Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1466099 пати)

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
Нека ја укинат патриципацијата.
Инаку мене  захватот ме кошташе 2800 ден. на пвт ваљда, долна 6-ка.Само ендомотор користеше( мислев дека ќе ја вади со ултразвук), апекс локатор не искористи.
Можда овие што работат со форце, хазе... треба да наплаќаат повеќе од овие што работат со ингко?
Докторот треба да наплаќа доктрината, каков алат ќе користи негова работа. Што се однесува до мене, не е проблем и на патос да легна.
А и не знам која е поентава да фаќа да работа нешто што не знам. Би се нафатил да ти смени некој моторно мало, ама да проба да змени, ако го цвине штафот од картерот да му платиш за тоа што се обидел и да дајш после ушт 1000че(или повеќе) по дреари. Мислам дека не е во ред, а за да се обидеш имаш пракса, модели и ментори(дали како доктор дали како мајстор). За мене скрос е погрешен пристапот да ти обеќа дека ќе ти заврша некоја работа по пат на експеримент БЕЗ да те обавестит. Без разлика дали потоа ќе се договорите околу цената или не. А за 10400 ден ќе ојда германија/швајцарија ќе си го напраа.
И тоа како е битно каква апаратура се користи, зошто дипломати се возат во луксузни возила, кога може и со 101 да ги однесат? Зошто на свадба се користат профи апарати а не point and shoot, зошто имаш обични кочиони системи и имаш брембо, зошто во колата не ставаш генеричко масло од Макпетрол туку бираш што ќе ставиш и уште милион примери.

Слободно оди во Швајцарија, или не оди, само најди некој што бил таму на заболекар и прашај колку чини иста услуга.

Едит: ако најдеш и дупло поскапо од ова кај нас (инаку тоа се минимални цени дозволени од стоматолошка комора, поскапо може колку сакаш/можеш да наплатиш), патот ти е од мене!

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Кога ќе прашуваш за Швајцарија, прашај и инсистирај да ти кажат колкава им е платата и дали стоматолошките услуги има ги покрива здравственото осигурување од фирмата, па стави на кантар (или ако знаеш математика, прави пропорции)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
битно е за докторот, мене не ми. Битна е содржината, не формата. Џабе ми се сликите од свадба со камера од 100 мегапиксели ако бракот не ми е како што треба. И мене да ми дат не знам ти каква апаратура џабе, оти нема доктрина со стоматологија.
Кажаа колку е немачка, неков низ темава, 70-80 еу поправање заб. Што не значи дека е гаранција дека тамо све ќе поминит како што требит. На другарка и заборавија плацента... Што е по опасно од заб. Швицарско. И тамо имаш доктури од индија и од германија.
Плаќањето социјално е социјалицтичка мерка, приватните ординации се примена на капитализам, едноставно ако плаќа здравствено во ред е да очекува за 300 ден да ми направат заб, оти веќе су платил. „одозгора на тога“ државата финансират приватни клиники. Не значит дека е подобро и за докторите, ама треба д асе најде решение и да се подигне нивото на квалитет.
п.с.Кај нас  е тој менталитетот, од 10 души 9 ќе те прашаат дали може поефтино, исто и од 5-6 доктори што е видоја снимката само 1 примети дека има заглавено телче(што е подобар просек :D )Проблемот е што ако сакаш да си платиш ( мајстор, забар итн) тешко се доаѓа до квалит ради што поќето се навикнати на поефтино. 
п.п.с.
Да не пра муабет луѓе какви голготи поминале и низ приватни клиники. До сега само една пресуда имат донесено против доктор, или не сум свесен за друг случај.
« Последно менување: 19 Септември 2024, 23:25:44 pm Bicikle »

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1784
За некоја година Чатџипити ќе биде и доктор, така да за некои 20 долари месечно, 24/7 ќе има достапен доктор.

Е сеа, нешто ќе погоди - нешто не.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
Другар имаше некој средно-сериозен проблем со дете пред неколку години...

