Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 557623 пати)

Отсутен Mercury

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Т(д)ркач
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #1125 на: 25 Октомври 2014, 00:00:26 am »
Баш денес ја проверив сметката,точен беше саатот и датумот на фискалната

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1126 на: 25 Октомври 2014, 00:05:16 am »
Jas mislam deka tie se povrzani so toa sto kucaat.
Mozebi gresam.

Zasto inaku bi bile staveni.

Mislam deka pak imaat falc smetki i gi butaat parite vo dzeb.

обиди се да го докажеш тоа... за да го докажеш тоа прво ке треба да го провериш датумот и саатот на фискалната (отстапките од неколку минути не се битни)

после тоа самата фискална треба да е испечатена на хартија од нивното лого... ако не е, тогаш може да е фалц, сепак не е правило... и понатака, спореди го даночниот број што го пишува нај доле на сметката со другите фискални.. треба да е ист на сите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5576
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #1127 на: 25 Октомври 2014, 00:07:13 am »
Bas ke proveram sledniot pat.

Daj boze da gresam i da idat parite kade sto treba.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17606
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #1128 на: 25 Октомври 2014, 01:48:47 am »
Парите идат баш таму кај што треба, во буџет. Worry not, friend.
Со оглед на количината и сериозноста на надзорот и контролите што ги имаат сега, контролорите имаат "shoot at sight" дозвола на лице место матер да му ебат на службеникот ако насетат дека и покрај таква контрола нашол начин да го ебе системот.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5782
« Одговори #1129 на: 25 Октомври 2014, 01:53:58 am »
Vecerva po dozdov se vrakjav od veles sprema skopje..
Pa dobro be piz.a mu ma..rina se premoriv ocive 6 banki mi stanaa dati se pluknam i avtopat i sve uzasss

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #1130 на: 25 Октомври 2014, 02:26:20 am »
Осеќам дека со изградбава на новиве патишта, ќе се застануе едно 10ина пути на патарни до охрид или до гевеглија. Никогаш не ја сфатив поентата на 4ри патарни од скопје до гостивар, доволно е една кај тетово, другата кај гостивар, ако им е за пари нека ги направат по 50 денари една. Ни 200км не е целава држава од крај до крај, а имаме 100 патарини.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1131 на: 25 Октомври 2014, 03:09:07 am »
осеќам дека твоето осеќање не те лаже... и мене нешто така ми иде... веројатно нема одма ама ке ги турат дефинитивно...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20144
« Одговори #1132 на: 25 Октомври 2014, 03:17:34 am »
И нормално сите ќе ќутат.

Отсутен karajann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #1133 на: 25 Октомври 2014, 06:23:46 am »
Jas mislam deka tie se povrzani so toa sto kucaat.
Mozebi gresam.

Zasto inaku bi bile staveni.

Mislam deka pak imaat falc smetki i gi butaat parite vo dzeb.

обиди се да го докажеш тоа... за да го докажеш тоа прво ке треба да го провериш датумот и саатот на фискалната (отстапките од неколку минути не се битни)

после тоа самата фискална треба да е испечатена на хартија од нивното лого... ако не е, тогаш може да е фалц, сепак не е правило... и понатака, спореди го даночниот број што го пишува нај доле на сметката со другите фискални.. треба да е ист на сите...
Единствен начин да се докаже е проверка на фискалниот апарат, дали и во колко часот издал сметка со тој сериски број.
Хартијата никој не ја должи на број на издадени фискални сметки, едноставно може да ја смени порано или на смена да си земува една ролна.
Со обичен термален принтер можеш да испринташ каква сметка сакаш, а со софтверот што доаѓа со скоро секој термален принтер можеш автоматски да генерираш сериски броеви за секоја испечетена сметка. Само останува да се делат во соодветното време што го пишува на сметката.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #1134 на: 25 Октомври 2014, 08:29:31 am »
На Плетвар врнеше вечерва снег.
Иначе почнале да до реновираат велес-скопје,ама не ми е јасно зошто плаќаме патарина за таа делница кога се реновира и се вози со 60 на сат  ???

