Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1481365 пати)

Отсутен TheForce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 546
Посоодветна тема и совет, амин.  ;D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9120
вчера ме касна куче на водњанска со точак. односно ме изгреба тоа не личи на каснување. Дури незнам ни дали со уста или со шепа ама јебига отидов во ургентен.
Од таму ме пратија на инфективна ми ставија тетанус, и ми рекоа дека нема потреба од вакцина за беснило, НО бидејки законот е таков треба во рок од 24часа да донесам потврда дека кучето нема беснило.

И така вчера изигравав шинтер на водњанска дури го најдов па викнав ветеринар кој дојде на лице место и го види и рече нема беснило.

денес се јавив и во ветеринарен институт да прашам дали има случаи на беснило бидејки од гледање само во рана фаза неможе да се оцени дали некое куче има или нема, па ми рекоа дека во Мк со години наназад нема а и дека сите кучиња со плочките на уши се веке обработени.

така да ако ве касне куче, пред да одиде за помош викнете си ветеринар дури го имате кучето зошто вакцина за беснило е законска обврска која како што ми кажаа на инфективно не сакам да ја примам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55054
  • Махер
Треба да си знаете одма да гледаш дали има жолто на ушето кучето, а тек и бројче ако видиш уште подобро. Тоа мора навика да стане особено при каснување. Зошто инаку незнаеш што те каснало и каква историја има. Вака има досие кучето и одма ќе знаат што треба да примиш.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
ке пробам денес пак да го најдам кучето и да го запишам бројчето. на водњанска се мотаат кај седвичарите

пошто се јавив и во ветеринарен институт да се распрашам бидејки ако е нешто опасно ги имаат информациите според нив нема ни едно куче со беснило во МК веке долги години а и сите се третирани.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
вчера ме касна куче на водњанска со точак. односно ме изгреба тоа не личи на каснување. Дури незнам ни дали со уста или со шепа ама јебига отидов во ургентен.
Од таму ме пратија на инфективна ми ставија тетанус, и ми рекоа дека нема потреба од вакцина за беснило, НО бидејки законот е таков треба во рок од 24часа да донесам потврда дека кучето нема беснило.

Остај ти закони, и тоа што со години наназад немало потврдени случаи на беснило. Побарај си вакцина против беснило обавезно... Знаеш дека се работи за неизлечлива болест со скоро 100% смртност? И дека секоја година над 55.000 луѓе умираат од беснило?

Уште го читаш ова наместо да идеш накај болница??

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
Van toa razbiram no racunaj deka doktor specijalist na is infektivna mi oaza deka ne e potrebna a zakonot strogo ja nalozuva ako ne go najdesh kuceto.
Veterinar go vide i denes pak otidov i go najdov tamu kako spie jade i mu go zapisav brojceto.

Vo princip site se kucinja se vakcinirani no utre ke proveram. Vo Skopje ima non stop kasnuvanje od ulicni kucinja.

Vakcinata za besnilo ne e bas obsessed cna vakcina. Se stava vo 6 navrati i moze da ima mnogu nus efekti. Ne vikam deka ako e potrebna ne bi ja primil. Megjutoa 3ca doktori mi rekoa deka nema potreba. 

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Пеер, заеби нус ефекти. Мисли на ЕФЕКТОТ.
Ќе веруваш на некоја таму шинтерска служба дека навистина вакцинирала 100% од џукелите?

Јас сум тотално против непотребни вакцини, посебно кога се инсистира да се задолжителни - ама беснило не е исто што и стомачен грип или слично. Пола процент да е шансата да си закачил беснило, тоа пола процент шанса наскоро да умреш во невидени маки.
Јас лично имам примано вакцина за беснило, и исто за гребаница од еден заб. Одтогаш научив да не игнорирам кучиња додека возам точак.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14398
  • Пудингот на шоферството
Bog da cuva so ne ke slusni i procita coek od provincijata.Da me kasni kuce skitnik i da go baram po seriski broj pa da mi kazele dali ima ili nema nekoja bolest.
1.Toa kutro kuce odamna trebalo da go nema(hrana za lavot vo zooloska i sl...)
2.Koga veke go ima i me "napadnalo" togas ke mu dojdi krajot.
3.Uste nemozam da zamislam deka treba da baram nekoe kuce skitnik niz grad i da mu zapisam reg.tablici...itn..itn...

p.s aj seaga ocekuvam da se javat anima mundi clenovi so nivnite svakanja i ljubovi i kon kucinjata beter od veganite ama spored mene i moeto mislenje ova gi nadminuva site granici na normalnoto.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Вака мече.