После вртење три круга низ државна болница и едно две-три недели потрошени,
докторов му вели: "па, што не прочитате на Google што му е на детево?"

Ова чисто онака, процедурално, одамна не сум го измочал Клинички Центар од високо, па да искористам прилика.
Вреди да се спомне... мразам да се потсетувам што сè сум видел таму, ама еве - може на некој ќе му се најде.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 1784
Во огромен број ситуации, “лекот е пет пари” . Тоа што еден доктор ќе излекува со совет и 70 денари лек, друг ќе излекува со операција.

Само мора да научиме да цениме, а не да плукаме ко пазарџии на Кванташки.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Да измочаме уште еден по пат...
Арно ме потсети.

Неуромедика.

Лани или полани...
Крлеж навлезен во кожа без можност да се извади на домашен терен, а се работи за дете 7-8 години.

Клинички веднаш го скокнав, нормално (да ги мочам од Џевахир).
Тргнав до најблиското - Неуромедика.
Доаѓа докторов (хирург) и директно вели сечење.

Син ми само што го чу тоа, испаничи, а не пак навистина да се случеше.

Продолживме по второ мислење во Систина.
Имаше некој лекар дежурен што не е ни општ лекар, некој специјалист не-знам-што.

Ставија парафин и нешто друго, направија што треба да се извлече.
Почекавме 30-тина минути и се реши проблемот.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Bicikle

• Легенда
ја лежев месец ипол на 6 год, вакви испитувања, такви испитувања, демек ме излечија, ме пуштија дома, капак возот се расипа-доизмрзнав, не знајте( а и не ви посакува да знаете) како е да дишиш а да не мојш воздух да земиш, значи дишиш а осеќаш дека немаш воздух. Вечерта легнав, не надевајќи се дека ќе се разбуда, се помирив дека толку ми било пишано. Наводно алергија, не знам што не препив, инекции и што уште не за на крај да ми помине од боров катреан. Не од борота, него од бор. Вечерта ме намачкаа, сабајлето ( до денешен ден )плуќата ми е стакло. А трпела злоупотреба. Значи еден надри лек, една жена со 8 мо одд го поби цел институт. И сега на лекар ода за боловање да ми отворат, лекојте (од ко почнаа на  лична карта да ги препишуваат ) ги фрла в канта, евентуално електролит или инфузија со декстаметазон за инхалации колку да не осеќаш гребење, некој ангал и малтекс(бронховит), чај 2 тенџериња и за 2 дена су ко нов. Секако, вие слушајте ги докторите, ова што го пра ја не е во ред. Али не очекујте доверба од мене или добро мислење, можда сте нај нај или можда денеска напреднала технологијата и медицината, ама доверба еднаш ко ќе се изгуби после знаете како е. 

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Тоа е многу специфичен случај што го кажуваш но немам ништо против.

Само би додал, дека "бабини лекови" постојат и во шишенца во аптека.
Еден еднаш сакаше да ми сече глава за некој проблем со лимфни јазли.

Друг доктор ја набљудуваше ситуацијата и ме прати по "црна маст" за 50 денари во аптека.
Да, маста ја оправи работата.
Не пиев ни антибиотик.

Мислам, ми рекоа да пијам.
Ама мене лично, после тие три дена стрес, една вечер виски ми легна многу подобро отколку 7 дена коњски Амоксиклав. :D
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Bicikle

• Легенда
За специфични работи ти треба доктрина, за антибиотиви инја ќе ти препиша, најлесна работа е давање антибиотик од ракав. Али и доста лоша.
Башка е црната маст, башка е катрано. Не су видел катран по аптеки.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 2342
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
-Клетвите лека полека ке ги стигнат чест на исклучоци доктори до оние првите :За трње да се држите крв да серите.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Компасија од Џимќе.

Остар на сите рабови, а така сочуствителен во соодветната пригода.
Блескава иднина нè очекува.

Битолчани станаја арни љујѓе, Кисела Вода се асфалтира, денес (или вчера) за прв пат извозев по булевар Босна и Херцеговина без да ми направи road rage некој Ш...

