Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 227747 пати)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Одг: Problem so klima
« Одговори #540 на: 26 Април 2017, 14:07:42 pm »
Majstor Salka gi menuvase na negovata 147-mica, gumickite site kostaa 100-150 denari.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #541 на: 26 Април 2017, 15:13:38 pm »
Со клешти треба да ти вади прсти за да искуцаш на тастатура малку подетално :) :D

Тој мајстор е за клими, сервисер ли е, колку време е процедурата, пари, фреон, утреден ако идам јас, несакам мене некој да ми кажува дека ќе треба да прави ракета за Марс небаре за да ја заврши работата .... :)
« Последно менување: 26 Април 2017, 15:19:20 pm AllMightyMe »

Отсутен Darko.petkovski

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #542 на: 29 Април 2017, 08:46:23 am »
Dali nekoj moze da predlozi dobar majstor za klimi? Jas lani zemav povolen ispraven kompresor za mojot passat '99. Se si rabotese posle montazata, no posle 10tina dena primetiv deka klimata poveke ne raboti. Pri davanje na kontakt klimatronikot mi dava nekoi bezveze znaci na displejot. Odam kaj majstorot sto mi ja mestese mi vika deka na kompresorot treba da mu se menuvaat cetkici nekoi. Nemam doverba vo toj i sega dokolku nekoj znae neka mi predlozi nekoj ama dobar majstor a ne nekoj pametnjakovic kako sto bese ovoj. Imase nikakov odnos i mislam deka me odra za pari a kvalitet od negova strana nula.

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #543 на: 29 Април 2017, 09:12:42 am »
Со клешти треба да ти вади прсти за да искуцаш на тастатура малку подетално :) :D

Тој мајстор е за клими, сервисер ли е, колку време е процедурата, пари, фреон, утреден ако идам јас, несакам мене некој да ми кажува дека ќе треба да прави ракета за Марс небаре за да ја заврши работата .... :)
Мајстор Салка е по професија механичар, и како што пишав, ги менуваше гумиците на својата кола, а зедно бевме во потрага по гумици, цевки, за клима, инаку цела процедура пошто нели он е мајстор не беше
повеќе од 1 час за промена на цевки за клима, филтер, пресостат и промена на сите гумички во системот.
Фреон полневме во Интерфриго кај Ацо, цената беше 2000 денари, со тоа што еднаш го наполни системот,
по два дена отидовме да видиме каде тече, пошто се става флуоресцентна течност, која се гледа со адекватни наочари, потоа го собра цел фреон назад во машина, ги смени Салка цевките и гумичките, како и пресостатот,
а се покажа дека најголемо течење имаше од пресостатот, повторно отидовме во Интерфриго и повторно го наполнија цел систем со 550 грама фреон. Сега функционира супер климата.
Следна фаза е наредната недела да ја напуниме мојата 147-ца, пошто и фали сигурно 30% од фреонот.
Ова го заклучивме пошто, компесорот и вентилаторот на хладњакот се вклучуваат а нема доволно ладен воздух во кабина.
Излезната температура мерена во централниот дел на вентилацијата беше по полнењето на неговата кола помеѓу 8-10 степени, што е одлично.
Мислам доволно опширно ви објаснив за процедурата.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #544 на: 05 Мај 2017, 00:07:24 am »
Битолчани препорачајте некој спремен климаџија ? Ми изгуби 300 грама фреон за две недели, Мендо од плинмонт не можеше да види кај течи, па сумља во казанчето позади шалт таблата... Ама ќе побарам и второ мислење, па  предлог кај да ја носам ?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #545 на: 05 Мај 2017, 11:25:43 am »
Битолчани препорачајте некој спремен климаџија ? Ми изгуби 300 грама фреон за две недели, Мендо од плинмонт не можеше да види кај течи, па сумља во казанчето позади шалт таблата... Ама ќе побарам и второ мислење, па  предлог кај да ја носам ?

@n1kola  https://www.facebook.com/ascustoms.bitola  Пробај кај овие

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #546 на: 11 Мај 2017, 00:30:27 am »

@n1kola  https://www.facebook.com/ascustoms.bitola  Пробај кај овие

Ќе пробам, прво да видам Мендо шо ќе напрај...пробва да го затни течењето со некое сретство..

Клабери, то радијаторчето за клима уствари се вика Evaporator ?  Барам во упатството за негово вадење i еве кој елементи ги вади за климата

Најверојатно мене ми треба тој Evaporatorot ?

Едит: Не ќе да е то радијаторот шо ми треба .
« Последно менување: 11 Мај 2017, 00:55:16 am n1kola »

Отсутен n1kola

• Легенда
  • French diamond
« Одговори #547 на: 12 Мај 2017, 19:43:17 pm »
Како се вика казанчето низ кое врви фреонот на Англиски ? Дали е тоа одма до казанчето за парното или не мора да значи дека се на иста локација ?

