Автор Тема: Problem so klima  (Прочитано 204079 пати)

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 672
Одг: Клима
« Одговори #150 на: 04 Јуни 2013, 17:53:45 pm »
Климата дома што ја имаш пробај стави ја на 15 степени и стави некаде термометар каде што нема да биде дирекно на струењето и види дали ќе постигне 15 степени.
Па после пишувај дека една авто клима не чини.

прво прочитај за што пишувам па после реплицирај!

Станува збор за разладен уред на товарно возило кое што е подесено да ја спушти темп. во товарниот дел на 5 степени, али никако не успева да ја спушти под 15 степени, што претставува проблем при истовар кај одредени коминтенти каде што ја мерат темп. на робата при истовар.
За разлика пак од комбињата кај кој што се одржува разладниот уред кај Кацарски во Визбегово, темп. во товарниот дел се спушта испод нула (0)

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7056
« Одговори #151 на: 04 Јуни 2013, 18:20:20 pm »
Ти пишуваш комбе, а не товарно возило специјално наменето за превоз на стоки под одредена температура.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #152 на: 05 Јуни 2013, 14:50:06 pm »
прво прочитај за што пишувам па после реплицирај!

Станува збор за разладен уред на товарно возило кое што е подесено да ја спушти темп. во товарниот дел на 5 степени, али никако не успева да ја спушти под 15 степени, што претставува проблем при истовар кај одредени коминтенти каде што ја мерат темп. на робата при истовар.
За разлика пак од комбињата кај кој што се одржува разладниот уред кај Кацарски во Визбегово, темп. во товарниот дел се спушта испод нула (0)
Samo servis MANI Strumica, on e kral za termoking,

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #153 на: 06 Јуни 2013, 22:08:25 pm »
Не сум имал лично искуство со аце авто клима т.е цеко, али гледајки како ги сервисира комбињава од фирма и дека летно време не можат да симнат темп. под 15 степени на релација Скопје-Струмица, јас не би му доверил моја кола

цеко ти го монтирал разладниот уред во возилото? ако не, тогаш што е он крив? капацитетот на разладниот уред не се димензионира според количината на фреон или според мајсторот... не е цеко крив за тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
« Одговори #154 на: 06 Јуни 2013, 22:43:11 pm »
Има разлика од фреон до фреон или нема везе ?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #155 на: 06 Јуни 2013, 23:03:34 pm »
си има разни фреони зависи од возилото

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #156 на: 07 Јуни 2013, 01:12:46 am »
не од возилото туку од типот на компресорот за разлада. неможе друг тип да се стави одошто пропишаниот... или нема да лади или ке закочи и прегори компресорот.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2608
  • Custom made interiors
« Одговори #157 на: 09 Јуни 2013, 23:01:18 pm »
Прашав во еден сервис ми кажаа 2500 ден да ми ја проверат климата и да се наполни.
Во ред ли е цената или многу е?

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #158 на: 09 Јуни 2013, 23:34:38 pm »
Многу е,мене во сервис Илија ми земаа 1000ден за проверка и ептен малце фалеше,редовна цена незнам колку е ама сигурно не е 2500

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4219
« Одговори #159 на: 09 Јуни 2013, 23:57:56 pm »
сите авто клими губат фреон по малце....се работи за губење од 15 до 35% на годишно ниво. јас како познавач на оваа проблематика прежалувам илјадарче секоја година и идам да си го проверам нивото на фреон во возилата... така и оваа година, фалеа 310 грама, наспроти 370 кога прв пат го полнев, а собира вкупно 780 грама. тоа е околу 30%
овие викаат 10-15 посто е нормално годишно на губи,а 35 да губи сигурно има некој квар
http://www.autokool.co.uk/faq_13.html
Цитат
Q. Why does my car air conditioning system run low on refrigerant ?
A. A/C systems will tend to lose refrigerant over time as refrigerant permeates through the physical joints between components. In normal working conditions all automotive air conditioning systems will lose about 10% to 15% of refrigerant each year which is considered natural leakage. Letting the system run low on refrigerant which in turn provides poor oil circulation can lead to wear and even serious component failure.

Отсутен banjifiko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #160 на: 10 Јуни 2013, 23:54:34 pm »
Кога не ми е вклучена климата се чуствува некој мирис од вентилацијата, посебно после врнежи или кога е многу спарно. Со вклучена клима се е о.к. без разлика дали прима воздух од надвор или не. Нешто може да се преземе во врска со ова или не?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #161 на: 10 Јуни 2013, 23:59:41 pm »
Смени филтер за полен. А имаш и прочистување на клима системот, кој е дел од хемиско чистење. Можеби може и само тоа да заврши. Најди го членот dame и прашај го.

Отсутен banjifiko

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 130
« Одговори #162 на: 11 Јуни 2013, 00:32:57 am »
Сменет е филтерот за полен пред два месеца. Што се однесува до прочистување на клима системот, кога бев за проверка, ми извршија прочистување од кондензација и ми дотурија фреон. Сакав да ми пуштат и од тоа пената низ дифузерите, но сервисерот беше против, и ми рече дека може да направи проблем ако прокапе низ електрониката на Сеникот.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17502
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #163 на: 11 Јуни 2013, 01:00:23 am »
Како што слушав од луѓе кои имале проблем со ваква миризба, тоа е заради влага или мувла од кондензација. Тоа можеби нема кондензација внатре, но најверојатно остатоците шират некој мирис.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #164 на: 14 Јуни 2013, 16:01:13 pm »
Mirizbata e od gabite sto se natalozuvaat na radiatorot za klima, posto tuka e toplo, ladno, imeno klimata treba da raboti na 7 C,
a koga ja steluvas na 22 C dodava malku od parnoto i ete leziste za gabi, a i ponataka skapuvanje na radiatorite.