Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1655028 пати)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 824
Јас го земав во Јуни, имав некој дешавки и не можев да се оправам пред да одам на одмор, и ми го дадоа да ме дигне.
Јак лек, за 2 дена ме дигна како нов.
Не се препорачува за честа употреба, јас имав воспаление на синуси и внатрешен оток...
Јас преживеав, со среќа.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6895
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Јас го земав после повреда на бубрег, после излегување од болница. Освен повредата шо ја осеќав уште 10 дена, ништо не ми смена антибиотикот.
Превентивно најверојатно го земав, ама не се сеќавам на нус појавите колку ефридол шо гледам го пие народот ко пеперминт да е.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1880
Го земал некој антибиотиков, го има генеричкото име.
Многу мака јадов од кога го извадов умникот, како секундарна инфекција ми се јави во синусот.
Ме ѕирна прееска набрзина некој доктор од охридската болница и ми ја препиша оваа терапија.
Онака го изгуглав и видов дека за разлика од се шо имам земано досега има х100 пати повеќе сериозни нус ефекти реткк и не толку ретки. Чат џипити вњли дека го даваат како Last resort заради тоа и ако нишѕо друго не работи.
Ми е шубе да го земам некако, ќе одам утре да прашам пак за мислње друг доктор на смена.
Чисто ме интересира дали некој го земал и како прошол. Мислам дека истиот е и за некои уринарни инфекции.

Претпоставувам за горен умник се работи? Се отвори ли синусот при вадењето, ти "свиреше" ли воздух од екстракционата рана веднаш после вадењето? Беше ли на стоматолог кога ти се јавија проблемите или право на ОРЛ?

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5993
@Ordevski Да, вадев умник горе десно, докторката во уредот ми рече малецок заб мн. Мал и чиста рана нема потреба ни од антибиотици ни конци,само плакнење хигиена.. ме натера да дувам немаше ништо.
По два три дена заминав Грција на одмор, таму на своја рака почнав да земам амоксиклав,чисто превентивно пошо настрана од дома да нњ се задеси нешто. Како што врвеа деновите пример до пола време земање на антибиотикот бев океј, втората половина почнав да кивам неконтролирано и да ми течи вода од носот цело време.
Ај реков што и да е ќе покријат антибиотиците секако ги пијам, со тек на време престана кивањето. По некоја недела поча тука да ме фаќа болка одма десно од носот и зад умникот, ми беше шубе да не не е затворен отворот, отидов на болница на максило, докторот исто ме натееа са дувам и гледаше со џамче, рече дека нема ништо и ме препрати на уво нос и грло.
Таму докторката ме виде само и ми рече малце си потечен, оди снимка направи и врати се, кога се враќљв со снимката заминуваше на операција го прочита само резултатот и ми рече терај немаш гајле,пиј серапептазе.
Неколку пати се враќав на контрола ама беше на оперљција докторот цело време, потоа и мене ми смири и реков јеби га поминало.
Ама не, од минатата недела по неколку испиени пива и цигари наредното утро неможев да гледам од болка зад окото и тука десно на носот, смири по два дена, отидов да прошетам на планина и таму не можев назад да се вратам од непријатно во носот.
Извадив упут итен, не се погоди првичната докторка, се погоди некој трет доктор што дошол од Охридска болница, само ме виде од далњку со тоа ко клешра пола секунда ми рече црвено е внатре и ми ја даде терапијата.
Не дека сум коркач за бол,апчиња/антибиотици, меѓутоа овде прочитав еден куп нус ефекти од кој голем дел се долготрајни и иреверзибилни. Голем дел во врска со мускули и нервни завршетоци, а сум лечел долго време кичма, долго време врат, сум примал некои такви лекарства, сум имал тендонитиси и сл. Повеќе од тие причини ми е што во делот кај што пиши да не се земаат ако, или да се консултира лекар пред, се пронаоѓам во некои од работите, а никиј ништо не ме прљша за ова.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3281
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Нема, тоа докторите ти се неписмени. Нека се одлучат на кој јазик ќе пишуваат — и кирилица и латиница, бог да чува. 21 век, а не можат да напишат проста, поврзана реченица. Има АИ, има копи-пејст, нека направат барем да личи извештајот на нешто. Јас на едната и реков: „Одлучи се — или пишувај кирилица како што треба, или не пишувај воопшто. Цел извештај на македонски треба да биде на кирилица, а не хироглифи. Неписмени!“ Очобол да гледаш и читаш. Среќа што знаеме да читаме и однапред и одназад и да препознаеме. До доктори: пишувајте кирилица — точка, запирка — да личи извештајот на нешто!

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3977
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Дијагнози и стручни медицински термини, во најголем процент се пишуваат на латиница, користејќи латински термини.

Дополнителен опис, ако се сака може да е на кирилица и на македонски. И во најмала рака барем почитливо да е напишано.

