Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228360 пати)

Отсутен Vlado_78

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 228
    • Pretty Womans from your city for night
Одг: Problem so klima
« Одговори #345 на: 06 Јуни 2015, 12:21:59 pm »
опашуење на голо е ценава за услугава.. дополнување фреон и боја, кај цеко нема да биде поише од 1000 денари.. цеко е нумеро уно за авто клими...
Onak, kje moze da mi dades kontakt od Ceko i kade se naogja servisot.
Sakam da odam da ja proveram klimava poshto nekako imam osekjaj deka lani shto ja dadov Audi A4 povekje ladese od ovaa shto ja imam sega.
Ima li nacin kako da se izmeri kolku e efikasna klimata ili mora da se napravi celata procedura-vadenje freon, filtriranje, pa koga kje se vrakja da se vidi kolku fali...???
Fala ti :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #346 на: 06 Јуни 2015, 15:33:10 pm »
ауто клима.. се наоѓа кај раде кончар. од цеко немам телефон, ама веќе подолг период сите коли што ги имам кај него ги носам. он постои 15-20 години тука. појди кај капијата на раде кончар и прашај каде е ауто клима цеко, сите го знаат...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #347 на: 06 Јуни 2015, 17:31:45 pm »
Бев прееска кај Цеко,  пуни мајсторе до врв за 1500ден( скоро и да немав), и си дојдов со фрижидерот дома.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #348 на: 06 Јуни 2015, 20:32:05 pm »
На здравје фрижидер :)

Го вадеше прво па стави или само дополни?

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #349 на: 06 Јуни 2015, 20:46:53 pm »
Вадеше, само имаше многу малку. Ќе треба да се провери накнадно од лани кај испарил фреонот.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #350 на: 07 Јуни 2015, 01:31:23 am »
процедурата за проверка и дополнување на ниво на фреон е прво вадење на постоечкиот што останал, успат ке излезат и ке се исфилтрираат сите непотребно измешани елементи (микро честички од метал и тефлон пластика), па следи комплетно вакумирање на -25 бари, па според спецификација на колата се полни фреон точно колку што треба. кај мене конкретно собира рамно 900 грама фреон. со вакумирањето излезе нешто малку над 500 грама... и тоа ме кошташе 1000-че.

или можев да турам 870 грама фреон и 30 грама флуросцентна боја. цеко го прави тоа нели, и се доплаќа за таа услуга, ако сакаш тестирање за дали и од каде дише системот. ке се вратиш за 10 до 14 дена кај него и бесплатно ке ти проверат со ув лампа од каде дише. тоа е тоа што армекс го направил, за да му провери од каде дише. е сега, ако е под шалтабла, малку е веројатноста дека ке дознаат во тој момент.

кај мене знам од кај дише... под шалтабла... бебешка болест на сите волвовци. на сите од таа класа, може слободно да се каже дека е фабричка маана на тоа возило. една е*ана мала гумица на спојот помеѓу железните цевки и халдњачето после деценија и нешто окрутува и престанува да дихтува како што треба... за да се смени, треба цела шалтабла надвор, нешто што несакам баш да го правам.. затоа 1000-че секој почеток на лето и мирен сум за тоа лето... лани например, кога идев за на каршоу во гевгелија комплетно ми откажа климата... ама претходното лет не ја проверив... ова лето самоиницијативно си ја проверив, и знаев дека ке фали.
« Последно менување: 07 Јуни 2015, 01:37:12 am onak »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #351 на: 07 Јуни 2015, 11:02:55 am »
Онак може да биде и од кај приклучоците за полнење. И тие имаат гумени делови кои со тек на времето попуштаат а кога се свети со ув лампа нормално дека никој не ги зема во предвид од причина што тука се полни па нормално е да покаже тука боја.

И јас сум со истиот проблем, ми пушта малку од негде, се проверија, изгледа е позади шал табла но нормално дека нема да се замарам да се вади цела кога можам да си дополнам за ситна пара.

