Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 227894 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
Одг: Problem so klima
« Одговори #555 на: 16 Мај 2017, 15:39:59 pm »
Конечно стигна на ред да се направи климата на Алфа-та 147 1,9 Јтд, при проверка на системот
излезе дека имало ставено 730 грама фреон, што е премногу. Според Ауто дата би требало да има
550 грама +/- 25 грама фреон.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И ставивме 580 грама фреон. Следната работа што ја видовме е дека  притисоците во системот
работат на вредности на кои треба да работат.
Климата внатре не функционира како треба. Мајсторот рече извади ги и смени ги фитерите за
полен, мада тие се сменети пред 2 месеци.
Извадени филтрите за полен, мала разлика во температура се случи.
Направив чистење на каналите со средство за чистење и добив некоја задоволителна температура,
мада далеку од тоа што треба да биде (5-7 степени).
Вчера установив дека во централнот дел на шалт таблата, од едниот вентилациски дел дува
топло, од другиот дел дува ладно.
НЕКОЈА ИДЕЈА ЗОШТО ТАКА?

Освен што ти спомнаа погоре дека клапните можи да ти се изместени/расипани. Дали си сигурен дека работи електриката како што треба?
Кога ги менуваш тие за дување, се слуша убаво клапните како работат.
Исто така кога ја гасиш колата по некое време се слуша затворање на системот.
Провери дали е се како што треба со електриката.

Некој праша за средство за чистење на климата.
Имате ново некое во Аутофилтер во К4.
Го купив ама немам најдено време да го ставам.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #556 на: 19 Мај 2017, 00:57:03 am »
Кај мене конечно успеа овој да најде што е проблемот односно од каде диши...
Излезе дека овој дел е дефект и ми треба таков. Како да го наречам не знам, али е како филтер за уље само поголемо.
Ова е делот што ми треба. Знае ли некој каде може да се најде? Ако има Скопје уште подобро.
Благодарам.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
« Одговори #557 на: 19 Мај 2017, 01:39:42 am »
Ова мислам дека е пумпицата за климата (не го знам поинаку), нов би требало да е околу ~60 евра, ако од него се губи фреонот, а кога има работи климата, можно е само со менување на гумици да поминеш - ~300 денари.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #558 на: 19 Мај 2017, 08:09:38 am »
Ти благодарам.
Да, од него било проблемот. Глумици не знам дали биле сменети претходно(мислам да) ама не се среди со нив.
Каде може да се најде во Скопје делов нов/половен?

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #559 на: 19 Мај 2017, 11:15:32 am »
Поголемиве кои се и снабдувачи треба да го имаат (Еуро07, Солид, Лукена итн во зависност од возилото), или пак по нарачка од помалите дуќанчиња.

Присутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #560 на: 19 Мај 2017, 15:56:30 pm »
Фала батка, се слушнав со Еуро07. Соработувале со некои фирми од Велес, па најдов од Интер Вел. 1300 денари ми рекоа, чекам да ми го донесат утре па да се монтира на колата.

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
« Одговори #561 на: 19 Мај 2017, 20:54:35 pm »
Топ цена за ново!

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #562 на: 23 Мај 2017, 16:42:41 pm »
Конечно стигна на ред да се направи климата на Алфа-та 147 1,9 Јтд, при проверка на системот
излезе дека имало ставено 730 грама фреон, што е премногу. Според Ауто дата би требало да има
550 грама +/- 25 грама фреон.

И ставивме 580 грама фреон. Следната работа што ја видовме е дека  притисоците во системот
работат на вредности на кои треба да работат.
Климата внатре не функционира како треба. Мајсторот рече извади ги и смени ги фитерите за
полен, мада тие се сменети пред 2 месеци.
Извадени филтрите за полен, мала разлика во температура се случи.
Направив чистење на каналите со средство за чистење и добив некоја задоволителна температура,
мада далеку од тоа што треба да биде (5-7 степени).
Вчера установив дека во централнот дел на шалт таблата, од едниот вентилациски дел дува
топло, од другиот дел дува ладно.
НЕКОЈА ИДЕЈА ЗОШТО ТАКА?