Sorry for duble post

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #548 на: 16 Мај 2017, 12:50:17 pm »
Конечно стигна на ред да се направи климата на Алфа-та 147 1,9 Јтд, при проверка на системот
излезе дека имало ставено 730 грама фреон, што е премногу. Според Ауто дата би требало да има
550 грама +/- 25 грама фреон.

И ставивме 580 грама фреон. Следната работа што ја видовме е дека  притисоците во системот
работат на вредности на кои треба да работат.
Климата внатре не функционира како треба. Мајсторот рече извади ги и смени ги фитерите за
полен, мада тие се сменети пред 2 месеци.
Извадени филтрите за полен, мала разлика во температура се случи.
Направив чистење на каналите со средство за чистење и добив некоја задоволителна температура,
мада далеку од тоа што треба да биде (5-7 степени).
Вчера установив дека во централнот дел на шалт таблата, од едниот вентилациски дел дува
топло, од другиот дел дува ладно.
НЕКОЈА ИДЕЈА ЗОШТО ТАКА?
« Последно менување: 16 Мај 2017, 12:57:18 pm Alfista »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #549 на: 16 Мај 2017, 13:37:11 pm »
Клабери,

На другар му е дупнат испарувачот (или како и да се вика) и му тече фреон од таму. Шанса за лемење или половен нов? Ако има шанса, некој кој се занимава со тоа?

Кај го има она средството што е како пена што се шприца низ каналите за вентилација?

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637
« Одговори #550 на: 16 Мај 2017, 13:57:25 pm »
Конечно стигна на ред да се направи климата на Алфа-та 147 1,9 Јтд, при проверка на системот
излезе дека имало ставено 730 грама фреон, што е премногу. Според Ауто дата би требало да има
550 грама +/- 25 грама фреон.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И ставивме 580 грама фреон. Следната работа што ја видовме е дека  притисоците во системот
работат на вредности на кои треба да работат.
Климата внатре не функционира како треба. Мајсторот рече извади ги и смени ги фитерите за
полен, мада тие се сменети пред 2 месеци.
Извадени филтрите за полен, мала разлика во температура се случи.
Направив чистење на каналите со средство за чистење и добив некоја задоволителна температура,
мада далеку од тоа што треба да биде (5-7 степени).
Вчера установив дека во централнот дел на шалт таблата, од едниот вентилациски дел дува
топло, од другиот дел дува ладно.
НЕКОЈА ИДЕЈА ЗОШТО ТАКА?

клапните да не се отидени за отварање колку топло колку ладно да дува? пример кај мене првата серија на ауди а4 б5 се од сунгер и со време сунгерот се одлепува и во зима пример ми дуваше ладно од надвор а не топло од парното. цеко или како беше овој за клими ми ги среди клапните т.е. сашо неговиот вработен ги среди

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2216
« Одговори #551 на: 16 Мај 2017, 14:13:15 pm »
Ај и мое искуство со клима, откако ја купив колата, корса ц, немаше фреон па моторот не ни уклучуваше, Најверојатно од некаде тече (испарува) фреон. Отидов на мајстор за клими webasto- веднаш до Метро. Дечкото ми вика мора да ти ја напунам до крај, да ја возиш 10 дена нон стоп со уклучена клима, па после 10 дена да отидам да видел од каде течело. Мое прашање е зошто ја напунил климата со фреон кој што ке истече (ако знае дека системот цури) и после вика ке допуниме фреон 2 ден за грам. Мене нешто во приказнава не ми е логично...
>>>>><<<<<

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
« Одговори #552 на: 16 Мај 2017, 14:19:12 pm »
Во фреонот ставаат ув боја и на тој начин можат да видат од каде тече и да го санираат проблемот.

Отсутен Vladeee

• Редовен
  • Пораки: 2216
« Одговори #553 на: 16 Мај 2017, 14:30:46 pm »
Во фреонот ставаат ув боја и на тој начин можат да видат од каде тече и да го санираат проблемот.
Да знам за тоа, ама муабетов ми беше зошто одма нестави боја, за да види каде тече ? Или можеби треба 10 дена возење за да се разработи фреонот во ситемот, па отпосле да стави боја.
>>>>><<<<<

Отсутен marchesk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 796
Problem so klima
« Одговори #554 на: 16 Мај 2017, 14:33:45 pm »
Како што кажува Gabau, за да проверат од каде тече мора да се наполни фреон со ув боја. По санација на дефектот, полнењето на фреон не го наплатуваат, бар во мојот случај.

Дополнето: Ставено ти е заедно со ув боја, затоа и ти рекле да ја возиш 10 дена и да се вратиш да проверат од каде тече.