниту испукани, купени се 27 евра по парче. Предните ми ги изеде побрзо и лани ги сменив затоа што низ градов од премногу легнати полицајци, дупки и стално само прекопувања, се раштелова цела предница и во рок од 3 месеци ги изеде начисто и ги сменивме, центриравме, земавме некои словенски гуми за напред, еве ги тераат, така да може се десило ете да се надува таа, генерално добри се, плус моиве се летно-зимски, и зимоска на оној снег, поготово кај што живеам јас во кисела вода, без никаков проблем си истерував со опелчето иако задња вуча, а останатите комшии прилично имаа проблеми со снегот

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
« Одговори #833 на: 27 Август 2012, 18:36:38 pm »
Ај и јас малку да се вклучам во темава пошто сум во фаза на купуванње зимски гуми. Мислам дека во однос на зимски гуми нема штедење  со оглед и последнава зимакаква што, беше  секој возач треба да рзмислува за безбедноста во зимски услови како за себе така и за другите учесници во сообраќајот. Инаку моентално има многу добри понуди за зимски понуди од реномирани брендови. Искрено три ми се во опција Continental TS830, Nokian WR D3 i Goodyear Ultra Grip. E сеа кај мене фабрички гумите се на алуминумски фелни 205-55/R16.  Со оглед дека сакам да ставам зимски гуми со димензија 195-65/R15  имам проблем да најдам челични бандажи (5x114,3 централна дупка 67,1). Во секој случај без зимски гуми не ни помислувам да возам зимоска.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #834 на: 27 Август 2012, 23:54:27 pm »
Другарче мое зема на два пати х2 сава некоја си,нов модел летна,првиот пат гумата му се поду на некои си 15 000км,и пред 1 месец пак зема ист модел,195-50-15 за сума од 2300 ден по гума.Со образложение ефтини биле,па ефтини се да,ама секоја година ќе си ги мењаш и кога ќе ја направиш математиката и не се така ефтини.

Јас на кадетот возам на задните тркала сава веке 6 години, имам поминато околу 40 000 км и ниту се изедени, ниту испукани, купени се 27 евра по парче. Предните ми ги изеде побрзо и лани ги сменив затоа што низ градов од премногу легнати полицајци, дупки и стално само прекопувања, се раштелова цела предница и во рок од 3 месеци ги изеде начисто и ги сменивме, центриравме, земавме некои словенски гуми за напред, еве ги тераат, така да може се десило ете да се надува таа, генерално добри се, плус моиве се летно-зимски, и зимоска на оној снег, поготово кај што живеам јас во кисела вода, без никаков проблем си истерував со опелчето иако задња вуча, а останатите комшии прилично имаа проблеми со снегот

епа време им е за менување

Присутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7270
« Одговори #835 на: 28 Август 2012, 01:19:20 am »
Ке истераат задните уште оваа година, па здравје боже таму другото лето ке се сменат и задните, иако се здрави и имаат шара исто како кога ги купивме, али сепак старост ги јаде.
Еден мој другар на шкода фелиција до пред 3 месеци возеше фабрички гуми од 97 ма, али немаа мн поминато, околу 30 000 км, али ипак он претера  ;D

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1489
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
« Одговори #836 на: 28 Август 2012, 07:23:32 am »
Што нема закон ( или има ама не се спроведува ) за такви како комшија ти. Тој е потенцијален убица на пат.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #837 на: 28 Август 2012, 11:04:50 am »
кој ке ти измери старост на гуми кај нас? МВР неможе шарите да ти ги измери па камо ли старост да ти провери

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45187
  • Il Moderatore
« Одговори #838 на: 28 Август 2012, 11:10:09 am »
Не знам некаде дека постои закон за старост. За шара знам, а за старост најчесто има препораки. Како и да е, одамна веќе ја пишува неделата и годината на производство на самите гуми, ама тоа е за луѓе кои се грижат за тоа.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен caki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 318
« Одговори #839 на: 28 Август 2012, 13:27:28 pm »
Taka e moze da ima dobra sara a da e stara 6 do 7 godini sto znaci deka veke ne e dobra zatoa sto gi ima izgubeno svojstvata kako dobra guma.