Автор Тема: Колку гориво во резервоарот?  (Прочитано 17079 пати)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
Одг: Колку гориво во резервоарот?
« Одговори #15 на: 15 Мај 2012, 22:25:58 pm »
C200D e so Lucas pumpa i EPIC sistem. Nema gajle i nema NIKAKVA posebna elektronika vo vbrizguvanjeto.

C200CDI e nesto sosema poinakvo. Tuka vekje ako ostane bez nafta moze i poseriozen defekt da nastane. CDI ne e igracka. Na takvi raboti e mnogu osetliv.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43640
  • Il Moderatore
« Одговори #16 на: 15 Мај 2012, 23:24:33 pm »

Site injection avtomobili benzin i Common rail dizeli NE SMEE da se ostavaat so pomalku od 1/4 rezervoar. Pumpata za gorivo (elektricnata strada).Ova vazi i za Opel DTI/DTH 2.0/2.2 sto imaat elektricna potkacuvacka pumpa vo rezervoar. Plus za Opel DTI/DTH 2.0/2.2 praviloto: VOZDUH vo sistemot ne smee da ima i moze da ve cini NOVA ELEKTRONIKA NA BOSCH PUMPA !

Во сите упатсва пишува да не ја возиш на резерва цело време, никој не спомнува 1/4 резервоар. Од каде ти е оваа теза? 1/4 резервоар на Алфата е 17.5 литри, а тоа е повеќе од пола резервоар на Матиз. Која е логиката? Зошто матиз да СМЕЕ со 8 литри, a 166ka NE SMEE so 17.5 литри бензин?
Не шири дезинформации. Сите коли може да останат без гориво и ниедна не цркнала поради тоа. Дури и од едно останвуање без гориво нема да изгори пумпата, туку треба подолго време да ја возиш со минимум гориво за да попушти од прегревање. Препораките за да наполниш гориво кога ќе светне резерва е затоа што горивото служи за ладење на пумпата која е во резервоарот. ако нема доволно гориво - нема добро ладење и побрзо ќе откаже.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #17 на: 15 Мај 2012, 23:38:30 pm »
@Simo - ako ja vozis na rezerva ke otide pumpata brzo. Na nov Yaris od servis preporacaa da ne bide rezervoarot pod 1/4. Na nov Peugeot 107 isto taka, Na Seicento isto taka, Na Punto isto taka, Na Polo 1.2 2004 kupeno vo VW diler rekoa isto taka. Covekot vo VW e masinski inzener so site certifikati od VW. Pa sam preceni si.
Moze Alfa (kako tvojata nema maka) ama koga ke crkne pumpata ili istata oslabe....

Ako ti sakas da si rizikuvas so kolata TVOJ izbor e. Nikoj nikogo ne primoruva. Jas kazuvam sovet da ne dojde do problemi. Ova ne se dezinformacii. Upatstvata se pisuvani za EU, ne pisuvaat posebni upatstva za MK pazar.

Podobro e sekogas da si bides na 1/4 rezervoar za da si miren.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 15 Мај 2012, 23:47:23 pm »
Аии, како бе ја 3 коли од аутоск купив никој таму не ми го кажа правилово? Нити па на брат ми во Рено, нити во Мерцедес, а баш ме интересира луѓето кои купиле нови автомобили од салон дали се запознаени со ова 1/4 резервоар правило?! Значи: ДА  Не треба често да се вози со празен резервоар, горивото служи за ладење на пумпата. НЕ: Не постои правило кое вика дека НЕ СМЕЕ да се вози колата со помалку од 1/4 резервоар. Упатствата се напишани и за во Тунгузија, и важат и таму како и во Македонија и во Холандија. Јас не ризикувам, и мојата кола штом светне резерва оди на пумпа да се доточи гориво. По упатство. За тоа служи, да се прочита нешто корисно од него.

Секоја чест на машинскиот инжењер, баш би седнал со него во кафана да ми објасни за ова правило од 1/4 резервоар.

Јас сум мирен и со 1/8 резервоар, додуша ми се јавува ремет тогаш, ми свети наранџа сијаличе, ама брзо го решавам со иљадарче у резервоар.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #19 на: 15 Мај 2012, 23:50:05 pm »
C200D e so Lucas pumpa i EPIC sistem. Nema gajle i nema NIKAKVA posebna elektronika vo vbrizguvanjeto.

C200CDI e nesto sosema poinakvo. Tuka vekje ako ostane bez nafta moze i poseriozen defekt da nastane. CDI ne e igracka. Na takvi raboti e mnogu osetliv.

За C200 CDI мислев...Моја грешка..:)

Истотака Бугар, нема точна пропишана количина на гориво кое мора да биде во резервоар,  и тоа како бројка како што велиш ти 1/4 е сосема нелогично...Значи потребно е да се има количина на која ке изгасне сијаличката на таблата според некоја груба проценка.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #20 на: 15 Мај 2012, 23:51:32 pm »
Ne sfakjaj bukvalno 1/4 rezervoar, tuku pod 1/4 rezervoar da ne se ostava. Preventivata e najdobra rabota.

