Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 254042 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
Одг: Problem so klima
« Одговори #285 на: 23 Јуни 2014, 20:47:00 pm »
Нивното дополнување најдобро прашајте си до колку грама е да не се карате таму :)
Инаку во право е клаверот климата може да не лади и со 100 грама фреон.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #286 на: 23 Јуни 2014, 22:17:18 pm »
Кај мене има фреон, лани ја полневме како што кажав, нема шанси да е истечен фреонот...

лани си ја полнел? тоа не е репер дека годинава имаш доволно фреон. како и досега што кажав повеке пати, пак ке повторам.. клима уредот како и сите делови во возилото НЕ СЕ ВЕЧНИ... поготово што има гумени армирани црева на клима уредот кои се нај подлоѓни на расипување-скапување...

нај прво прашај се, дали лани кога ја полневте климата, го отклонивте дефектот поради кој и се испразнила, па сте ја полнеле...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #287 на: 26 Јуни 2014, 20:29:37 pm »
Ок штом е така, се извињавам. Не мислев дека може за толку брзо да отиде..

Инаку, денес татко ми земал друго апаратче, ама кога го наместивме не сакаше ни да уклучи перката со него. Сега, не се баш исти бројките на уредите, па можеби тоа прави проблем. Ке ја носиме деновиве на авто електричар да види дали е нешто до него а секако ке оди и кај тој што ја полнеше климата да провери.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 250
« Одговори #288 на: 26 Јуни 2014, 21:48:00 pm »
@onak - бидејќи имаш познавање тебе ќе те прашам, додека возам супер лади климат ама кога застанам во место губи здив и набргу прекинува да лади т.е недоволно разладува што може да му е маката? :) инаку  пред 2-3 недели е сервисирана климата,дупната беше алуминумска цевка сменета и наполнет системот со фреон.

ти благодарам,spot on ти е пишаново :) јас па се нервирав,таман ја оправив пак проблем си реков :D

овој проблем е многу честа појава...и не е баш проблем, бидејки не е дефект... обртаите... тука е проблемот. уствари главниот проблем е во димензионирањето на каишницата што ке го врти компресорот... еден исти компресор се користи на мнооооогу возила. и тој компресор си има фиксна големина на својата ротирачка каишница. но возилата немаат ист обртај на преносната каишница. и настанува проблем... значи еве, пробај кога ке застанеш, задржи ја педалата на гас да работи моторот на одприлика 1200 обртаи.. ке видиш дека нема да се намали ладењето... јбг.. тоа е тоа... немаш дефект, така работи... климата за домашана употреба, има ротирачки елкетро мотор, во склоп со компресорот во една целина... тој елкетро мотор има фиксна брзина, пресметана колку треба да биде во ротација изразена во минута или час... кај возилата таа ротација е променлива па одтука доаѓа и тој проблем кога е во лер, климата е драстично послаба... паѓа притисокот во целиот систем, и се намалува степенот на испарување и разладување на фреонот... тоа е тоа...

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #289 на: 27 Јуни 2014, 09:58:34 am »
Јас си земав ваучер за попуст и си закажав во Аутомакедонија за понеделник. Се надевам до фреонот ќе биде :)

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
Одг:
« Одговори #290 на: 28 Јуни 2014, 20:37:21 pm »
Ја однел колата на сервис татко ми, ја ставиле на компјутер и проблемот бил во некој си сензор што ја уклучува климата. У Понеделник ке ја оставам да  го сменитој сензор.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #291 на: 30 Јуни 2014, 10:22:48 am »
Јас денес бев до Аутомакедонија. Се среди проблемот, фалеше фреон.

Имено, мора да го пофалам односот што го добив од нив. Мајсторот зема да ја работи 20тина минути пред да му почне работното време, беше брз, си заврши работа и се детално ми објасни што како да правам и да дојдам на преглед кога ке осетам дека намалува со ладење да видат од каде пушта.

Цената на преглед, полнење со фреон и со тоа флуоросцентното  беше 690 денари, со ваучер за попуст. :)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Problem so klima
« Одговори #292 на: 30 Јуни 2014, 21:09:11 pm »
Сега пушчај на 3ка :P

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2750
  • Шалабајзер
Problem so klima
« Одговори #293 на: 02 Јули 2014, 14:48:18 pm »
Некој добар "климатизер", ми фали фреон, а успут да провери вентилче,компресија ??? По муабети фалат некој тип у (ново) лисиче, искуства :)
No turbo, no fun :)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #294 на: 02 Јули 2014, 16:42:05 pm »
Некој добар "климатизер", ми фали фреон, а успут да провери вентилче,компресија ??? По муабети фалат некој тип у (ново) лисиче, искуства :)

Јас сум презадоволен од Аутомакедонија. Имаш ваучер за 690 полнење што трае до 10.07. Мене во понеделникот ми ја наполнија и проверија комперсија.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Шалабајзер
« Одговори #295 на: 02 Јули 2014, 17:15:56 pm »
Проверуваат mercedes-benz ? :D

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #296 на: 02 Јули 2014, 17:27:21 pm »
Проверуваат mercedes-benz ? :D

Веројатно ќе проверат и Мерцедес и Бенз :)

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Шалабајзер
« Одговори #297 на: 03 Јули 2014, 18:48:46 pm »
Ај деновиве ќе пројдам ќе видам, фала ти :)

Отсутен tdejan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 141
« Одговори #298 на: 23 Јули 2014, 11:05:57 am »
Денес одено во аутомакедонија автокоманда, со купон за попуст: колење, пак 1500мкд си плативме со другарот, само за полнење на фреон.
Имало ограничување колку фреон ќе дополнат дрн дрн (шо нормално не е наведено во условите за купонот). резил бе. а читам другиве позитивни искуства имат.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #299 на: 23 Јули 2014, 13:38:10 pm »
Денес одено во аутомакедонија автокоманда, со купон за попуст: колење, пак 1500мкд си плативме со другарот, само за полнење на фреон.
Имало ограничување колку фреон ќе дополнат дрн дрн (шо нормално не е наведено во условите за купонот). резил бе. а читам другиве позитивни искуства имат.

Јас добро поминав со купонот, а веројатно беше доста истечена пошто не се палеше климата.