Автор Тема: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?  (Прочитано 694631 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
Одг: Каква е состојбата на македонските (лоши) патишта?
« Одговори #3180 на: 06 Јуни 2019, 19:22:20 pm »
~840 €
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен BigBull

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 431
« Одговори #3181 на: 06 Јуни 2019, 19:35:15 pm »
Ако некој оди за Бугарија преку Ново Село.
Границата е затворена, гори Граничниот премин Златарево, во близина на Струмица
https://bit.ly/2WnvPnP

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #3182 на: 06 Јуни 2019, 19:37:25 pm »
Пробајте да одите од Белград до Загреб да видите колку се патарините.

Сакаме нови патишта а не сакаме да плаќаме за нив, полека другари.

Белград - Загреб  ~17e Патарини  ~400КМ

Гостивар - Градско 5е Патарини ~ 150КМ

Не е дека сме „живо џабе патарините кај нас...“
Од Белград до Загреб, застануваш два пати + граница у 400км.
ОД Гостивар до Градско, застануваш 7 пати у 150км.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7665
  • French diamond
« Одговори #3183 на: 06 Јуни 2019, 19:39:29 pm »
И на крај споредете ги нивните со нашите плати, ко веќе си ги мерите со другите...на регистрација 3000рки и сега плус уште патарините, а 2 автопати нормални немаме !

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1928
« Одговори #3184 на: 06 Јуни 2019, 19:41:21 pm »
Пробајте да одите од Белград до Загреб да видите колку се патарините.

Сакаме нови патишта а не сакаме да плаќаме за нив, полека другари.

Белград - Загреб  ~17e Патарини  ~400КМ

Гостивар - Градско 5е Патарини ~ 150КМ

Не е дека сме „живо џабе патарините кај нас...“
Од Белград до Загреб, застануваш два пати + граница у 400км.
ОД Гостивар до Градско, застануваш 7 пати у 150км.

Мора така, само така може да се градат патишта. За жал соседите како Србија и Хрватска се малку назад, кога ќе не стигнат ќе почнат и они да ставаат патарина на секој 15-20км.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3185 на: 06 Јуни 2019, 19:44:28 pm »
Назад, назад. Поготоово хрватине колку се наааазаааддд со нивните авотопатишта... Да не им позавиди чоек, сироти!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
« Одговори #3186 на: 06 Јуни 2019, 20:17:43 pm »
Nova cena putarine od Lipovca (granica sa Srbijom) do Zagreba za automobile iz B kategorije iznosi 141 kunu (19 evra).

http://mondo.rs/a1111939/Auto/Vesti/Putarine-u-Hrvatskoj-poskupele-10-odsto.html

Нејсе, неќам да се докажувам или натегам - само некако сите заборавате дека Македонија е мала и сиромашна држава и голем дел од населението не плаќа данок или го избегнува. Поаѓајќи од таа точка доаѓаат повискоци цени и акцизи за се.

Али Македонче - секогаш се споредува со сите околу него а не гледа околу себе, додека не излезе надвор од Македонија, а пак таму сите закони ги почитува.

Така да - тие се цените за патарини, експертизата на карклуб може да продолжи да дискутира.
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3187 на: 06 Јуни 2019, 20:32:12 pm »
@howitz  не ти ја разбирам брат поентата. Имаме речиси исти цени на патарина ко србија-хрватска (јас не се фатив за тој момент, али ајде коа се фативме..), имаме 6 пати повеќе мрцварење за истите пари, имаме 10 пати полоша патна инфраструктура и пак ние бараме преку леб погача?! Не разбирам.
Недај боже да споредиме со оние држави кои имаат близок стандард до нашиот ем имаат вињетки (Бугарија на пример), за 7 дена плаќаш колку? 7.5 евра за да го извозиш секој е‘ен магирстален и регионален и автопат низ цела нивна држава. Годишна вињета во БГ е 45e. Или преведено во наши пари, тоа е 4 пати гостивар-неготино и назад.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #3188 на: 06 Јуни 2019, 20:33:32 pm »
И на крај споредете ги нивните со нашите плати, ко веќе си ги мерите со другите...на регистрација 3000рки и сега плус уште патарините, а 2 автопати нормални немаме !

