Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1466110 пати)

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5684
10700 е надвор од разумот цена за основна, не естетска  не од збеснатост поправка на еден заб.
Џабе е филовање какви машини се користат за поправката. 10700 денари се.
 Просечен човек зема 25-30000 денари, да дојди со два заба за праење треба 30 дена на вода да живеат дома сите за да поправи два заба.
И машинеријата за MRI в болница кошта 600000 евра, ама јас плаќам 800 денари партиципација, отприлика 10% од цената за приватно снимање, толку е  се низ болница, 10% е партиципацијата од севкупната цена за било која работа.
Шо се дешава со стоматолозите, шо уствари покрива здравственото кај нив, колку пари се земаат по пациент ако од џеб пациентот плаќа 10700!?
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2342
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Кај стоматлози имаш бесплатен преглед тако звани (мада и тоа не е бесплатно добро они тоа испеглат наплатат)според мене цепај некоја сисата докторка забарка барем да има фајде кај веќе пари даваш да има зашто и  онака се живее a  на рати умире. :D

Ke си тражиш како лебче нема срам - ко пита не скита и не е гладен

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
.....
Sent from my SM-S928B using Tapatalk

за печалбари други се цените сегде :D
то ти пра муабет, само кај е најде америца, тамое  све спротивно од тоа што си напишал... а многумина почна а да се стремат кон нивните принципи и вредности.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
650 милиони евра годишно се уплаќат преку придонеси во фондот, таму треба да си барате пари.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1670

10700 е надвор од разумот цена за основна, не естетска  не од збеснатост поправка на еден заб.
Џабе е филовање какви машини се користат за поправката. 10700 денари се.
 Просечен човек зема 25-30000 денари, да дојди со два заба за праење треба 30 дена на вода да живеат дома сите за да поправи два заба.
И машинеријата за MRI в болница кошта 600000 евра, ама јас плаќам 800 денари партиципација, отприлика 10% од цената за приватно снимање, толку е  се низ болница, 10% е партиципацијата од севкупната цена за било која работа.
Шо се дешава со стоматолозите, шо уствари покрива здравственото кај нив, колку пари се земаат по пациент ако од џеб пациентот плаќа 10700!?

Тоа се цените одобрени од министерството за здравство, гарантирани минимални цени, ако наплатиш под тоа следува казна и одземање на лиценца. Фондот покрива лекување и пломбирање на предни заби, до тројка, а на бочните заби само амалгамска пломба, сѐ друго спаѓа во приватни услуги.

Повели линк до стоматолишкиот ценовник со сите описи
 https://skm.mk/2024/05/27/lista-na-stomatoloshki-uslugi-so-minimalni-referentni-ceni/

.....

то ти пра муабет, само кај е најде америца, тамое  све спротивно од тоа што си напишал... а многумина почна а да се стремат кон нивните принципи и вредности.

За печалбари може да бидат уште повисоки, пониски не :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6840
  • Бенве сие бенве
Тешко ли е да се одржува орална хигиена и еднаш на 6м да се оди на БЕСПЛАТЕН преглед кај матичен стоматолог. Да се прави профилактика, чистење забем камен во тој период и така се многу мали шансите да дојде до лечење на заб.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен vladic3110

• Сениор
Болна работа, болна држава, богати доктори. Удри по народот, кој нема , клештата дома.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1670
Тешко ли е да се одржува орална хигиена и еднаш на 6м да се оди на БЕСПЛАТЕН преглед кај матичен стоматолог. Да се прави профилактика, чистење забем камен во тој период и така се многу мали шансите да дојде до лечење на заб.

Знаеш и ти дека е тешко, после докторите се криви и алчни за пари :)

Присутен vladic3110

• Сениор

Ништо нема бесплатно таму , ене го ценовникот нов погоре. Повеќето од забарите не треба да имаат звање на доктор стоматолог , бизнисмени и касапи се. Треба да му се пазиш исто како кола од плац кога земаш. 45% се неписмени, 45% се Олкави за пари, ако треба ќе ти отвори дупка на здраво, 10% се стварно добри. Е сеа дур да ги најдеш тие 10% зависи како ти е среќата или ќе зачекаш из прва некој или ќе се окозиш по забари и пари ферлање.
Конкретно јас имам 4 апикотомии правено заради 3 различни неписмени забари, сега сум со црн кец , црна четворка итн, и за тие треба да се окозам плус за  навлаки . Една шеска кога бев помлад  и по неразбирав извадив барем вака од сеќавање од неписмен забар, благо расипана беше ниту проба за лечење , оди вади, уште еднаш се вратив уштѕе 3  ми најде за вадење, тогаш видов колку е саатот.

