Автор Тема: Внимавајте, ПРЕВАРА!!!  (Прочитано 31245 пати)

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
Одг: Внимавајте, ПРЕВАРА!!!
« Одговори #75 на: 02 Јуни 2012, 10:12:20 am »
Знам за еден човек кој наседна на истата финта, и не му даваш капар на продавачот туку ги ставаш на твое име и му пушташ копија од сметка на продавачот демек да знае тој дека треба да дојде во државата кај што ја продава колата за да е сигурен дека си сериозен. После одкога ќе ја добие сметката има некој број на неа со кој што тој можеда ги повлече парите и можеш да се сликаш.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #76 на: 02 Јуни 2012, 11:18:30 am »
@Simo... Da ti kazam deka i na mobile.bg imas scam ama e pomalce. Nigericite uste ne atakuvale bugarski sajtovi zasto IT strucnjacite vo Bugarija si ja znaat rabotata.

Koga nasite ke bidat na 30% od ona sto oni go rabotat togas i kaj nas ke cveta internet i IT i ke nema scamovi ili ke bidat malce.

Inaku za tvoe informacija vo vremeto na istocniot Blok SSSR vo Bugarija ja razvivase IT tehnologijata. Uste vo 1980 godina kopiraa procesori i so specijalni tehniki vadea software od Promovi i Epromi... Za bivsa JU vo IT i tehnologija na razuznavanje bea megju prvite 3 vo Evropa.
I denes najdobrite IT strucnjaci od oblasta na bezbednosta vo Germanija i EU idat tocno od Bugarija.

Bugarija NE JA OMALOVAZUVAJ. Da ne zboram za dostiganja vo medicina koga vo 1981 (nekolku godini posle Englezite) go napravija prvoto Bebe od epruveta (YU toa go napravi mislam 1987)... Pa sega ti vidi sto kako. Zivotniot standard na YU bese pogolem no zato svesta i nivoto na obrazovanieto vo oblasta na IT vo YU bese na ponisko nivo.

Vo vrska so temava za prevari ke Vi kazam deka pari preku Western Union, PEYPAL nikako. Samo sekako na raka i nikako da si sam tuku da imas najmalce 2-3 dusi okolu tebe i sekako po moznost BAREM eden od niv da ti bide kako zastita.

@Stig - takvite "prodavaci" si baraat garancija kako i sekoj. Vprocem NA NEVIDENO NISTO DA NE SE KUPUVA. Sekogas  ke se najde dobro vozilo i od dobro ima i podobro. I kupuvanjeto na vozilo od stranstvo e golem rizik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #77 на: 02 Јуни 2012, 11:56:22 am »
Прво се појави финтата со бугарите кои уште кога ги конктатираш по телфон да те „одерат“ пошто телефонот им е со специјално тарифирање (ко` хотлајн), па уште додека се распрашуваш за колата те ремперат со некоја лудачка тарифа од 1-2 евра по минута ..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #78 на: 02 Јуни 2012, 11:59:18 am »
@Simo... Da ti kazam deka i na mobile.bg imas scam ama e pomalce. Nigericite uste ne atakuvale bugarski sajtovi zasto IT strucnjacite vo Bugarija si ja znaat rabotata.

Koga nasite ke bidat na 30% od ona sto oni go rabotat togas i kaj nas ke cveta internet i IT i ke nema scamovi ili ke bidat malce.

Inaku za tvoe informacija vo vremeto na istocniot Blok SSSR vo Bugarija ja razvivase IT tehnologijata. Uste vo 1980 godina kopiraa procesori i so specijalni tehniki vadea software od Promovi i Epromi... Za bivsa JU vo IT i tehnologija na razuznavanje bea megju prvite 3 vo Evropa.
I denes najdobrite IT strucnjaci od oblasta na bezbednosta vo Germanija i EU idat tocno od Bugarija.

Bugarija NE JA OMALOVAZUVAJ. Da ne zboram za dostiganja vo medicina koga vo 1981 (nekolku godini posle Englezite) go napravija prvoto Bebe od epruveta (YU toa go napravi mislam 1987)... Pa sega ti vidi sto kako. Zivotniot standard na YU bese pogolem no zato svesta i nivoto na obrazovanieto vo oblasta na IT vo YU bese na ponisko nivo.

Vo vrska so temava za prevari ke Vi kazam deka pari preku Western Union, PEYPAL nikako. Samo sekako na raka i nikako da si sam tuku da imas najmalce 2-3 dusi okolu tebe i sekako po moznost BAREM eden od niv da ti bide kako zastita.

@Stig - takvite "prodavaci" si baraat garancija kako i sekoj. Vprocem NA NEVIDENO NISTO DA NE SE KUPUVA. Sekogas  ke se najde dobro vozilo i od dobro ima i podobro. I kupuvanjeto na vozilo od stranstvo e golem rizik.