Значи се утепаа од фрлање отрови по Скопје. Секако без многу да се збори за да не се дига галама. И СЕ ИСПОТРУЈА СИТЕ НАШИ МИЛЕНИЦИ. Купишта домашни. Огромна тага низ многу семејства во Скопје. Од скитниците дали 5% умреа. Дали вредеше? Ни случајно. Односно „Јас си знам колку вредело“.

Второ, не да го бараш туку додека е околу тебе одма да видиш. Секако може и да не видиш, ама за тебе си е подобро да видиш. Секако дека не е задолжително да гледаш. Ти ако сакаш утепуј го кучето, само немој да потруеш купишта домашни и дворски миленици по градов. Земи утепај го тоа едно, две и ајт. Најлошо нешто што може да направиш на едно живо суштество е да го труеш и да умира во огромни маки. Особено ако е нечив член на семејството.

Трето, можеш да не се замараш и како да те каснало во сред планина, така и во сред град. Си одиш си примаш се што треба превентивно и готово. Поентата е што тие лекарства се екстремно силни, и ако имаш можност да не ги примаш - убаво е да ја искористиш таа можност.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Van toa razbiram no racunaj deka doktor specijalist na is infektivna mi oaza deka ne e potrebna a zakonot strogo ja nalozuva ako ne go najdesh kuceto.
Veterinar go vide i denes pak otidov i go najdov tamu kako spie jade i mu go zapisav brojceto.

Vo princip site se kucinja se vakcinirani no utre ke proveram. Vo Skopje ima non stop kasnuvanje od ulicni kucinja.

Vakcinata za besnilo ne e bas obsessed cna vakcina. Se stava vo 6 navrati i moze da ima mnogu nus efekti. Ne vikam deka ako e potrebna ne bi ja primil. Megjutoa 3ca doktori mi rekoa deka nema potreba. 

http://grid.mk/read/news/512915097/11723345/gradot-isplakja-otshteta-ako-ve-kasne-kuche-skitnik

Град Скопје и „Kомунална хигиена“ исплаќаат отштета на граѓани што биле каснати од улични кучиња и кои потоа тужеле на суд и добиле надомест на штета. Kако што велат градските власти, на годишно ниво имаат десетина тужби од граѓани поради напади од бездомните кучиња.

Дневно во просек во Скопје се уловуваат од 120 до 170 кучиња скитници, дел од нив повторно се враќаат на улица, дел се евтанизираат, а дел завршуваат во домовите на скопјани. Од ЈП „Комунална хигиена“ велат дека

Некои пресуди се солидарни за двата субјекта, некои се само за јавното претпријатие, а во некои се задолжува само Градот да ја исплати пресудената оштета на оштетената страна - велат од Град Скопје.

Кучињата што и по две недели нема никој да ги удоми, се враќаат на местото од каде што се уловени. Во 2015 година биле удомени 175 кучиња.

Од ЈП „Комунална хигиена“ велат дека откако граѓанин ќе пријави кај нив дека е каснат од куче скитник, службите веднаш излегуваат на терен за да го најдат кучето и да проверат дали има беснило.

За каснувањето, граѓанинот може да бара отштета која ЈП „Комунална хигиена“ и Градот Скопје солидарно ја делат.Доколку случајот дојде на суд, практиката покажува дека граѓанинот за претрпени физички болки може да добие отштета од 35.000 денари, за претрпен страв 30.000 денари, за претрпени душевни болки поради намалена животна активност износ од 20.000 денари и за нагрденост износ од 5.000 денари или вкупен износ од 90.000 денари.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Meне не ми е јасно зошто да се стави вакцина откако е внесен вирусот во телото (доколку навистина е внесен).

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Мислат на серум, не вакцина.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Taка можи. Но не би ме чудело нашиве специјалисти да ставаат и вакцина.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need