клапните да не се отидени за отварање колку топло колку ладно да дува? пример кај мене првата серија на ауди а4 б5 се од сунгер и со време сунгерот се одлепува и во зима пример ми дуваше ладно од надвор а не топло од парното. цеко или како беше овој за клими ми ги среди клапните т.е. сашо неговиот вработен ги среди
Го ангажирав мајстор Стерио, онака да ја ставиме на тестер, можеби ќе каже нешто климата,
и покажуваше грешка, НАДВОРЕШЕН СЕНЗОР ЗА ТЕМПЕРАТУРА, ја избришавме сега работи ТОП.
Дува ладно сегде, дури и се зачудивме како може ова да прави проблем...

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
« Одговори #563 на: 25 Мај 2017, 11:37:35 am »
Dali nekoj moze da predlozi dobar majstor za klimi? Jas lani zemav povolen ispraven kompresor za mojot passat '99. Se si rabotese posle montazata, no posle 10tina dena primetiv deka klimata poveke ne raboti. Pri davanje na kontakt klimatronikot mi dava nekoi bezveze znaci na displejot. Odam kaj majstorot sto mi ja mestese mi vika deka na kompresorot treba da mu se menuvaat cetkici nekoi. Nemam doverba vo toj i sega dokolku nekoj znae neka mi predlozi nekoj ama dobar majstor a ne nekoj pametnjakovic kako sto bese ovoj. Imase nikakov odnos i mislam deka me odra za pari a kvalitet od negova strana nula.
Провери кај добар мајстор следното: Кога се менува компресор, треба да се провери целиот систем да нема случајно шпончиња (метални струготини) од стариот компресор. Ако има такви шпончиња, а ти ставиш и гланц нов компресор, истиот може одма да ти рикне. При следната операција би ти препорачал, да си го смениш филтерот на хладњакот на климата и филтерот испарувач, под претпоставка компресорот да ти е во ред.
Инаку јас си го пререкнав компресорот (лани менував само вентил кај ЦЕКО Webasto,кај Раде Кончар што се и што ги препорачав тука) и работеше до пред некој ден, додека не ми го заглави ПК каишот. Од Порше лудаците ми бараа нешто над 50.000 денари за компресор и испарувач, па бев кај Цеко и ми кажа дефинитивно компресорот ама малку им бев лут затоа што лани демек до вентилот беше а се сомневам дека немаат докрај проверено се, односно дали сум имал прљавштини во системот и слично. На друго место земав половен компресор и воедно го сменив филтерот на хладњакот на климата (затоа што ми кажаа дека таму се собираат цврсти струготинки и сл), но заборавив да го сменам филтерот на испарувачот, па сега ми е малку шубе.
А да прашам, приметив сега дека доста има, се ствара кондензација кај оние цревата кога работи климата и си капе вода, претпоставувам нормално е тоа?
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #564 на: 25 Мај 2017, 11:51:06 am »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #565 на: 28 Мај 2017, 13:32:17 pm »
mannol air condition cleaner 9971

http://mannol.de/en/?action=accessory_chemical_preview&name=9971%20Air%20Conditioner%20Cleaner

Од аутофилтер К4
Сега засега задоволен од чистењето. Ќе видиме како ќе трае.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #566 на: 28 Мај 2017, 14:16:30 pm »
Што цена е манолот?

Првото го меркам да го земам со цревце е.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #567 на: 28 Мај 2017, 20:17:29 pm »
Манол 330 - 350 ден.

Отсутен Steff_Maja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 188
    • FaceBook
« Одговори #568 на: 30 Мај 2017, 10:18:42 am »
А како ги користите тие чистачи ?
Со затворени врата 15 минути и активна клима во круг ? Такво нешто ?
MB: ASUS Sabertooth P67 CPU: Intel Core i7 2600K 4.5 Ghz CPU Cooler: Cooler Master Nepton 240M RAM: 16 GB Kingston Hyper X Genessis 1600 Mhz SSD: Samsung 830 128GB HDD: Samsung SpinPoint F3 1TB + WD Caviar Blue 1TB + Seagate 2TB VGA: ASUS GTX 770 DC II PSU: Cooler Master Silent PRO M2 1000W Case: HAF 932 (Advanced) + NZXT Sentry 2 Monitor: Samsung SyncMaster SA350 23" Full HD Led Optical: Optiarc DVD-RW Keyboard & Mouse: Logitech MK260 Speakers: Logitech Z680

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #569 на: 30 Мај 2017, 11:33:00 am »
Манолот не се користи така.
Вадиш внатрешен филтер и прскаш таму.
После има црево и се пика во сите дупки од каде што дува и шприцаш.

После тоа пушташ на најтопло 10 - 15 мин, за да изгори се.
Тоа е тоа.