Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1800641 пати)

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1104
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13740 на: 11 Ноември 2024, 10:13:51 am »
@Ordevski

Специфичен склоп на околности е, баш како што праша новиот член:

- градско возење
- ретко возење на автопат (ама не во екстремни услови)
- малку километри годишно

Абењето можеби е фактор, ама незначаен.
Додај само промена на гуми секоја сезона, еве крсти ги 3 години Х 2 пати годишно менување...
Мислам дека за 14" вреди човек да купи Мишелин и да не му ја мисли?

Истово го размислувам и за мене, за 15", со исклучок (што уште повеќе помага на равенката) дека никогаш од Скопје не излегло - едноставно, за тука е - до ваму, до таму...
Јас би одел на летни нови, без размислување. Кога има снег, нека дреме колата. Ќе се издржи една недела... Ете ти го Јетко за тие денови.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Не е само за снег проблемот, поголем проблем кај нас е ниски температури, дожд и голомразица особено рано сабајле ако одиш на работа додека асфалтот уште не е развозен и загреан. Знам дека е само за низ град муабетот, ама... Кога е веќе само за низ град, јас би ставил целосезонски, секако и во летно време нема да се вози колата брзо, да се загреваат премногу гумите и да се трошат.

Не за нешто друго, прогнозата за неделава беше дека темп ќе оди до 15-16 степени висока. Сега гледам сменила, највисока неделава 11

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3802
« Одговори #13741 на: 11 Ноември 2024, 10:37:27 am »
Денес снег заврна на неколку места колку што читам.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10975
  • 430i
« Одговори #13742 на: 11 Ноември 2024, 11:24:21 am »
Здраво, поискусни помош!
Дали е препорачливо за градско возење низ Скопје, неколку пати во годината, но не зимно време и надвор од Скопје, да земам гуми за сите сезони? Имам дилема, а немам можност за чување на гумите, не сакам да менувам нон стоп. Прашањето ми е повеќе од аспект на безбедноста, стабилноста и работата на возилото. Благодарам

Ок, како што ве разбирам значи и со 4 сезони гуми би било соодветно за возење. Да бидам појасна, станува збор за гуми 185 65 R14, гледам разни марки и разни цени, некоја оптимална цена за добра, нормална гума?

Да и за на работа ми е, за секој ден возење. Па не верувам дека повеќе од 5000 до максимум 6000 км годишно

јас имам ваквa ситуација C1ce-то

ја решив со BF Goodrich 4Season, во моја димензија ги платив 250еур
второ зимо ќе им биде, ОК се за парите

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 276
« Одговори #13743 на: 11 Ноември 2024, 11:29:32 am »
Последниве 3 години возам само целосезонки на двете коли. Едните мишелинки (4 цели сезони и малце километри) другите континенталки (3 цели сезони и ншто над 40ккм ќе направат зимоска и ќе ги фрлам). Не се враќам повеќе на два сета на гуми. Животниот век им го сметам на 3 години со возењето што го правам (одам и на скијање секоја година). Со навремено планирање цената воопшто не е многу повисока од премиум летна или зимска гума. @Nandor The Relentless возам 19ки на Шкодата, и мислам дека баш поголемите димензии се таму каде што добиваш повеќе во есап, а и помацле замарање со чување на големи тркала по дома. 

Дека ги имаш и двата бренда. Кој би бил изборот помеѓу Crossclimate 2 i All Season Contact 2. За Пирели се откажав дека во нашава државичка нема димензии. Поздрав.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #13744 на: 11 Ноември 2024, 11:31:19 am »
Здраво, поискусни помош!
Дали е препорачливо за градско возење низ Скопје, неколку пати во годината, но не зимно време и надвор од Скопје, да земам гуми за сите сезони? Имам дилема, а немам можност за чување на гумите, не сакам да менувам нон стоп. Прашањето ми е повеќе од аспект на безбедноста, стабилноста и работата на возилото. Благодарам

Ок, како што ве разбирам значи и со 4 сезони гуми би било соодветно за возење. Да бидам појасна, станува збор за гуми 185 65 R14, гледам разни марки и разни цени, некоја оптимална цена за добра, нормална гума?

Да и за на работа ми е, за секој ден возење. Па не верувам дека повеќе од 5000 до максимум 6000 км годишно

јас имам ваквa ситуација C1ce-то

ја решив со BF Goodrich 4Season, во моја димензија ги платив 250еур
второ зимо ќе им биде, ОК се за парите

За таа димензија Crossclimate + e идеална гума. Малку поскапа ама вреди за сите пари.

Отсутен EVELIN

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #13745 на: 11 Ноември 2024, 11:53:26 am »
https://motocentar.com.mk/shop/?_width=185&_profile=65&_diameter=r14&_season=za-site-sezoni
Доста добро ве разбрав, иако сум доста нов возач и немам баш блиски кого да прашам.  Не земајќи ги во предвид последните поскапите, како и првите кинеските (не би купила кинески) за кои би се одлучиле вие?

