Автор Тема: Гуми - Општо  (Прочитано 1749385 пати)

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1620
Одг: Гуми - Општо
« Одговори #13725 на: 10 Ноември 2024, 21:49:23 pm »
Додавам пост бидејќи не ми дава повеќе од 4 слики да додадам...

Штета што трошењето на гумата не е додадено во тестот. Ол сизн премиум ту рул дем ол :)

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Volvo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 234
« Одговори #13726 на: 10 Ноември 2024, 21:54:14 pm »
Колку километри би поминувал? Од последниот тест, летна гума е подобра во сите услови освен во возење по снег... Можеби би ти било подобро премиум летни, а во оние денови кога (ако) има снег, вози такси... Ако ти е за работа, тогаш е друг муабет.

Мислиш премиум летна вс Олсизн. Ако е некоја чурук летна, тогаш поарно премиум олсизн.  :) Ем со летни, треба ланци да ти тропаат у гепек 5 месеци.
Да, премиум би одел јас, особено според последниве статистики што ги видов, за кола што не се користи секојдневно за работа, втора градска кола итн... Би одел на летни пред ол сизн и 2 пара гуми.

По овие слики ал сизон (best) на снег во сите услови е полоша само од Пирели и Мишелин, додека е подобра од Континентал, Гудиар и Ханкук.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13727 на: 10 Ноември 2024, 22:02:42 pm »
Колку километри би поминувал? Од последниот тест, летна гума е подобра во сите услови освен во возење по снег... Можеби би ти било подобро премиум летни, а во оние денови кога (ако) има снег, вози такси... Ако ти е за работа, тогаш е друг муабет.

Мислиш премиум летна вс Олсизн. Ако е некоја чурук летна, тогаш поарно премиум олсизн.  :) Ем со летни, треба ланци да ти тропаат у гепек 5 месеци.
Да, премиум би одел јас, особено според последниве статистики што ги видов, за кола што не се користи секојдневно за работа, втора градска кола итн... Би одел на летни пред ол сизн и 2 пара гуми.

По овие слики ал сизон (best) на снег во сите услови е полоша само од Пирели и Мишелин, додека е подобра од Континентал, Гудиар и Ханкук.
Да, така изгледа, и тоа на сериозно ладни услови, а кај нас најверојатно се помеки и уште попогодни температурите за ол сизн и летни гуми. Па и како што нема добар снег паднато години наназад...

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
« Одговори #13728 на: 10 Ноември 2024, 22:23:29 pm »
Може линк од конкретното видео?

Најдов!

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5708
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #13729 на: 10 Ноември 2024, 23:06:40 pm »
Ако за 400€ има Goodyear 4 сезонски кои се подобри од Ханкук зимски од 265€ тогаш разликата вреди макар и се потрошиле за 3 години.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4199
« Одговори #13730 на: 10 Ноември 2024, 23:52:17 pm »
Почнав да гледам цени за Goodyear AllSeason Gen3 за да ги сменам конечно овие што ги имам, претходниот модел. Димензијата е 205/55/16ки, и ми дава и опции со XL. Сегашниве што ги имам не се такви, удобни се и комфорна е вожњата. Што можам да очекувам ако земам со XL ознака?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8596
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #13731 на: 10 Ноември 2024, 23:55:49 pm »
Extra Load?
Значи, само подобро...
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #13732 на: 10 Ноември 2024, 23:57:14 pm »
Extra Load?
Значи, само подобро...
Ама па да не биде покруто, потврдо возењето?

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #13733 на: 11 Ноември 2024, 00:02:00 am »

Најдов!

Колку многу податоци, уште толку повеќе ме заболе главата....
А, мислев да пакувам едни за јапанецов проклет, дека поефтини се за него.

Дали вака, како голема слика, може човек едноставно да заклучи дека:

- пореномираните брендови добро се држат и препорачливи се да се купат, баш за потребата како што назначи новиот член со прашањето?
- колку поголеми/поскапи димзензии - all season е лоша инвестиција

Двеве работи, земени предвид дека управувањето на возилото секогаш треба да биде по строги прописи, а при екстремни услови.

(Последново, сум прилично убеден, ама ме интересира мислење).
Ветер од северен правец.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #13734 на: 11 Ноември 2024, 00:05:43 am »
Extra Load?
Значи, само подобро...
Ама па да не биде покруто, потврдо возењето?

