Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1815272 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
Значи сепак не е до "невакцинирање" на децата, зошто некои биле премногу мали за вакцина.

ТОКМУ ДО НЕВАКЦИНИРАЊЕ Е! Тоа е целиот принцип на вакцинацијата! Да се вакцинираат оние што се доволно возрасни, за да нема преку што да се шири болеста. Ако повозрасните се вакцинираат и се имуни на болеста, тоа е доволна заштита бебето да порасне без да дојде во допир со таа болест.

Иначе, за информација, вируси постоеле и во 1800тите години. Човекот тогаш немал способност да создава вируси.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Затоа реков "модерни" вируси, не обични грипови или да речам "комерцијални" вируси. Има информација дека родителите на тие бебињата дека не биле вакцинирани?

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
Значи сепак не е до "невакцинирање" на децата, зошто некои биле премногу мали за вакцина.

ТОКМУ ДО НЕВАКЦИНИРАЊЕ Е! Тоа е целиот принцип на вакцинацијата! Да се вакцинираат оние што се доволно возрасни, за да нема преку што да се шири болеста. Ако повозрасните се вакцинираат и се имуни на болеста, тоа е доволна заштита бебето да порасне без да дојде во допир со таа болест.

Иначе, за информација, вируси постоеле и во 1800тите години. Човекот тогаш немал способност да создава вируси.
do koga kje se zalazuvame za vakciniran=bezbeden?
http://www.sciencemag.org/news/2014/04/measles-outbreak-traced-fully-vaccinated-patient-first-time
`The vaccine (or a case of the measles) prompts the body to supplement this primary buffer with a stronger armor of IgG antibodies, some of which are able to neutralize the measles virus so it can’t invade cells or spread to other patients. This secondary immune response was presumed to last for decades.`
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Се додека е точно во најголем процент од случаите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Луѓе живееле по 80 години без проблем и пред 1000 години. Сигурно и тогаш имало вакцини.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
Вакциниран е ПОБЕЗБЕДЕН од невакциниран, секогаш и секаде. 3 од случаите од твојот линк биле вакцинирани но се појавил феноменот vaccine failure. 88 вкупно заразени, од кои 85 невакцинирани. Кој е опасен сега?!

Зошто не го цитираше овој дел од текстот?

“The most important ‘vaccine failure’ with measles happens when people refuse the vaccine in the first place.”

@Миленце да, живееле, ама колкав процент живеел до 80 години? За тебе барем знам дека си образуван, немој со вакви глупи аргументи молим те.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
https://ourworldindata.org/life-expectancy/

За да не се тресат глупости.

Одлична споредба - 1900 вс 2000-та, Европа. 1900-та 42.7, 2000-та 77.16.

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
Луѓе живееле по 80 години без проблем и пред 1000 години. Сигурно и тогаш имало вакцини.

кај тоа живееле пред 1000 години  по 80 години... во гробница?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Зеро, океј е тоа и јас го прочитав ама не е толку едноставно.
Читај таму што пишува дека просекот е драстично пораснат поради напредоци во намалувањето на смртноста на новороденчињата.

Абе мене у принцип ми е нејасно со кој ацел уште дискутирате на таа тема бе? Уште некој ми спомнува аргументи тука, во погрешна насока оди разговоров. Вакцинирањето е една од најбитните работи за човештвото. мора да постои вакцинација и тоа принудна вакцинација. Да се зборува за доброволна вакцинација тоа е тотална глупост.

Она што треба да се дискутира е цената и квалитетот на вакцините. Проблемот е во тоа што фармацииве ги исекоа трошоците за истражување и развој и сега само млатат милијарди и милијарди во профити. Треба државите да се декорумпираат, да ги стегнат и да им наложат масовно да ги испитуваат СИТЕ импликации од вакцините и да произведуваат вакцини во НАЈСТРОГО контролирани услови, бидејќи неквалитетни вакцини имаат ОГРОМЕН потенцијал да предизвикаат глобална катастрофа. Тоа ти е исто како да земеш сега да испразниш полна цистерна цијанид во скопскиов водовод.

