Автор Тема: Вести од Автомобилскиот Свет  (Прочитано 367748 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34156
  • Таков е животот... јебига
Одг: Вести од Автомобилскиот Свет
« Одговори #1005 на: 28 Април 2015, 12:29:12 pm »
Ами сеа, жртва.
А да треба да оставаш кола на сервис на секои 6 месеци да ти мењаат филтри, уљиња, кочници, врева, дизни, турбоа, курци-палци? Не е тоа исто толку ако не и повеќе мрцварење?
Ко ќе тргаш накај Охрид ќе си тргнеш со полна батерија, нема да се заебаваш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #1006 на: 28 Април 2015, 12:33:56 pm »
Ете де, види колкава автономија имаат моменталните возила што работат исклучиво на струја.

e-Golf - 133 km
Nissan Leaf - 120 km
BMW i3 - 128 km

(Бројкиве се брзинско Гуглање, не мора да се точни, ама се клоус инаф.)

Со која од овие коли ќе стигнеш со една батерија до Охрид?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1007 на: 28 Април 2015, 12:39:23 pm »
Затоа у Градско или на Плетвар ќе ти турат нова, таман дур да се измочаш.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #1008 на: 28 Април 2015, 12:46:28 pm »
Филип ако некој тупел за тоа колку му е битна аутономија тоа си ти во темата Д вс Б. И тоа за некои 100-тина километри разлика на 500-600км. И после се чудиш зашто луѓето не те сваќале.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29792
    • CARclub.mk
« Одговори #1009 на: 28 Април 2015, 12:52:03 pm »
Затоа у Градско или на Плетвар ќе ти турат нова, таман дур да се измочаш.

Менувањето трае 5 минути. Претпостави дека на Стража има една станица за менување, еве две (естимирана цена на една станица за менување е 500.000 евра). Колите на струја станале популарни, па се возат повеќе. Пред тебе има уште 10-15-20 коли што треба да сменат батерии. Оп, одеднаш патувањето што треба да трае два саата, ти трае три саата, од кои што еден саат ДРЕМЕШ У МЕСТО.

Луѓе, не си играјте играчки и не си правете филмови. Многу добро знаеме колку стануваме кенкави кога треба нешто да чекаме. Од што беше добар концептот, еве глеам успеа. Да не праиме муабет дека идејата на Better Place беше да ти биде батеријата на лизинг купена. Односно - купуваш кола на струја, плаќаш струја за полнење, и уште 100 долари (грубо, мислам) месечно за лизинг на батеријата? Ај те молам..

За некоја технологија да биде прифатена, едно од барањата е да биде поедноставна од тековната. Затоа успеа ЦД на рачун на Винил, затоа успеа МП3 на рачун на ЦД. За да бидат електричните коли прифатени, треба да ми го олеснат, не да ми го искомплицираат животот. Не да се потресувам ја дали ќе успеам да се качам на Стража, и дали да угасам клима (скраја да е) за да успеам да стигнам до станица за мењање батерии.. Ја телефонот заборавам да го стаам на пунење, не па колата.. Кога кола на струја ќе има реална (не на хартија) автономија од 500 километри, можеме да праиме мубает. Знаете колку е real-world автономија на Nissan Leaf? Помалку од 100 километри.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1010 на: 28 Април 2015, 13:30:20 pm »
Филип ако некој тупел за тоа колку му е битна аутономија тоа си ти во темата Д вс Б.

Toлку си читал внимателно. Автономијата не ја презентирав како „за мене најбитно нешто у свет“ туку како една од повеќето предности на дизелот во однос на бензинецот.

Но, секако дека сум спремен привремено да ја жртвувам таа автономија во интерес на цивилизацискиот прогрес.

И после се чудиш зашто луѓето не те сваќале.

Верувал или не - воопшто не се чудам. Јасно ми е.

И не се вика „сваќа“ туку „сфаќа“. Сваќа е мајката на младоженецот, а сфаќа доаѓа од „фаќање со умот“.

бацки

Отсутен mkm

• Редовен
  • Пораки: 1304
« Одговори #1011 на: 28 Април 2015, 13:45:13 pm »
Можеби не е до струјата толку проблем колку што е проблем нафтеното лоби. Па зар мислите дека Exxon, BP, Total, RD Shell, така лесно ќе се предадат или “преструктуираат“?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #1012 на: 28 Април 2015, 13:48:33 pm »
Поентата на електрично возило е да се вози во град. Онаму каде сите возиме 99.2% од времето. За втора кола измислено. Освен Тесла која може и за прва да служи. 50-100км е доволно за еден ден. И онака еднаш во месецот одиш надвор од град, а дали и толку.

Само еден суперполнач на бензинските и готово. Исто како метан да точиш.

Присутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10989
  • 430i
« Одговори #1013 на: 28 Април 2015, 13:50:39 pm »
Toлку си читал внимателно. Автономијата не ја презентирав како „за мене најбитно нешто у свет“ туку како една од повеќето предности на дизелот во однос на бензинецот.

Повеќе предности имаше? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1014 на: 28 Април 2015, 13:51:26 pm »

Повеќе предности имаше? :)

да.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #1015 на: 28 Април 2015, 13:52:40 pm »
Ова како платите во Германија. Кога ќе завршиш со муабетот ќе испадне дека во Германија само една предност имаат пред нас - поголеми плати. Ама таа една предност, има удел во скоро се друго што се одвива во земјите/колите.

Присутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #1016 на: 28 Април 2015, 13:52:40 pm »
Ок, онака прашав.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #1017 на: 28 Април 2015, 13:58:33 pm »
Ова како платите во Германија. Кога ќе завршиш со муабетот ќе испадне дека во Германија само една предност имаат пред нас - поголеми плати. Ама таа една предност, има удел во скоро се друго што се одвива во земјите/колите.

Те лажат комунистите. За никаде е во Германија. Од прва рака ти зборувам.  ;)
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #1018 на: 28 Април 2015, 14:57:39 pm »
Филип ако некој тупел за тоа колку му е битна аутономија тоа си ти во темата Д вс Б.

Но, секако дека сум спремен привремено да ја жртвувам таа автономија во интерес на цивилизацискиот прогрес.

И после се чудиш зашто луѓето не те сваќале.

Верувал или не - воопшто не се чудам. Јасно ми е.

И не се вика „сваќа“ туку „сфаќа“. Сваќа е мајката на младоженецот, а сфаќа доаѓа од „фаќање со умот“.

бацки
:) Kисче.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Присутен marjanot

• Легенда
  • 430i
« Одговори #1019 на: 28 Април 2015, 14:58:40 pm »
И не се вика Кисче, туку Kис4е