И кад тамо оно меџутим - Џимќе е арен човек.

Јооој, животе, луталицо!
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Jimny

• Редовен
Бамбус 🥂

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1670
Iatros значи лекар, исцелител. Треба да го направи со најмалку што може, без да му наштети на пациентот (или најмалку што може да да го излекува, пример пиење антибиотик кое треба да биде во навистина ретки случаеви) не водејќи се од заработка што ќе ја има ако препише одреден лек или помагало.

Пример, летово имав пациент од Америка (иселеник) кој има здравствено осигурување таму, и го терале да му извадат горна 6ка затоа што многу била расипана и да му стават имплант. И тоа во 2 клиники. А пациентот освен лесна нелагодност при ладно нема никакви проблеми. Да, излезе на крај дека има длабок кариес и пулпит (инфициран нерв) и мораше да се извади нервот и да се пломбира и си помина со ~160$. Да биле нормални колегите од Америка пред една година ќе било само со пломба.

Муабетот ми е, треба да бидеме луѓе, да работиме чесно за да спиеме мирно, азното на крај само ќе дојде.

Дали си електричар и нема да напишеш кабел, дали си плочкар и нема да напишеш лепак, мајстор што нема да го оставиш човек со растурен тоалет 2 недели, келнер што нема да украде пола гајба пиво итн итн... Најпрво, биди човек!

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Отсутен Jimny

• Редовен
Така е пред се човек без оглед на професијата пример у Амстердам јапанче у јавна куќа џабе не даје и тоа е работа не зависно лекар,машиновозач,учител и така натаму .Се раѓаме како луѓе еволуција со текот на живот  правиме се само да не останеме луѓе, за жал човечноста емпатијата е изгубена отуѓено во време и простор чест на исклучоци кои се како Капка во океанот.Со секоја нова генерација здравството образование и културата се потешко утехата со оптимизам лежи во флашата. Јас имам безброј случки со доктори болници со моите родители не посакувам ни на најголем душман  тоа.Случка од клинички летово ајде ајде купи сладоледи купив 8-9 за сите во одел ама да ти некоја изела 2 сладоледа смотала го украла па коа се закараја до крв кај е сладолед мој таа една од пауза се враќа ова го изела па идам купувам уште сладоледи и густи сокови .. имам безброј случки со клинички не посакувам на никој каде татко ми го лечеа на кардиологија каде што нема врска лежеше во болница недела дена за да го погрешно лечат го однесовме човекот во Белград да му откријат дека има тумор на мозок симптоми соодветна терапија и сега се лечи…со вистински третман како што треба

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5079
Така е пред се човек без оглед на професијата пример у Амстердам јапанче у јавна куќа џабе не даје и тоа е работа не зависно лекар,машиновозач,учител и така натаму .Се раѓаме како луѓе еволуција со текот на живот  правиме се само да не останеме луѓе, за жал човечноста емпатијата е изгубена отуѓено во време и простор чест на исклучоци кои се како Капка во океанот.Со секоја нова генерација здравството образование и културата се потешко утехата со оптимизам лежи во флашата. Јас имам безброј случки со доктори болници со моите родители не посакувам ни на најголем душман  тоа.Случка од клинички летово ајде ајде купи сладоледи купив 8-9 за сите во одел ама да ти некоја изела 2 сладоледа смотала го украла па коа се закараја до крв кај е сладолед мој таа една од пауза се враќа ова го изела па идам купувам уште сладоледи и густи сокови .. имам безброј случки со клинички не посакувам на никој каде татко ми го лечеа на кардиологија каде што нема врска лежеше во болница недела дена за да го погрешно лечат го однесовме човекот во Белград да му откријат дека има тумор на мозок симптоми соодветна терапија и сега се лечи…со вистински третман како што треба
Batko segde e isto ne samo vo Mk. I vo Germanija da si mnogu zavisi od doktorot prv sto ke te fati dali tocna dijagnoza ke dade. Veruvaj segde ima isti gluposti

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk