Автор Тема: VW Golf 1.2 TSI 85KS  (Прочитано 19781 пати)

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
Одг: VW Golf 1.2 TSI 85KS
« Одговори #15 на: 05 Март 2011, 13:07:41 pm »
Моторот 1.2 TSI со 105 ks  е оној вистинскиот со реална снага извадена од таа кубикажа.

Верзијата со 85 ks верувам дека е намерно намалена за да добијат основен мотор за замена стариот атмосферски 1.4 и за да можат да бараат доплата од 1000 еур па и повеќе за поснажниот.

А за звукот што го вадат е нормално дизните да штракаат е сега е прашање дали е убав или грд.

Мада со издувот звукот е корегиран, во внатрешноста не се ни слуша штракањето.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #16 на: 05 Март 2011, 13:10:25 pm »
Моторот 1.2 TSI со 105 ks  е оној вистинскиот со реална снага извадена од таа кубикажа.

Верзијата со 85 ks верувам дека е намерно намалена за да добијат основен мотор за замена стариот атмосферски 1.4 и за да можат да бараат доплата од 1000 еур па и повеќе за поснажниот.

А за звукот што го вадат е нормално дизните да штракаат е сега е прашање дали е убав или грд.

Мада со издувот звукот е корегиран, во внатрешноста не се ни слуша штракањето.
Со намалувањето на силата потребни се поефтини матерјали, па затоа и колата со тој мотор е толку пари. Според мене овој мотор е фантастичен за Поло, исто како и 1.4 за Голф.
Ама ако се вози 90% во град како што и сите ние ги коритиме возилата, нема да има некој проблем. Сепак има доста разлика во цена.
« Последно менување: 05 Март 2011, 13:12:47 pm Deni »

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #17 на: 05 Март 2011, 13:19:19 pm »
za shtakanjeto ne praime muabet... :) i kaj mene shtrakaat diznie... a malce ja pipnes gasta odma se gubi toj zvuk...

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #18 на: 05 Март 2011, 13:29:26 pm »
За доплатата од 85-ка до 105-ка е чиста комерцијала.

Кај фабијата таа разлика изнесува само 720 еур додека за октавијата бараат 1210, додека за кралот нели овај Гољфот 1478 еур.

Овие цени се добиени од ценовниците на сајтовите од импортерите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #19 на: 05 Март 2011, 13:49:17 pm »
За доплатата од 85-ка до 105-ка е чиста комерцијала.

Кај фабијата таа разлика изнесува само 720 еур додека за октавијата бараат 1210, додека за кралот нели овај Гољфот 1478 еур.

Овие цени се добиени од ценовниците на сајтовите од импортерите.
Епа ценовниците везе немаат со реалноста. 1000 евра е разлика од 1.2 85кс до 1.4 122кс, во реалноста, во салон. Не гледајте цени од каталог, маталог...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20680
« Одговори #20 на: 05 Март 2011, 22:54:14 pm »
Нема да се осудуем да кажувам приказни за тоа дали и колку се добри ТСИ или не се, ќе видиме за пар години.

А конкретно за темата, ја лично, не би за тој мотор во Голф. 1.4 ТСИ, да, ама овој не. За во Поло, пеки, ама не у Голф.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен TSI

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 202
« Одговори #21 на: 05 Март 2011, 23:37:08 pm »
Ovie so toa strakanjeto mi se najdobri. Ke izgledaat klipce i se im e jasno a i drugite gi ubeduvaat deka e taka.
Ne se slusa motorot koga raboti vo mesto. Ova od licno iskustvo go kazuvam.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #22 на: 06 Март 2011, 04:24:45 am »
Ovie so toa strakanjeto mi se najdobri. Ke izgledaat klipce i se im e jasno a i drugite gi ubeduvaat deka e taka.

И ја се согласувам со ова... Не знам што е финтата со клипчињана, ама не еднаш сум бил у близина, или сум возел ТСИ мотор, и ниеден до сеа не звучел малтене као дизел, као што се случај со тие на клипчињата.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #23 на: 06 Март 2011, 17:54:00 pm »

И ја се согласувам со ова... Не знам што е финтата со клипчињана, ама не еднаш сум бил у близина, или сум возел ТСИ мотор, и ниеден до сеа не звучел малтене као дизел, као што се случај со тие на клипчињата.

Не е чудно за ТДИ али за ТСИ, мислам дека превише тропа. Али Голф е, мора да е нормална појава ;D

Брат ми има Голф 1.6 CR, кога го пробал TSI вика, штрака ко ИМТ 533, дојде време VW да направи потивок дизелаш од бензинец.  8)

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10975
  • 430i
« Одговори #24 на: 06 Март 2011, 23:18:51 pm »
Пошто човекот ја отвори темава барајќи совет за конкретен модел, ќе дадам мое мислење.
Доколку не се преголем проблем да доплатиш за 1.4. ТСИ, доплати, напрај муабет во салон, не ги гледај цените од ценовник. Јас кога земав кола, на лице место ми ја намилја цената за 800Евра и ми понудија гратис алуминиумски 15’ бандажи.

1.2 ТСИ е далку од лош, без разлика кој што ќе напише тука и колку и пристрасно да е поклоник кон одреден друг бренд. ТСИ моторите беа 2 години по ред мотори на годината, а тоа не би било така ако не се добри. И испитувани се и на работна маса и во реални услови. Моторот може да не се погоди како и секој друг до сега што не се погодил почнувајќи од ТДИ, преку Д4-Д и ЈТД и еден куп други. Се тоа е случај на веројатност.

Доколку ја експлоатираш колата претежно во градски услови, а перфорамнси не ти се толку битни, не му ја мисли. Прав погодок.

А онакви клипчиња, снимани со мобилен, па на ју-тјуб, па дрн-дрн..... ќе најдеш за се и сешто.
Исто како што јас можам да го постирам „префинетиов“ звук на Алфа:

Далеку од тоа дека не ја сакам Алфа, напротив ја обожавам и еден ден сигурно дека би сакал и да поседувам една.
Ама постирање глупости наместо осврнување кон прашање/совет/мислење ми се муабети за на голем одмор во основно училиште.
Поздрав.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #25 на: 07 Март 2011, 00:48:56 am »
Отишле  вентилите, жал ми е за тој што е негова колава.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #26 на: 07 Март 2011, 08:10:23 am »
@Marjanot, Јоhn ја отвори темава за Голф 1.2 ТСИ, секој на свој начин коректен или не треба да му помогне во донесувањето на одлуката. Јас знам дека штракањето на ТСИ со спуштена хауба не се слуша, исто не се слуша и у унутрашноста но факт е дека секој ТСИ штрака. Мене лично тоа не ми се допаѓа,  од VW одговараат дека не ја разбирам ТСИ технологијата и тако даље.

Дечково со Полово не пишал дека има дефект дури и напоменал дека моторот е загреан. Исто и претходните клипови, значи не е дефект, едноставно моторите штракаат како да има контакт на два не подмачкани дела.  

Така да, John ако сака Голф нека земе CR, а ако сака Турбо Бензинец нека земе некоја друга марка.

@ Члинк, не отишле вентилите, тој звук кај Twin Spark го дава варијаторот на усисна брегаста кој се мења на 80 - 100 000 км. Делот кошта околу 100 евра.

У секој случај VW ако требаше да се огледа на Alfa, ја одбрал погрешната карактеристика  ;D

« Последно менување: 07 Март 2011, 08:12:02 am Cuore Sportivo »

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #27 на: 07 Март 2011, 08:31:12 am »
Sramota od 1.2 so turbo 85 ks, koa fiat ima motor 1.2 80 ks cist atmosverec....
Тоа е абартов мотор на фиат не на фиат фабирката
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #28 на: 07 Март 2011, 08:37:56 am »
А за голф јас би зел само 1.6 105коњи мотор  и е многу побрз од 1.4 105 коњи а истата коњажа ја имаат  :)
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #29 на: 07 Март 2011, 10:08:00 am »
Sramota od 1.2 so turbo 85 ks, koa fiat ima motor 1.2 80 ks cist atmosverec....
Тоа е абартов мотор на фиат не на фиат фабирката

Абарт спаѓа под Фиат, па тоа ќе му дојде мање-више исто. Ја би рекол дека Фиат го напраил, а Абарт малце го дотерале, или го надгледувале процесот.