Инаку климата треба да се пушта и зимно време бар еднаш во 2 недели (на топло нормално)

п.с. Кај Цеко со постапката за вакумирање наплаќаат само за тоа што ќе го дополнат или и самата постапка? Пошо кај мене да фали најмногу 50-100 грамат

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 492
  • www.imagine.mk
« Одговори #352 на: 07 Јуни 2015, 20:34:43 pm »
Бев прееска кај Цеко,  пуни мајсторе до врв за 1500ден( скоро и да немав), и си дојдов со фрижидерот дома.

Колку фреон ти дополни за 1500? Чисто ме интересира цена по грам како и колку наплаќаат само за проверка.

Јас пред недела дена бев во друг сервис да ја проверам мојата пошто не ми ладеше доволно добро. Го извадија фреонот излезе околу 550грама (по фабричка спецификација собира 600гр.) Ми ја дополнија ладеше добро но забележав друг проблем.

Кога колата работи во место со пуштена клима се е ок компресорот нон стоп врти. Но кога ќе дадам малку повеќе гас пример над 2000рпм компресорот се гаси и после едно 5-6 секунди откатко ќе паднат обратите на нормала пак се вклучува. Исто и во вожња не можам да приметам дали се гаси но по тоа колку лади изгледа истото го прави.

Да не знае некој што би можело да биде.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг:
« Одговори #353 на: 07 Јуни 2015, 20:38:30 pm »
Затоа се оди кај цеко, доктор е за вакви проблеми, не е клише мајстор како секој втор само дополнување фреон.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #354 на: 07 Јуни 2015, 20:41:18 pm »
Диневски
Тоа е нормално, за да добиеш побрзо забрзување.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #355 на: 07 Јуни 2015, 20:43:56 pm »
Значи нормално е ако ја газиш на отворено климата да не работи? Како не било нормално, пази да не.

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
« Одговори #356 на: 07 Јуни 2015, 21:05:21 pm »
Диневски
Тоа е нормално, за да добиеш побрзо забрзување.

Да сум читал по интернет дека кај некои возила е нормално но мислам дека кај мене е некој проблем бидејќи осеќам дека и во вожња на подолга релација го прави тоа односно не лади до максимум како што треба да лади.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #357 на: 08 Јуни 2015, 00:59:04 am »
ти ја преполниле. имаш вишак 50-тина грама... или пак пред да ја наполнат, не извакумирале добро, па сега имаш надпритисок... иначе да, кај сите возила компресорот се гаси помеѓу 3500 и 4000 обртаи.. не е тоа заради можноста да нагазиш, туку заради заштита на самиот компресор...

и да... затоа и ве праќав кај цеко, а не кај ојле дојле...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Диневски

• Јуниор
  • **
  • www.imagine.mk
Одг:
« Одговори #358 на: 08 Јуни 2015, 01:12:51 am »
Додека се вакумираше гледав и извади некаде 560гр од капацитет 600. Тоа и ме зачуди бидејќи многу малку фалеше а не ми ладеше со полн капацитет затоанинотидов на проверка.

Е сеа се мислам веројатно и претходно така работел компресорот се гасел па затоа не ладела доволно иако била 90% полна.
Колкави треба да се притисоците или тоа е поединечно за секој компресор различно.

Друг детал - за време на вакумирањето се слушна како нешто малку да пукна како да штракна некаде откај компресорот ама потоа си продолжи да вакумира.

П.с. сакам да идам до цеко знам како е најдобро ама не живеам у ск па ќе мора некој ден да закажам специјално за тоа да отидам.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #359 на: 08 Јуни 2015, 01:15:47 am »
немој да ги мешаш процесите.... вадење фреон од систем и вакумирање се 2 различни постапки.

во секој случај, да повторам...  имаш некој надпритисок. или преполнил, или не извакумирал доволно добро.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk