Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1395239 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10403
Зa женско нај убо е вилици :)
« Последно менување: 20 Септември 2024, 23:54:55 pm Bicikle »

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1617

да ама ти не креваш мењачи и блокој од 100-150 кг( не ја арчиш кичмата и здравјтето), не се думаш дали си ги стегнал кочниците, ако не станит пекарон во 3 ноќеска лепче да замесит гладни ни ти ќе учиш ни меаничарот ќе работит, затоа сме создале општество, да работиме во заедница, а не некојд а биде над некого.
имаш и луѓе што паразитираат („Плус ако не се лажам бесплатно се лечи пола Косово тука...“-мисла се лажиш, цело, не пола), и затоа мора да плаќаме здравство и цените да ти се тие, ама и квалитетот према цените, а не цените германски, квалитетот ко тој индиецот. АА генерализацијата е ради што ценовникот има одредена минимална сума и за тој што ќе те унаказит и за тој што ќе те излечит.
„набавки на тендери (голем дел од парите на сите одат овде, односно нечии џебови), па имаш капитации за матични и специјалисти и Господ знае што ли уште не.“ тачно, уште една причина да се укинит здравственото осигурање. После ќе си наплаќат секој колку што вредит, и за едните поарно и за другите, и за пациентите.
Со брендојте, многу по сложена е работата, ја заб пра оти мора, дачија ќе купиш за потреба, бентли за чалам, ботокс некоја ќе клајт за бизнис, значи ќе и се исплатит инвестициата, естетска корекција ќе прајт некој од не живото загрозувачки побуди, стент некој редит за да преживејт, некој оти сакат да уживат во мрсна храна... Можда не ти е споредбата добра, може ја су грешка :D
А најмогу им се исплати на тие 10-11 што купија бтц... ни учеле, ни кревале, ни не знам што ти праеле, ама се колку, 1% дали се... Таков е животот, некој со ленсо ќе го поминит, некој со тешко, некој со многу тешко. Не не^ грее сите исто сонцето, јбг.
Дојдовме до степен да човековиот живот има цена, ама ком ги гледаме западњацине...

Точно, не кревам тежина, ама го мислам секој кога вадам горен заб да не отворам синус, секој отечен што ќе дојде на 10ти ден оти не можел да издржи повеќе да не умре од флегмона и сепса, ме будат во 3 ноќе, изложен сум на секакви инфекции како ХИВ, ХЕПАТИТИС, меѓу првите прележав корона и ја донесов дома на бебе од година и неколку месеци и на жената, баба, дедо...

На тема бтц, пред скоро време разбрав за човек со амбиции приближно еднакви на 0, пред 12-3 години си купил околу 7-800 биткоини за 100тина еур, сега продавал по 100 на околу 60-70.000 и си купувал пак толку кога ќе паднат под 50.000Усд. Сега сите можеме да се наведнеме најсилно што можеме и кој е надарен или доволно еластичен сам да си лапне...

Во часот кога стапувам меѓу членовите на лекарската професија, свечено се обврзувам дека својот живот го ставам во служба на хуманоста.

Кон своите учители ќе ја зачувам должната благодарност и почит. Својата професија ќе ја извршувам совесно и достоинствено.

Најголема грижа ќе ми биде здравјето на болниот. Ќе ги почитувам тајните на секој кој ќе ми се довери. Со сите свои сили ќе ја одржувам честа

и племенитите традиции на лекарската професија. Моите колеги ќе ми бидат браќа. Во извршување на својата должност нема да имам никакви

верски, национални, расни, политички или класни предрасуди. Апсолутно ќе го почитувам човековиот живот, од неговиот почеток до крајот.

И под закана нема да допуштам моето медицинско знаење да се искористи спротивно на законите на хуманоста.

На ова се обврзувам свечено, слободно повикувајќи се на својата чест.

Ја заборавиле голем дел, а дел воопшто и не се сеќаваат дека некогаш ја кажале... 10% дали се држат до заклетвата.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Присутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1617
Важно е човек да биде човек изнутристички.

...или одунутристички, ако е од Скопје.
Обожавам изнутрици, џигер на скара со оцет, магдонос и лук, кормушки, слезенка, исто така и похован мозок, јазик во грне...

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8585
  • Малерозен дрводарец
Важно е човек да биде човек изнутристички.

...или одунутристички, ако е од Скопје.
Обожавам изнутрици, џигер на скара со оцет, магдонос и лук, кормушки, слезенка, исто така и похован мозок, јазик во грне...

Да бев стоматолог и мене немаше да ми бидат гадни. :D
Многу зборува - ништо не кажува.
Ветер од северен правец.
Раскажува детално за комплетно неважни работи.
На кратко, а богами и на Македонски: Никој.

