Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 228270 пати)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
Одг: Problem so klima
« Одговори #255 на: 09 Јуни 2014, 13:17:02 pm »
Ајде да ја наполнам ако е празна , се надевам ќе дувне :)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #256 на: 09 Јуни 2014, 13:35:18 pm »
Абе она ке дувне за дување ама ако бега фреонот може за 3 дена да одиш пак на полнење :)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #257 на: 09 Јуни 2014, 13:52:16 pm »
можно е комшија, помини до ках цеко одма пред метро позади жуц ке ти ја среди

Ако тече негде, можат тука да ја средат?

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #258 на: 09 Јуни 2014, 14:05:33 pm »
Денеска сите што земале апарат за клима се декларираат како мајстори за клими а се што знаат е само фреон да наполнат. Цеко е прав мајстор во секоја смисла на зборот за авто клими.

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #259 на: 09 Јуни 2014, 14:20:28 pm »
Ако не ти е тешко некој скрин од google maps за поточна локација?

едит: Го најдов, фала сепак ;)

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #260 на: 09 Јуни 2014, 14:26:48 pm »
https://www.google.com/maps/place/TozMK/@41.980522,21.4565296,17z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x7e942963339d1a80
спроти неможеш да утнеш ке видиш 45215897489 коли што чекаат со проблем како твојот  ;D ;D ;D

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3930
« Одговори #261 на: 09 Јуни 2014, 15:35:59 pm »
Освен ако нема тотално ништо од фреон па самозаштитата не му дава да се вклучи ;)

Лани кај Маршер го полнев, можно е целиот да истече?
А можно е и да не ја дополнил...
Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен UrSa1986

• Редовен
« Одговори #262 на: 09 Јуни 2014, 16:04:57 pm »
Освен ако нема тотално ништо од фреон па самозаштитата не му дава да се вклучи ;)

Лани кај Маршер го полнев, можно е целиот да истече?
А можно е и да не ја дополнил...

Климата не ладеше колку што треба. Кога ја уклучивме на мерачот му покажа дека има скоро двојно повеќе од што треба, па ја извади и наполни колку што треба. После тоа ладеше одлично. Евентуално да не покажувал мерачот како што треба, па да наполнил малце.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7477
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #263 на: 09 Јуни 2014, 19:37:48 pm »
На колегата не му чинеше климата кога ја зема колата, репарирање и полнење околу 100е мислам му зема.
Лани беше тоа, лади мн. добро, вектра 98.

Сервис Пачкуљ.
https://www.google.com/maps/place/41%C2%B058'28.9%22N+21%C2%B027'43.8%22E/@41.9736612,21.4618929,18z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #264 на: 09 Јуни 2014, 22:57:19 pm »
сите авто клими... по процедура, треба на 7 до 10 години да се сменат гумените црева, како и гумичките на холендерите... тој зафат кошта колку 10 полнења на клими (одприлика)..

помирете се со фактот дека секоја година ке ги полните климите во колите... исто како и јас што се помирив со тој факт, кога одлучив дека во животот за да се изнавозам разно разни возила ке купувам исклучиво половни коли, за да можам да си дозволам да мењам редовно.

туторијал за проверка на исправност на авто клима:

-ја позиционираш на нај ладно
-отвараш хауба
-ја вклучуваш (нормално на вклучен мотор)
-додади гас до кај 2500 обртаи (нај убаво некој да седи во кола и да држи на гас)
-ја гледаш фланшата на компресорот дали врти
-ако не врти а каишот си проаѓа слободно значи комплетно не работи и можно е или да има дефект или едноставно да нема фреон
-ако прави уклучи-исклучи на секои 5 до 15 секунди, тоа значи дека фали фреон. не одложувај и иди ВЕДНАШ на мајстор да ја дополни, ризикуваш да го изгориш електро магнетот на вентилот па да те кошта ѓаол ипол...
-ако врти и мислиш дека се е во ред, почекај со контролирањето т.е. тестов прави го околу 5-6 минути.. ако се е во ред, тоа е тоа, фурај...

јас полнам и одржувам кај цеко... мајстор над мајсторите признавам. и саше момакот што работи кај него е еден од нај добрите авто електричари, па ако има и друг проблем ке го реши...

на пример денес го однесов пежото заедно со волвото на контрола... и на едното и на другото правеше така цк-цк уклучи-исклучи на секои 5-6 секунди... на волвото фалеше фреон, нормално... мислев и на пежото ама не, друг проблем т.е. електронски... кога ке вклучи климата мора перките (две се) на хладњак да вклучат во втора брзина, а тие во моментот дуваа во прва.. не ни сум приметил дека кога ке вклучи климата наместо во втора тие уствари се гаселе. меѓутоа со оглед на тоа дека само 5-6 секунди компресорот врти, ке крене надпритисок, ке прегрее, ке изгаси електронски и перките продолжуваат да вртат... е сега, саше е махер за тоа, арно ама не беше тука... да беше сигурен сум дека за 10 минути ке го решеш проблемот... наместо тоа, јас си се напупив над пежото 4 саати, цела инсталација  за перките, климата и термопрекидачите ја извадив надвор, ја испоисеков и ја наместив од почеток по мое, со нови кабли, жабици и со сензори, давачи и се по ред...

поентата ми е дека на она жешкото се испрепотив, до гаќи се намокрив, се изпржив и стопив а момакот ке го решеш тоа за ситни пари.. ма колку и да се, ситни се, само мене ми се брзаше...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5207
« Одговори #265 на: 09 Јуни 2014, 23:02:47 pm »
Значи за клима само кај Цеко? Јас лани правев на пежово демек црева мењаа и незнам ти што и сеа пак не лади има фреон ама очигледно не доволно

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
« Одговори #266 на: 11 Јуни 2014, 01:48:54 am »
Ај баш ке пробам како што кажа Онак... АКо успеам да го најдам тоа, т.е. вајда се гледа. Па ако треба и клип ке снимаме. :D
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
Одг: Re: Problem so klima
« Одговори #267 на: 11 Јуни 2014, 08:49:32 am »
Kaj e ceko? Kaj mene celo vreme kako da skrecuva CD.

Ja trgnav kasetata i nekoja kalpna ili sto i da e celo verme  mrda i pravi takov zvuk. Cim ja stavan na maksimum ili minimum zvukot prestanuva. Napomena deka ova se slucuva i koga ne e pustena klimata.
Izgleda e nekoj senzor za temp ili sto go znam.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #269 на: 13 Јуни 2014, 09:05:05 am »
Kaj e ceko? Kaj mene celo vreme kako da skrecuva CD.

Ja trgnav kasetata i nekoja kalpna ili sto i da e celo verme  mrda i pravi takov zvuk. Cim ja stavan na maksimum ili minimum zvukot prestanuva. Napomena deka ova se slucuva i koga ne e pustena klimata.
Izgleda e nekoj senzor za temp ili sto go znam.

ти немаш проблем со топлински сензор туку имаш проблем со сензорот кој чита каде е клапната. а многу можно е и да не е сензорот туку едноставно клапната мрда цело време, т.е. меша воздух, ама со тек на време станала побучна и сега ја слушаш... зависи каква изведба имаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време