Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 204100 пати)

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
Одг: Клима
« Одговори #165 на: 14 Јуни 2013, 16:08:28 pm »
Сменет е филтерот за полен пред два месеца. Што се однесува до прочистување на клима системот, кога бев за проверка, ми извршија прочистување од кондензација и ми дотурија фреон. Сакав да ми пуштат и од тоа пената низ дифузерите, но сервисерот беше против, и ми рече дека може да направи проблем ако прокапе низ електрониката на Сеникот.
Ne moze da prokape preku difuzerite, posto vo dolna zona na radiatorite za klima i greenje, postoi odvod niz koj sto kape vodata,
koja kondenzira pomegju dvata radiatora, potrebno e cistac za klima radiatori so dolga cevka okolu 25 cm, da stigne do tamu da napravi cistenje so alkohol i mozda kje se iscisti ako ne e mnogu natalozeno.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #166 на: 14 Јуни 2013, 23:44:20 pm »
има киселина за ова. меѓутоа процесот е малку по сложен. таа киселина е во форма на пена. се аплицира на хладњачето со цревце и се остава да делува 20-30 минути. после тоа се пали колата и се остава во место да работи нај малку 2 саати а јас би препорачал 3 саати, за да се исплакне со кондензат киселината која патем речено е отровна и опасна за дишните патишта на човекот.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #167 на: 18 Јуни 2013, 12:52:24 pm »
Денес ја носев на  брат ми Корсата да ја проверат климата. Иначе 2008 година е и немало проблем до сега и сега топ си дува ладно али од како го прочитав постот на онак дека почеста проверка е добра бидејки нормално е да си испарува фреонот од цревата околу 15% годишно и повеке викам ај на брат ми да ја однесам 5 години е стара. Прво отидов у плимонт мислјеки дека имаат такво за доставање на фреон ама машината им се расипала и немале, па отидов во агросервис таму има едно и прво ми викаа не чепкај ако дува добро ама на мое инсистирање им реков добро проверете ја ке си платам ако фали доставете. И ја ставија и штракаше нешто, па ја запалив колата пуштив климата и таму на тоа му покажа FULL и ми рече дека е добро нема проблем не фали. Пари не ми ни зема и така. Дали е можно за 5 години да не фали ич или поима немаа не знам :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6128
  • 69
« Одговори #168 на: 18 Јуни 2013, 12:57:22 pm »
Многу можно е да не ти фали, пошто ако се си дихтува како што треба, нема од кај да го губи фреонот...
Тоа е исто како за фрижидер да го носиш да ти го полнат со фреон на секој две три години...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
« Одговори #169 на: 18 Јуни 2013, 13:35:46 pm »
За фрижидерот истото ми го кажа и дечкото :)

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #170 на: 18 Јуни 2013, 13:43:28 pm »
Ako nema sitni udari vo preden branik i ako se site creva od freon OK, nema da gubi freon.
Inaku treba da se vnimava i na freonot koj se stava, posto mesanje na freon e katasrofa za sistemot.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
« Одговори #171 на: 18 Јуни 2013, 13:44:12 pm »
Момци, сакам Толедото да го носам утре во Виталеда Стрит Ауто на проверка на климата и евентуална допуна на фреон пошто имаат некоја акција сега!!!
http://www.avtoplus.mk/vesti/soveti/vitaleda-strit-auto-akcija-za-as

Имал некој искуство со овој сервис????

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #172 на: 18 Јуни 2013, 13:55:50 pm »
Сервис Витадела на првомајска порано кај што беше рено салонот.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
« Одговори #173 на: 18 Јуни 2013, 13:57:52 pm »
Сервис Витадела на првомајска порано кај што беше рено салонот.

Да, тој е сервисот

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
« Одговори #174 на: 18 Јуни 2013, 14:00:20 pm »
Прчот го препорача, затоа и го цитирав. Попладне ќе одам кај препораката на Онак.

Отсутен Goran

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #175 на: 18 Јуни 2013, 14:40:50 pm »
Момци, сакам Толедото да го носам утре во Виталеда Стрит Ауто на проверка на климата и евентуална допуна на фреон пошто имаат некоја акција сега!!!
http://www.avtoplus.mk/vesti/soveti/vitaleda-strit-auto-akcija-za-as

Имал некој искуство со овој сервис????

Бев вчера, супер сум задоволен. Ми фалеше фреон, откако додадоа климата растура :)

700 платив, 600 денари е контрола и прочистување и доплаќаш колку шо ти фали фреон.

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
« Одговори #176 на: 18 Јуни 2013, 14:55:46 pm »
на линков пишува 400 денари проверка и 300 денари за 100 грама фреон. По некоја логика ако си платил 600 за проверка и 100 денари за дополна тоа е некаде 30 грама фреон, што мислам дека е незначително да направи некоја драстична промена во перформансите на климата. Инаку јас сабајле кај што бев не ми земаа ништо за проверка им пуштив една 100тка за сок да се почастат.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #177 на: 18 Јуни 2013, 15:01:01 pm »
Добро бре луѓе како толку ефтино кај вас.
во Струмица по 2-3 илјади бараат...

Отсутен Alfista

• Редовен
« Одговори #178 на: 18 Јуни 2013, 15:02:02 pm »
Добро бре луѓе како толку ефтино кај вас.
во Струмица по 2-3 илјади бараат...
Golema konkurencija vo Skopje, site kupija masini za klima, ceni down.

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #179 на: 18 Јуни 2013, 15:03:38 pm »
Истото и јас си го помислив. Тука на прсти се бројат и си бричат паметни се.