Не можам да ти гарантирам, ама мислам дека XL е појачување на ѕидовите, ако добро паметам...
Користев XL од Sava зимски - во секој момент беа помеки и помалку бучни од Firestone и Continental летни.

Мислам и Blizzak-ов треба да се XL, ќе ги менувам за некој ден и ќе проверам - исто помалку бучава, а подеднакво "меки"...
Ветер од северен правец.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13735 на: 11 Ноември 2024, 01:06:02 am »

Најдов!

Тоа е!

Најдов!

Колку многу податоци, уште толку повеќе ме заболе главата....
А, мислев да пакувам едни за јапанецов проклет, дека поефтини се за него.

Дали вака, како голема слика, може човек едноставно да заклучи дека:

- пореномираните брендови добро се држат и препорачливи се да се купат, баш за потребата како што назначи новиот член со прашањето?
- колку поголеми/поскапи димзензии - all season е лоша инвестиција

Двеве работи, земени предвид дека управувањето на возилото секогаш треба да биде по строги прописи, а при екстремни услови.

(Последново, сум прилично убеден, ама ме интересира мислење).
Лонг стори шорт, не штеди на гуми и кочници...

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #13736 на: 11 Ноември 2024, 01:13:59 am »
@Ordevski

Специфичен склоп на околности е, баш како што праша новиот член:

- градско возење
- ретко возење на автопат (ама не во екстремни услови)
- малку километри годишно

Абењето можеби е фактор, ама незначаен.
Додај само промена на гуми секоја сезона, еве крсти ги 3 години Х 2 пати годишно менување...
Мислам дека за 14" вреди човек да купи Мишелин и да не му ја мисли?

Истово го размислувам и за мене, за 15", со исклучок (што уште повеќе помага на равенката) дека никогаш од Скопје не излегло - едноставно, за тука е - до ваму, до таму...
Ветер од северен правец.

Отсутен Ordevski

• Редовен
« Одговори #13737 на: 11 Ноември 2024, 01:53:52 am »
@Ordevski

Специфичен склоп на околности е, баш како што праша новиот член:

- градско возење
- ретко возење на автопат (ама не во екстремни услови)
- малку километри годишно

Абењето можеби е фактор, ама незначаен.
Додај само промена на гуми секоја сезона, еве крсти ги 3 години Х 2 пати годишно менување...
Мислам дека за 14" вреди човек да купи Мишелин и да не му ја мисли?

Истово го размислувам и за мене, за 15", со исклучок (што уште повеќе помага на равенката) дека никогаш од Скопје не излегло - едноставно, за тука е - до ваму, до таму...
Јас би одел на летни нови, без размислување. Кога има снег, нека дреме колата. Ќе се издржи една недела... Ете ти го Јетко за тие денови.

Отсутен ficomk

• Сениор
« Одговори #13738 на: 11 Ноември 2024, 07:21:05 am »
Здраво, поискусни помош!
Дали е препорачливо за градско возење низ Скопје, неколку пати во годината, но не зимно време и надвор од Скопје, да земам гуми за сите сезони? Имам дилема, а немам можност за чување на гумите, не сакам да менувам нон стоп. Прашањето ми е повеќе од аспект на безбедноста, стабилноста и работата на возилото. Благодарам
Јас би идел на целосезонски гуми, димензијата не би требало да е скапа за да си земеш премиум гума. Би препорачал исто како @nestor04  Goodyear 4Seasons 3Gen, ги имам веќе со 85К км Gen2 (претходниот модел) и сум презадоволен, со забелешка дека ги возам во Германија.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #13739 на: 11 Ноември 2024, 08:07:59 am »
Последниве 3 години возам само целосезонки на двете коли. Едните мишелинки (4 цели сезони и малце километри) другите континенталки (3 цели сезони и ншто над 40ккм ќе направат зимоска и ќе ги фрлам). Не се враќам повеќе на два сета на гуми. Животниот век им го сметам на 3 години со возењето што го правам (одам и на скијање секоја година). Со навремено планирање цената воопшто не е многу повисока од премиум летна или зимска гума. @Nandor The Relentless возам 19ки на Шкодата, и мислам дека баш поголемите димензии се таму каде што добиваш повеќе во есап, а и помацле замарање со чување на големи тркала по дома.