Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615894 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
...не го чепкам од тогаш оти боли лошо ако го рчнам :)

Инфекција.   :)

Патем ќе станува само полошо, пошто ноктот продолжува да се зарива во ткивото (и така патогените микроорганизми влегуваат, а веќе објаснив зошто таму нема доволно бели крвни зрнца и зошто таму е идеално за инфекции).
Мораш внимателно да го исечеш ноктот, и никако да не оставиш шилест дел да штрчи. Потоа пијанчење на палецот со ракија... Алтернативата (ако претераш со чекање) е хируршка интервенција, па ти пресуди сам што ти е подобро.

Стисни заби, и заврши ја работа со сечењето на ноктот.
« Последно менување: 02 Август 2016, 20:46:57 pm Van »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
ако ти е страв тоа сам да го направиш,ти го препорачувам Studio Naisha, се наоѓа кај Млечен,спроти поранешно Порто Фино кога беше ресторан.
Точна локација 41.996278, 21.408872

Отсутен DasAuto.

• Сениор
  • Пораки: 4586
  • ~ Full of soul ~
Само што пробав да го сечам, самото делче излезе и не ме боли веќе незнам што се деси како да се ослободи местото али за секој случај го обложив со ракија нека постои
↯↯ Don't try to follow me ↯↯

http://www.youtube.com/watch?v=b_v5fPI-DUw

Присутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Oпни му сегa хидрoген 3% дa изврие и дезинфицирa. Исплaкни гo сo рaкијa или aлкoхoл пoсле тoa. Акo не крвaри, еднaш дo двa пaти у денoт рaкииче, aкo крвaри стaви му Бетaдине зa нaдвoрешнa упoтребa.
Ништo не ти е :)

Отсутен DasAuto.

• Сениор
  • Пораки: 4586
  • ~ Full of soul ~
Хахах така испаднало на слика , иначе зоки не крвари така да ќе го покиснам неколку дена со ракија па шо сака нека биде
↯↯ Don't try to follow me ↯↯

http://www.youtube.com/watch?v=b_v5fPI-DUw

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Odi na drebong ke go odzemi malku.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
Видете го ова

https://www.youtube.com/watch?v=2pp17E4E-O8

несака нешто линков да проработи

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Одг:
« Одговори #2063 на: 10 Август 2016, 16:35:29 pm »
Crispr cas9 е веќе неколку години ин и најнадежна алатка. Скоро сите истражувања се насочени во таа насока.
(ако воопшто е за тоа, не ми го отвара клипот)  ;D

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8218
  • Rural fuckin society - we live in!!!
Видете го ова

https://www.youtube.com/watch?v=2pp17E4E-O8

несака нешто линков да проработи
S буквата избриши ја кога го ставаш линкот.

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Одг:
« Одговори #2065 на: 10 Август 2016, 18:17:41 pm »
Ако може да се тргне сликата од секси загноениот нокт, да не ми искача секој пат кога ќе се појави темава, фала. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг:
« Одговори #2066 на: 10 Август 2016, 18:38:43 pm »
Фала богу некој. И мене на тапаток стално ми е таа.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5841
Не за џабе рекле лекот е пет пари ама човек треба да го знае. Некад и најскапите лекови се џабе.

Саглам испонастинав периодов, затнат нос, кашлица сува. Пушач сум, откако го изиритирав грлото и плуќата со кашлање почна се повеќе и повеќе да ме тера.

Пиев риностоп апчиња, купив сируп јак за возрасни. Ништо џабе. Само за носот ми помогнаа. Кашлицата уште присутна. Се искинав од кашлање деновиве.  Се сетив дека еднаш прочитав за еден напиток кој ми помогна пред година две и си направив одма, по само 1 чаша се осеќа одма дека иде на подобро. Се пие најубаво пред спиење, најмалку 5-6 пати/дена. Али може и преку ден ако не пиете нешто друго после тоа.

Лекот против кашлање, суво па и продуктивно е следен:

-Чаша млеко топло, 250 мл.
- 1 лажица путер
- 1 лажица мед.
- 1 изматена жолчка од јајце, одвојте ја белката.
1- 1/4 лажиче сода бикарбона.

Путерот најубаво да го стопите додека се топли млекото. Не мора претерано да е жешко. Потоа се додаваат другите работи се промешува и се пие, не на екс постепено. Нема многу пријатен вкус, малку е соленикаво од содата ама чудо е. ЧУДО! Најкомплицирана кашлица ќе ја снема, кашлица што антибиотик не ја решава.
« Последно менување: 23 Август 2016, 17:41:04 pm Allexxander »

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
Проблем се инфекциите на таквите места каде има мал проток на крв (пошто нели таму во близина нема големи артерии/вени и крвта иде преку капилари) и заради тоа нема пристап до доволно бел крвни зрнца кои би се носеле со инфекцијата.
Благодарност примам во пиво. ;)

Ван... само набрзина да проверам дали добро те разбрав: онаму каде што крвта оди преку капилари, таму нема доволно (има помалку) бели крвни зрнца од вообичаено.

Тоа сакаш да кажеш? Добро сум те разбрал?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34297
  • Таков е животот... јебига
Веројатно сакал да каже дека поради одсутството на покрупни крвни садови има помал тек на WBC во единица време. Затоа околу инфицирано место се создава воспаление за да се подобри протокот на крв и да се изолира соседното ткиво од рапидна инфекција.