Kaj mene crkna sijaliceto :( I baska zeznato e da se smeni. Ti si srekjen be so portokalovo. Na Golf 3 nemav ni sijalice :( ili barem izgleda bilo crknato :(

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3797
« Одговори #21 на: 15 Мај 2012, 23:54:21 pm »
Kaj mene vo upatstvoto pisuva ubavo deka cim svetne rezervnata sijalicka na benziskata pumpa na sal tablata da si se dopolni gorivo, bidejki vo sprotivno moze da dojde do ostetuvanja na katalizatorot. Megutoa rezervnata sijalicka svetnuva na 5,5L ostanato gorivo vo rezervoarot za benzin.Na 35L rezervoar za benzin 5,5 L e nesto pomalce od 1/4. 1/4 mu doaga nesto nad 8L. Pre bi rekol 1/6 od rezervoarot i da se dopolni gorivo. Megutoa i muabetot na bugar donekade drzi voda. ;D ;D ;D ;D

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #22 на: 15 Мај 2012, 23:55:59 pm »
Kaj mene vo upatstvoto pisuva ubavo deka cim svetne rezervnata sijalicka na benziskata pumpa na sal tablata da si se dopolni gorivo, bidejki vo sprotivno moze da dojde do ostetuvanja na katalizatorot. Megutoa rezervnata sijalicka svetnuva na 5,5L ostanato gorivo vo rezervoarot za benzin.Na 35L rezervoar za benzin 5,5 L e nesto pomalce od 1/4. 1/4 mu doaga nesto nad 8L. Pre bi rekol 1/6 od rezervoarot i da se dopolni gorivo. Megutoa i muabetot na bugar donekade drzi voda. ;D ;D ;D ;D

Зависи најповеќе до големината на резервоарот..Кај тебе може е 35литри, кај некој друг е повеќе, и теоријата паѓа одма..:)

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #23 на: 15 Мај 2012, 23:59:18 pm »
Jas toj muabet go prenesuvam oti taka cuv koga sum bil na prezemanje na NOVO vozilo od salon i toa 3 pati dosega.

Mozebi za Alfa i Kia ne vazi.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #24 на: 16 Мај 2012, 00:06:27 am »
Еве јас прашувам тука на форумов, дали некој друг при превземање на НОВО возило, или било кое друго возило од салон, или  па некогаш кога однел возило на сервис во овластен сервис, некој му спомнал дека треба да го држи резервоарот барем 1/4 или повеќе од тоа полн. А јас не можам да не сфатам буквално кога убаво со уклучен caps lock пишуваш дека НЕ СМЕЕ:

Site injection avtomobili benzin i Common rail dizeli NE SMEE da se ostavaat so pomalku od 1/4 rezervoar. Pumpata za gorivo (elektricnata strada).Ova vazi i za Opel DTI/DTH 2.0/2.2 sto imaat elektricna potkacuvacka pumpa vo rezervoar. Plus za Opel DTI/DTH 2.0/2.2 praviloto: VOZDUH vo sistemot ne smee da ima i moze da ve cini NOVA ELEKTRONIKA NA BOSCH PUMPA !

Друго е да кажеш не треба, не е пожелно, може да има последици, итн...нешто како совет... ама ти братко влеваш страв кај корисниците на возила. Ќе им цркне колата ако падне под 1/4 гориво во резервоар. Не ти е прв пат, пред некој ден изјави дека пластичните фарови после 6 месеци побледувале? Што е следно, ново ауто од салон ако купам за година дена ќе се дезинтегрира во атоми?!

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3719
« Одговори #25 на: 16 Мај 2012, 00:10:38 am »
Дома кај мене во двете коли скоро никогаш нема повеќе од 1/4 резервоар гориво, па пумпите си живи и здрави.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9193
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #26 на: 16 Мај 2012, 00:28:07 am »
^
Астрата од ко ја купив само еднаш има видено над половина резервоар, претежно е на 1/4на, а сега со цениве колку да изгасне сијаличката :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #27 на: 16 Мај 2012, 00:39:40 am »
ne gledam nikakov zijan da imas okolu 1000 den.(momentalna cena na benzin,nafta) vo rezervar koga togas ke se najde,a 1000 denari mislam deka ne se problem stom imas kola

Отсутен Knight_

• Редовен
  • Пораки: 1266
« Одговори #28 на: 16 Мај 2012, 00:42:44 am »
Прв пат слушам дека не требало резерварот да биде под 1/4 :)
Пунтото секогаш се чекало да дојде до 4-5 литри па да се наполни негде до пола и никогаш  сме немале проблем со пумпата за бензин освен еднаш кога се скина цревото на сред пруги и изгаси колата :D

Отсутен Mase

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 137
« Одговори #29 на: 16 Мај 2012, 00:52:54 am »
Еве јас прашувам тука на форумов, дали некој друг при превземање на НОВО возило, или било кое друго возило од салон, или  па некогаш кога однел возило на сервис во овластен сервис, некој му спомнал дека треба да го држи резервоарот барем 1/4 или повеќе од тоа полн. А јас не можам да не сфатам буквално кога убаво со уклучен caps lock пишуваш дека НЕ СМЕЕ:
Кога го земав Спаркот од салон пред неколку години, се сеќавам дека таму ми рекоа, гледај да не падне стрелката за гориво под 1/4, затоа што може да се оштети пумпата доколку повлече на празно. Мислам тоа 1/4 е некако округло земено, за некоја сигурност, не дека и под 1/4 резервоар пумпата ќе е потопена...

За крузот, пак, не добив таков совет воопшто, но сепак си имам некоја навика да терам до минимум четвртина резервоар, и тогаш да наполнам.