кај тоа живееле пред 1000 години  по 80 години... во гробница?

Батка, Сократ пред 2380 години умрел на 74 годишна возраст и тоа не од старост туку го егзекутирале.

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
За колкав бил човековиот век пред 100 години до сега, вакцините се само еден од многуте фактори кои влијаеле, ама тоа не значи дека векот им се продолжил поради вакцините. Оди ова кажи го на некој родител чие дете баш поради ЗАДОЛЖИТЕЛНИТЕ вакцини има добиено некоја болест или воопшто не преживело. Затоа веќе и не се задолжителни некои вакцини. Јас немам ништо против вакцините, ама кога знам дека денес се се сведува на профит и не се гледа на квалитет, затоа и излегоа протести против вакцините. Кога купуваа/увезуваа евтини вакцини од БГ, кога доста многу деца заболеа од “квалитетните“ вакцини, народот се дигна на нозе, што е нормално, а најтрагично од се е, целата работа, целиот валкан бизнис се затапка/затаја како ништо да не било. Јас, кога би имал дете, како и сите останати родители би го вакцинирал, иако сум строго против вакцина, ама да кажувате дека со вакцините векот ни се продолжил, исто е како да викате американците водат мир во светот.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Зеро, океј е тоа и јас го прочитав ама не е толку едноставно.
Читај таму што пишува дека просекот е драстично пораснат поради напредоци во намалувањето на смртноста на новороденчињата.

Абе мене у принцип ми е нејасно со кој ацел уште дискутирате на таа тема бе? Уште некој ми спомнува аргументи тука, во погрешна насока оди разговоров. Вакцинирањето е една од најбитните работи за човештвото. мора да постои вакцинација и тоа принудна вакцинација. Да се зборува за доброволна вакцинација тоа е тотална глупост.

Она што треба да се дискутира е цената и квалитетот на вакцините. Проблемот е во тоа што фармацииве ги исекоа трошоците за истражување и развој и сега само млатат милијарди и милијарди во профити. Треба државите да се декорумпираат, да ги стегнат и да им наложат масовно да ги испитуваат СИТЕ импликации од вакцините и да произведуваат вакцини во НАЈСТРОГО контролирани услови, бидејќи неквалитетни вакцини имаат ОГРОМЕН потенцијал да предизвикаат глобална катастрофа. Тоа ти е исто како да земеш сега да испразниш полна цистерна цијанид во скопскиов водовод.

кај тоа живееле пред 1000 години  по 80 години... во гробница?

Батка, Сократ пред 2380 години умрел на 74 годишна возраст и тоа не од старост туку го егзекутирале.
Па ти како збореше човек ќе помисли поддржуваш невакцинирање и умрени луѓе од многу прости болеси.

Принудна вакцинација е единственото логично нешто. И тоа со затворски казни поддржана.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Не мора затворски казни. Му идеш дома, му маваш два пендрака и додека лежи на земја му шибаш 2 инекции

!!!АМА!!!

под услов државата да се осигура дека дистрибуира ДОКАЖАНО безбедни вакцини од точни извори без при тоа да стави денар во џеб како не би имало конфликт на интереси. Во тој случај секако поддржувам вакцинација.

Во вакви услови како кај нас, купено сомнителни вакцини, потенцијално отровни, поддржувам масовна народна непослушност. Он да стави милиони во џеб а на моето дете потенцијално отров.... е нече прочи. Зе недела дена треба да ми се роди дете, јас тотално немам доверба во јавниве институции, бидејќи знам од прва рака какво ѓубре е министер и какви ѓубриња он лично си поставува за раководни лица ради сопствен профит. И после затворски казни? Ма очите ќе му ги ископам.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
главен критериум: НАЈНИСКА ЦЕНА (читај најголем профит), како и за се останато ова важи и за здравството за жал.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Како тоа најниска цена значи најголем профит?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Мисли на најниска цена на чинење, тоест најнизок трошок за производство