Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 253861 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
Одг: Re: Problem so klima
« Одговори #270 на: 13 Јуни 2014, 09:47:54 am »
Е баш така, убаво го објасни Онак, сега се слуша. Не знам дали е нормално вака да мрда цело време?

Како и да е да пробам со wd40 на лежиштето на клапната ако не да барам сензор ако е до него.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 250
Одг: Problem so klima
« Одговори #271 на: 13 Јуни 2014, 11:09:16 am »
@onak - бидејќи имаш познавање тебе ќе те прашам, додека возам супер лади климат ама кога застанам во место губи здив и набргу прекинува да лади т.е недоволно разладува што може да му е маката? :) инаку  пред 2-3 недели е сервисирана климата,дупната беше алуминумска цевка сменета и наполнет системот со фреон.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #272 на: 13 Јуни 2014, 11:26:27 am »
Ваков проблем имаше пријател со гланц нов суперб, му сменија компресор и што не и пак си го имаше истиот проблем. После некое време комшијата купи суперб и он пак истипт проблем.

Отсутен aronmacedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 250
« Одговори #273 на: 13 Јуни 2014, 11:37:41 am »
Ваков проблем имаше пријател со гланц нов суперб, му сменија компресор и што не и пак си го имаше истиот проблем. После некое време комшијата купи суперб и он пак истипт проблем.
значи стар проблем во vw групација што неможат да го решат :)  и комшијата е со  ист проблем :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #274 на: 15 Јуни 2014, 01:39:43 am »
@onak - бидејќи имаш познавање тебе ќе те прашам, додека возам супер лади климат ама кога застанам во место губи здив и набргу прекинува да лади т.е недоволно разладува што може да му е маката? :) инаку  пред 2-3 недели е сервисирана климата,дупната беше алуминумска цевка сменета и наполнет системот со фреон.

овој проблем е многу честа појава...и не е баш проблем, бидејки не е дефект... обртаите... тука е проблемот. уствари главниот проблем е во димензионирањето на каишницата што ке го врти компресорот... еден исти компресор се користи на мнооооогу возила. и тој компресор си има фиксна големина на својата ротирачка каишница. но возилата немаат ист обртај на преносната каишница. и настанува проблем... значи еве, пробај кога ке застанеш, задржи ја педалата на гас да работи моторот на одприлика 1200 обртаи.. ке видиш дека нема да се намали ладењето... јбг.. тоа е тоа... немаш дефект, така работи... климата за домашана употреба, има ротирачки елкетро мотор, во склоп со компресорот во една целина... тој елкетро мотор има фиксна брзина, пресметана колку треба да биде во ротација изразена во минута или час... кај возилата таа ротација е променлива па одтука доаѓа и тој проблем кога е во лер, климата е драстично послаба... паѓа притисокот во целиот систем, и се намалува степенот на испарување и разладување на фреонот... тоа е тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #275 на: 23 Јуни 2014, 11:11:32 am »
Баш сега ми текна да проверам, оти пак не ми уклучуваше климата...

Кога ке ја пуштам (+1,2,3 ниво) се слуша еден звук само на кратко (так) дека отворите за вентилација се отвораат, но не дува. Кренав хауба и видов дека другата перка (вентилатор) се уклучува да врти кога ке е пуштена климата. Кога ке ја исклучам престанува.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #276 на: 23 Јуни 2014, 13:07:16 pm »
Кога ќе ја пуштам климата од кај касетата се слуша звук како кога издишува гума, а и не лади климата...
Што може да е проблемот?

Колку пари земат за проверка и полнење фреон?

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #277 на: 23 Јуни 2014, 15:24:21 pm »
Кога ќе ја пуштам климата од кај касетата се слуша звук како кога издишува гума, а и не лади климата...
Што може да е проблемот?

Колку пари земат за проверка и полнење фреон?

Јас прашав кај Цеко, 2000 е полнење (фреон + тоа флуоросцентното), 3000 е менување црево, 3500 е лепење хладњак. После полнењето се чека 5-10 дена, па на проверка од каде тече

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #278 на: 23 Јуни 2014, 16:10:59 pm »
јас имам човек полни за 1000че + проверка дали пушта од негде ако сте заинтересирани пп

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #279 на: 23 Јуни 2014, 16:13:14 pm »
Имате понуда во Автомакедонија за 690 ден проверка и полнење.

http://sakampopust.mk/product/kompletna-proverka-na-klima-uredot-vo-vasheto-voziloto/

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #280 на: 23 Јуни 2014, 16:17:14 pm »
јас имам човек полни за 1000че + проверка дали пушта од негде ако сте заинтересирани пп

А во случај да пушта санира повреда ? :D

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #281 на: 23 Јуни 2014, 16:18:56 pm »
Дополнување на системот со фреон

многу битен момент,обично да фалат 50-100гр и климата нема да лади,зошто компресорот има заштита и нема да упали

а ако полнат од нула у принцип коливе собираат +/- 700гр. за 700 денари тогаш е одлична понуда

А во случај да пушта санира повреда ? :D

мислам дека не заварува хладњаци,не сум го прашал

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5433
  • Пиши лаже
« Одговори #282 на: 23 Јуни 2014, 16:25:54 pm »
Кај мене има фреон, лани ја полневме како што кажав, нема шанси да е истечен фреонот...
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #283 на: 23 Јуни 2014, 16:30:59 pm »
фреонот има шанси да ти истече и за пола саат :)

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2622
  • Custom made interiors
« Одговори #284 на: 23 Јуни 2014, 20:30:16 pm »
Тука во Струмица 2000 ми кажаа да се наполни и уљенце некое ќе смениле ќе средиле се(немам појма какво уље има и каде има климата).
За 700 денари подобро да одам до Ск да се прошетам па и да си земам нешто од таму што ми треба.