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6488
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #13746 на: 11 Ноември 2024, 12:01:53 pm »
Континентал, или останатите кои можиш да си ги дозволиш, ништо нема да му фали, одбери си шара, дали Барум/Рикен/Матадор и вози.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5958
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13747 на: 11 Ноември 2024, 12:07:41 pm »
@EVELIN колкав ти е буџетот?

Отсутен EVELIN

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #13748 на: 11 Ноември 2024, 12:11:24 pm »
Меѓу 15.000 до 20.000 МКД за 4 гуми вкупно би било оптимално.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3898
« Одговори #13749 на: 11 Ноември 2024, 12:20:07 pm »
Последниве 3 години возам само целосезонки на двете коли. Едните мишелинки (4 цели сезони и малце километри) другите континенталки (3 цели сезони и ншто над 40ккм ќе направат зимоска и ќе ги фрлам). Не се враќам повеќе на два сета на гуми. Животниот век им го сметам на 3 години со возењето што го правам (одам и на скијање секоја година). Со навремено планирање цената воопшто не е многу повисока од премиум летна или зимска гума. @Nandor The Relentless возам 19ки на Шкодата, и мислам дека баш поголемите димензии се таму каде што добиваш повеќе во есап, а и помацле замарање со чување на големи тркала по дома. 

Дека ги имаш и двата бренда. Кој би бил изборот помеѓу Crossclimate 2 i All Season Contact 2. За Пирели се откажав дека во нашава државичка нема димензии. Поздрав.

Еедна работа што приметив е дека кај CC+ стареењето не е баш пријатно. Гумите имаат помалку километри и шарата е здрава, ремномерно се изедени но веќе не ја имаат истата способност да држат. Лани беа одлични. Два пати на зимување одев со нив во Бугарија на прилично снежни коловози локално во Банско си ја завршија работата солидно. Со Contito ги возам во поголема димензија и на кола која има 4х4. Уште немаат цели 3 зими истерано но даваат добра сигурност во тоа што се бара од нив во стандардни услови на возење. За летно време и двете вароијатни добро ме служат, освен што СС+ умре како гума слично како што се случува со оние фјуел енерџи сејвинг гуми кои не се јадат ама стануваат крути и не кочат после некоја година во експлоатација. Веројатно ако не најдам друг порационален избор повторно би одел на Conti.

Edit: Кај мне не се СС2 туку се СС+

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13750 на: 11 Ноември 2024, 12:21:16 pm »
@EVELIN Во Вулко има Sava Adapto HP по 3,540 ден. Има и Goodyear 4Seasons Gen 3 (бр 1 гума моментално во таа димензија, ги возам и на СУВ 19ки и топ се) малку надвор од буџет  по цена од 6,070 ден.

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
« Одговори #13751 на: 11 Ноември 2024, 13:36:28 pm »

Еедна работа што приметив е дека кај CC+ стареењето не е баш пријатно. Гумите имаат помалку километри и шарата е здрава, ремномерно се изедени но веќе не ја имаат истата способност да држат. Лани беа одлични. Два пати на зимување одев со нив во Бугарија на прилично снежни коловози локално во Банско си ја завршија работата солидно. Со Contito ги возам во поголема димензија и на кола која има 4х4. Уште немаат цели 3 зими истерано но даваат добра сигурност во тоа што се бара од нив во стандардни услови на возење. За летно време и двете вароијатни добро ме служат, освен што СС+ умре како гума слично како што се случува со оние фјуел енерџи сејвинг гуми кои не се јадат ама стануваат крути и не кочат после некоја година во експлоатација. Веројатно ако не најдам друг порационален избор повторно би одел на Conti.

Edit: Кај мне не се СС2 туку се СС+

Ги нема веќе CC+, јас ги возам на помало возило и ми се ок. Ама CC2 како што истражував се повеќе наклонети кон зима, на сметка на мокро и суво возење што реално не се за македонски услови. Од друга страна, траат доста повеќе од Конти. Никако не си. Јас ги сакам новите Пирели СФ3 но ја нема мојата димензија.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #13752 на: 11 Ноември 2024, 13:55:29 pm »
@EVELIN Во Вулко има Sava Adapto HP по 3,540 ден. Има и Goodyear 4Seasons Gen 3 (бр 1 гума моментално во таа димензија, ги возам и на СУВ 19ки и топ се) малку надвор од буџет  по цена од 6,070 ден.
Многу скапи некако ко за 14ки.
За 205/55/R16 се од 90 Еур нагоре во Германија.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13753 на: 11 Ноември 2024, 15:27:03 pm »

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3040
« Одговори #13754 на: 11 Ноември 2024, 18:37:17 pm »
Дечки, колку пари да барам за Пирели Синтурато П7 215/50/18 летни? 6000 км возени на ново возило. Сакам за сите сезони да земам.

Sent from my iPhone using Tapatalk