Отсутен Bicikle

• Легенда
.....

За печалбари може да бидат уште повисоки, пониски не :)

да де, за повисоки прајме муабет :D
Видеата се со сензитивна содржина ( немаме друг збор за сензитивна ? )
зна еден за поефтино :D
Ова мисла дека е во топ 5 од заебаните работи заедно со хоризонтален заб.

Отсутен Bicikle

• Легенда

Од внатре ми се расипуваат, како да ги измија под бломба? Или можда не се добри бломбите?
Секако, не сите .

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6538
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Двомасен замаец 40.000ден, заб 6ка 10.000ден за да не се вади.
Кој не му треба можи за 1000ка да си го отстрани.  ;D

Колку е работна рака 1 сат на механичар, 3000? И забот бил скап после.  :)

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1784
Народот ако нема пари, тоа не е причина некој да работи бесплатно. Ако му е скапо на народот има Гугле па нека се лечи. Одамна не сме во социјализам.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3832
Проблемот е што веќе преку платата работодавачите уплаќаат големи суми на име здравствено осигурување за нивнит вработени, особено ако земаш поголема плата сумите се слични колку што кошта во УСА.

Пример за 2К евра нето плата, придонес за здравствено е скоро 250е, тоа се 3к годишно фрлени во ветар кога пак одиш пак на приватно или да треба да подмитиш некој.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Присутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2342
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
Од тие пари што ги зимаат аир никој не видел гледаме лека полека клетвите на пропатените македонски страдања и солзи на народот ги стигне.
Тоа што 90% од доктори сакаат нереални животи и на грб на пациентот да печалат аир од тоа нема ако му е малку еве нека се исели и нека лечи по европа , дубаи, емирати таму има соверемни апаратури болници па и примања ама алчен газ таму неможе да краде и да мести тендери да негова фирма е добављач и слично да не отвараме теми па ако треба и ке отвориме јавно читаме и јавни тајни се дека и без лиценци работат штелаат тендери зимаат мито и пак им лошо и пак пациенотот е крив знам луѓе се живо направија по погрешни лечења од доктори осакатија фамилии и фамилии во многу бранши не само забари и други така наречени доктори.
Мене ми е лично барано мито ако не водете го кај знаете човек и тоа 500 евра ми бараше лично во офис и дека ке добие грижа ЗА нешто слично.И приватно и државно се исти јас едно ке кажам и народот е дијагноза ама поглема дијагноза е тој што те лечи докторот.

Мене не ме интерсира од каде му на тој доктор пари дали има 3 стана ,2 куќи или вози ГЛЕ- ме заболе и колку зима плата ако сака нека зима и 20илјади евра месечено исто ми се фаќа јас како граѓанин/пациент недај боже он се обврзал да ме лекува а не рекетира ако му е лошо нека се исели пак повторувам и 10 илјади евра да зима малку ке му е навикнал да краде тоа е болест а те лечи за професионлност углед чесност тоа е поим тука за тоа мува не ги лази затоа кармата ги стига.

Има прекрасни луѓе со космполитски размилувања доктори и алал да им е во сите сфери и сегменти ,несакам имиња да изнесувам ако треба и ке изнесам нема од што да се плашам.

Да е здравството ужас да е , не само од страна на пациенти и луѓето туку и од персоналот и од докторите па крај краева и он умира и 2кубика во бутел ке фрлат врз него како и врз сите нас. Да се само луѓето криви не се! понекогаш доволно е една будала да уништи се!
Ние како општество сме сиромашни јас ве уверувам секој кој има недај боже проблем здравествен и има некоја финансиска поткрепа чарето не го бара во македонските болници.

Па неможе бе само луѓето да се криви еден доктор дали има одговарано за некоја своја грешка што направил обичниот го јаде и за пакла цигари од тобако а не човечки живот.