Во Хрватска ~840€, во Србија ~460€, во Македонија ~400€.

Одамна не сум возел низ Македонија, ама барем у Србија, освен новиот од Врање наваму, автопатите не се нешто за паѓање у несвест. Во Хрватска се нешто подобри, ама по мене, потегот од влез во Хрватска преку Србија, до излезот накај Словенија, не вреди ~19€.
Исто така, Словенија има најскапа и најпедерска вињета - 15€ за 7 дена. Барем патиштата им се одлични.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1928
« Одговори #3189 на: 06 Јуни 2019, 20:34:10 pm »
Нема потреба да се покачуваат цените ако владата знае да работи како што треба, без крадење. Ај ако не во Германија ако качат патарини за 10%, кај нас уште по 3 на секој правец да стават, да држиме чекор со останатите. Тоа што парите ќе бидат украдени, и никој веќе нема да го чепне автопатот кога ќе се отворат дупки, тоа нема нас што да не интересира, Македонче, сака да не плаќа непотребно плус да знае дали парите што се плаќаат се плаќаат за градење и одржување или за некој да кења на златна вц шоља додека ти плаќаш повеќе за патарини него за гориво, за пат што е направен со триста зголемувања на иницијалната цена за изведба на истиот.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3190 на: 06 Јуни 2019, 20:40:22 pm »
@howitz  не ти ја разбирам брат поентата. Имаме речиси исти цени на патарина ко србија-хрватска (јас не се фатив за тој момент, али ајде коа се фативме..), имаме 6 пати повеќе мрцварење за истите пари, имаме 10 пати полоша патна инфраструктура и пак ние бараме преку леб погача?! Не разбирам.
Недај боже да споредиме со оние држави кои имаат близок стандард до нашиот ем имаат вињетки (Бугарија на пример), за 7 дена плаќаш колку? 7.5 евра за да го извозиш секој е‘ен магирстален и регионален и автопат низ цела нивна држава. Годишна вињета во БГ е 45e. Или преведено во наши пари, тоа е 4 пати гостивар-неготино и назад.

Абе Бугарија е во ЕУ и многу пари се испумапни во Бугарија од ЕУ за нејзе, просто е како грав, истото е за Грција, милион табли има колку е вложено од ЕУ, плус споредуваш држави од 20 милиони граѓани со Македонија кои има едвај 2, логика.

Што не ме сфаќаш не знам ? Пишав погоре - цените се тие, за мене не се високи ако има квалитетен автопат, а рака на срце новиве автопати се квалитетни кои ги направија. Неготино - Гевгелија се реставрираше .. се работи, што очекувате само не знам ?
Штип - Кочани се работи, Росоман - Прилеп исто се работи .. тие се парите другар .. нешто вложено нешто искрадено, тоа е.

Не сме ни 26 години држава, пола автопати и патишта се од Југославија, не знам што не е јасно.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6039
« Одговори #3191 на: 06 Јуни 2019, 20:41:34 pm »
Ај да се собереме да ја протераме владата од државата,нека одат у странство да рмбат да видат како се ваде плата 1000€.

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3192 на: 06 Јуни 2019, 20:43:14 pm »
Абе ако има автопати нови, скапа патарина ( внеси споредба од соседна држава ). Ако нема автопати, зошто нема .. и така џипери.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3193 на: 06 Јуни 2019, 20:49:51 pm »
Сепак не те разбирам. Нема везе. Може до мене е.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #3194 на: 06 Јуни 2019, 20:51:26 pm »
За исто збориме само лошо се изразуваме ;D

Се слагаме за следново : високи патарини, низок стандард.