Тоа што ти не разбираш, не ги прави нив неписмени. Ма да голем дел од нив, се.

Sent from my Xiaomi 13T

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5231
@Ordevski Да, вадев умник горе десно, докторката во уредот ми рече малецок заб мн. Мал и чиста рана нема потреба ни од антибиотици ни конци,само плакнење хигиена.. ме натера да дувам немаше ништо.
По два три дена заминав Грција на одмор, таму на своја рака почнав да земам амоксиклав,чисто превентивно пошо настрана од дома да нњ се задеси нешто. Како што врвеа деновите пример до пола време земање на антибиотикот бев океј, втората половина почнав да кивам неконтролирано и да ми течи вода од носот цело време.
Ај реков што и да е ќе покријат антибиотиците секако ги пијам, со тек на време престана кивањето. По некоја недела поча тука да ме фаќа болка одма десно од носот и зад умникот, ми беше шубе да не не е затворен отворот, отидов на болница на максило, докторот исто ме натееа са дувам и гледаше со џамче, рече дека нема ништо и ме препрати на уво нос и грло.
Таму докторката ме виде само и ми рече малце си потечен, оди снимка направи и врати се, кога се враќљв со снимката заминуваше на операција го прочита само резултатот и ми рече терај немаш гајле,пиј серапептазе.
Неколку пати се враќав на контрола ама беше на оперљција докторот цело време, потоа и мене ми смири и реков јеби га поминало.
Ама не, од минатата недела по неколку испиени пива и цигари наредното утро неможев да гледам од болка зад окото и тука десно на носот, смири по два дена, отидов да прошетам на планина и таму не можев назад да се вратам од непријатно во носот.
Извадив упут итен, не се погоди првичната докторка, се погоди некој трет доктор што дошол од Охридска болница, само ме виде од далњку со тоа ко клешра пола секунда ми рече црвено е внатре и ми ја даде терапијата.
Не дека сум коркач за бол,апчиња/антибиотици, меѓутоа овде прочитав еден куп нус ефекти од кој голем дел се долготрајни и иреверзибилни. Голем дел во врска со мускули и нервни завршетоци, а сум лечел долго време кичма, долго време врат, сум примал некои такви лекарства, сум имал тендонитиси и сл. Повеќе од тие причини ми е што во делот кај што пиши да не се земаат ако, или да се консултира лекар пред, се пронаоѓам во некои од работите, а никиј ништо не ме прљша за ова.

Slicna rabota mi se sluci pri vadenje umnik. Samo sto odma stom pocna da mi tece voda od nos i mi se napunija sinusi mi dadoa cefalexin i za 3 dena se resi.
Nemav ni jas otvor vo sinusot,nemase ni sienje spored doktorot reakcija na sinusite bese. so i da znaci toa....

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8037
  • Плинаш!!!
Не значи дека синусите изреагирале од вадење на забот. Направи брис, да не е нешто бактериско.

Прави инхалации, тоа помага.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2485
И ја му кажав за брис, не ме проферма   ;D

Отсутен vladic3110

• Сениор
@balanar Мислев те тагнав то вратив прееска :D
Иначе бев прееска, ме испули друга докторка ми рече да сме пробале без антибиотици.
Изглеа брис е мисловна именка.
Еве платив 30 евра апчиња за без антибиотици. Незнам шо да речам, ќе видиме.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5231
Sinuxinot mene mn mi pomaga koga mi se polni sinusi. Ali vkusot e strasno odvraten

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
Како да џвакаш мастраФ муфлосан имаат вкус.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1880
Човек да не се разболе тука... Или under diagnosed или over diagnosed, а најчесто лековите се последните што ги слушнале. Колку сумамед има испиено за кивнување оваа нација е страшно нешто. Среди прво со брис, крвна слика со Црп, па после антибиотик се зема антибиотик, особено како во твојот случај кога има "одложени" симптоми. Не се сеќавам да прочитав, направи контролна панорамска ртг после вадењето, односно, откако почнаа проблемите?

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2656
Јас го земав после повреда на бубрег, после излегување од болница. Освен повредата шо ја осеќав уште 10 дена, ништо не ми смена антибиотикот.
Превентивно најверојатно го земав, ама не се сеќавам на нус појавите колку ефридол шо гледам го пие народот ко пеперминт да е.
Процедурално прашање, мислиш на физичка повреда на бубрег (од удар или сл). Пред 2 години имав страшни болки во предел на левата страна, се среди со инфузија (немаше ништо на ехо, као поминало нешто низ бубрежниот канал - каменче или песок). Периодот почнувам да осеќам неои благи болки од време на време, изгледа пак на ехо ќе треба да одам...
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6895
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Да да физичка, се повредив при пад од велосипед, имав внатрешно крварење на бубрегот.