Отсутен Bicikle

• Легенда
И мајсторот да го прашаш ќе ти речит мојт да се сецна да остана в количка цел живот, и така е, на времето ко работев колега цел месец не постана од кревет од кичмата. И адвокат да си ќе ти се јавуваат во 3, ќе ти се закануваат... Едино функционер да си ќе се изналапаш пари, ем ќе ти се фатат :) секоја работа своја тежина.
За бтц се стори, си имаш занат, поарно инвестирај во семинари  и други работи што ти требаат него да се мислиш за бтц...
Како ќе се држиш до заклетвата ко е казнива? На секое ќе плаќаш казни ? :)
Патем, филан чоек што работи нешто со сидаши ( доктор ) спомна дека повеќе сидата не е смртоносна, а и лекот е далеку подостапен од порано. 50 еу месечно. Мислам, ми дојде чудно, затоа спомнав, не дека треба да се сидосаме :)

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Бицикле, понекад метафорите ти се толку комплицирани што ми требаат седум и пол минути да сврти тркалото нов круг и да сконтам.

Еминем волку ме нема збунето.
Ветер од северен правец.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Коа метафора? Све е чиста истина.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Прав си, лош збор употребив.
Сакав да кажам дека е прекомплицирано за мене во моментот, со паралелите...
Технички - компарација беше, а не метафора. :)

Туку, нема врска - ипак те поштуем. :)

Може и Џимќе ми побркао мозак с'тим неговим шпаѓетама.
Тко зна... крхко је знање.
Ветер од северен правец.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Bev prav pred nekoja godija, i mene me fati kocmata, se iskriviv.. :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
Добро, зш ги оставаат? wtp?
шраф ќе ми се скршит на кола па нема да го остааа така... Во ред е, и на нај добриот ќе му се десит , ама не морат да го запечатит, што не ќе го вида ?

Отсутен st08

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 199
Во часот кога стапувам меѓу членовите на лекарската професија, свечено се обврзувам дека својот живот го ставам во служба на хуманоста.

Кон своите учители ќе ја зачувам должната благодарност и почит. Својата професија ќе ја извршувам совесно и достоинствено.

Најголема грижа ќе ми биде здравјето на болниот. Ќе ги почитувам тајните на секој кој ќе ми се довери. Со сите свои сили ќе ја одржувам честа

и племенитите традиции на лекарската професија. Моите колеги ќе ми бидат браќа. Во извршување на својата должност нема да имам никакви

верски, национални, расни, политички или класни предрасуди. Апсолутно ќе го почитувам човековиот живот, од неговиот почеток до крајот.

И под закана нема да допуштам моето медицинско знаење да се искористи спротивно на законите на хуманоста.

Со чест на исклучоци што се придржуваат кон ова. Се утепав од молење и пустење за да ми ги извадат штрафовите од зглобот на ногата, се додека мртов ладен не ме потапша по рамо пред сите пациенти во амбулантата и ми рече "вршиме итни интервенции кој што чинат 27000 денари, а ако сакаш редовно ке треба да почекаш и се обраќа кон асистенто негов, колега колку има пред него, асистентот одговара па околу 600 700 луѓе. Со таканаречената "итна интервенција" ме стави за операција за 3 дена. Одев на прегледи и молев цела година за да ми ги извади штрафовите. Краен епилог беше што еден се скрши при вадење претпоставувам поради тоа што е стоен долго време и коската е прилично цврсто зарасната.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1887
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.

Со чест на исклучоци што се придржуваат кон ова. Се утепав од молење и пустење за да ми ги извадат штрафовите од зглобот на ногата, се додека мртов ладен не ме потапша по рамо пред сите пациенти во амбулантата и ми рече "вршиме итни интервенции кој што чинат 27000 денари, а ако сакаш редовно ке треба да почекаш и се обраќа кон асистенто негов, колега колку има пред него, асистентот одговара па околу 600 700 луѓе. Со таканаречената "итна интервенција" ме стави за операција за 3 дена. Одев на прегледи и молев цела година за да ми ги извади штрафовите. Краен епилог беше што еден се скрши при вадење претпоставувам поради тоа што е стоен долго време и коската е прилично цврсто зарасната.

Во друг облик доживеано те разбирам, не постои човек во мкд а да нема пропатено од здравтство се надевам еден ден ке дочекаме и ке ги гледаме како одговараат са своите злодела начините врз пациентите/граѓаните.
Аир да не видат толку,чест на исклучоци на чесни космполитски доктори кои совеста им е мирна и не се плашат од кармата.

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 799
  • Opel zafira 2.0 125 kw
Preporaka doktor za koleno. Pozelno na privatno
Vo Skopje. Se raboti za dete. Nekolku doktori so nekolku razlicni dijagnozi do sega.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Ветер од северен правец.