И што има ова врска со превари кои ги прават?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #79 на: 02 Јуни 2012, 12:03:05 pm »
Ima vrska zasto nivnite sajtovi se povekje zastiteni od onie. Oni znaat da zastitat i mrezi odlicno.

Inaku sepak vnimanie koga se vrti na T.N. hotline telefoni. Inaku ima i finta vo MK si pravis dogovor so operator i tvojot broj se lupa na specijalna tarifa (da receme obicen mobilen broj) i koj saka da se javi bujrum 50 denari minuta ke go taksaat ..

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30070
    • CARclub.mk
« Одговори #80 на: 02 Јуни 2012, 12:07:14 pm »
Значи, да ти објаснам нешто..

Колку е заштитен сајтот нема ама баш никаква врска со тоа дали и колку превари има на него. Нека ги има сите технички заштити сајтот, ако седне човек пред компјутер и рачно ги внесува податоците, преку регуларниот систем за внесување податоци (формулари, итн), ниеден систем нема да може да го запре.

Може да банираат по IP адреса, може да банираат и по опсег на IP адреси.. Ама верувај ми, заштита на сајтови и заштита на мрежи нема никаква врска со превари. Нека биде најзаштитен во свет сајтот, јас ќе внесам оглас со hotline телефон или ќе барам некој да ми испрати пари до WU или Paypal. Каде е заштитата таму?

Не треси зелени. Можеби по Бугарските сајтови има помалку превари заради тоа што Бугарија е помал пазар од Германија или заради тоа што преварантите од Бурунди и Брегова Слоновача не чуле за Бугарија, ама не треси ствари од ракав..

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #81 на: 02 Јуни 2012, 15:42:23 pm »
Ima vrska zasto nivnite sajtovi se povekje zastiteni od onie. Oni znaat da zastitat i mrezi odlicno.

Inaku sepak vnimanie koga se vrti na T.N. hotline telefoni. Inaku ima i finta vo MK si pravis dogovor so operator i tvojot broj se lupa na specijalna tarifa (da receme obicen mobilen broj) i koj saka da se javi bujrum 50 denari minuta ke go taksaat ..

Ова со телефониве е апсолутно неточно!!! Секојдневно работам со сите оператори (барем сериозниве, не зборам за локални и маалски кабловски оператори) кај нас и никој нема да направи такво нешто а уште помалку што тука посто и АЕК кој ги мониторира сите овие работи. Има точно дефинирани правила и pool-ови на броеви кој каде смеат да припаѓаат и колку да се тарифираат. Фирма како One или VIP или било кој нема да се дрзне да направи вакво нешто за да некоси Станко од Стајковци заработи некоја ситна пара, а притоа они да бидат казнете со огромна сума на пари.

А за тоа колку се бугарите стручњаци во ИТ...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #82 на: 02 Јуни 2012, 18:10:39 pm »
A toa za telefonite so specijalno tarifiranje mozes sve ako ides i se dogovoris.

Ima dogovori i dogovori

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #83 на: 02 Јуни 2012, 20:35:56 pm »
неможе...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #84 на: 02 Јуни 2012, 20:38:01 pm »
Ako si biznis korisnik se moze. Ostaj ti sto znaes ima i drugi raboti koi ne gi znaes.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #85 на: 02 Јуни 2012, 20:40:55 pm »
Верувај дека знам многу...работам во фирма која е голем бизнис корисник и која многу соработува и работи за телеком операторите...

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #86 на: 02 Јуни 2012, 20:44:56 pm »
Toa ne znaci deka ne moze da ima pod masa i so specijalni uslovi, bidejki NIEDEN ZAKON ne moze da mu zabrani na operatorot da ima specijalni tarifi, no treba da se informairaat pretplatnicite preku mediumi za javno informiranje itn. Zakonski ne e zabraneto.

Отсутен Alfista

• Редовен
  • Пораки: 1492
« Одговори #87 на: 23 Април 2013, 13:28:58 pm »
Inaku,
Seuste izleguvaat oglasi na Reklama 5 so prodavac Galjo, pokraj se.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
Одг: Re: Внимавајте, ПРЕВАРА!!!
« Одговори #88 на: 23 Април 2013, 16:41:04 pm »
A што е финтата со тој Galjo?

Отсутен velkov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 637
« Одговори #89 на: 23 Април 2013, 16:51:44 pm »
Дечки да ве известам дека тој што продава коли по огласите како авто плац галјо http://www.reklama5.mk/Sale.aspx е превара, на мој близок човек му пропаднаа капар од 500 евра, требаше да му донесат ауди а3 и пасат караван.
Преварата е во тоа што колите се во италија, и за да ти ја донесат оставаш капар, и со мангупски муабет наивен човек наседнува, внимавајте!!!