Секаде во свет каде што се плаќа патарина (мостарина, тунеларина), во времето во кое се реновира делницата на патот - се плаќа. Ако ти се поминува - поминувај, ако не - кружи или оди по стариот пат. Дет симпл. :) Мислам, не дека ми се свиѓа тоа, ама и јас да сум на место на државата или концесионерот, ќе наплаќам.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1135 на: 25 Октомври 2014, 10:51:23 am »
аха... скоро секаде во ЕВРОПА е така.. не е во светот... од лично искуство зборам, запрекуокеански држави... рампите беа кренати, зашто се реновираше автопатот.. автопат со 4 ленти по правец, во кој една по една ја средуваа, значи 3 беа во функција, а тоа е повеке одошто посочениот автопат има вкупно ленти за возење...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6864
  • Бенве сие бенве
« Одговори #1136 на: 25 Октомври 2014, 11:21:07 am »
Јас да кажам некои мои искуства од европа во врска со патарина.

Секаде се плаќа без разлика дали се поправа или не, во Италија има пат Страда статале, национале и слични кои најчесто возат паралелно со автопатот, потесни се и не се плаќаат, често се забранети за камиони. Во секој случај има опција да отидеш било каде без да бидеш принуден да платиш т.е. да користиш автопат.

Германија за коли не се плаќа камионите плаќат во зависност од степен на еуро норма, околу од 13 до 18центи (мислам) имаш апарате со џпс и на секој излез - влез на автопат титка и си зема пари. Се наплаќаат само автопатиштата и некои поголеми национали. Интересно е што пред да ја воведат патарината (претходно било бесплатно) имале некоја студија и пресметале дека доколку градат пунктови на секој излез ќе им биле потребни над 20 год да си ја повратат инвестицијата. Во германија има некоја најава дека ќе почне да се наплаќа и за коли, ако биде така очекувам да се намалат гужвите на автопат.

Австрија за коли винета, камиони апаратче, скапо е упм, се плаќаат и некои поголеми мостеви и тунели, исто важи и за кола, екстра доплата за специјални мостеви и тунели.

Франција рампи, по автопат да ти  мерак да возиш, нема гужва затоа што се плаќа и за коли и сите си бегаат по национали

Швајцарија кола винета, камион плаќа од влез до излез од држава,(си принташ документ со километри на влес и на излез те проверуваат на пункт) 90еуро центи по километар, најскапа патарина во европа имаат.

Норвешка рампи, шведска и данска за камион винета, за кола не знам, можно е и да е бесплатно.

Словачка, Унгарија, Бугарија винетки.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1137 на: 25 Октомври 2014, 11:52:13 am »
Швајцарија кола винета, камион плаќа од влез до излез од држава,(си принташ документ со километри на влес и на излез те проверуваат на пункт) 90еуро центи по километар, најскапа патарина во европа имаат.

Интересно, кога возев низ Швајцарија, во два наврати, немав ниту вињетка, ниту некаде нешто платив. Вожњата ме чинеше нула евра (освен тунеларина неколку евра за тунелот Сан Готардо).

Изгледа сум имал среќа, ама ни при влагање од Италија, ни при влагање од Франција, никаде ниту приметив известување за вињетки, а уште помалку означено место за купување. На влегувањето од Италија кај Комо дури и ме загледа Швајцарски граничар, ама ништо не ми спомна ниту ме застана, а немав вињетка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #1139 на: 25 Октомври 2014, 18:14:09 pm »
50 евра се плаќа годишна вињета во Швајцарија. Јас влегов од германска страна со намера да ги видам водопадите на Рајна, мада скокнав и до Цирих.Тоа што не си платил не значи дека не се плаќа, а Богами и си имал голема среќа-не сакаш да знаеш колку е казната.