Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1610991 пати)

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
Искуство со д-р Богоевски во Битола? Се работи за мигрена (над 25 години), на другар мој скроз му ја погодија терапијата и е презадоволен, но читам коментари на гугл и баш гледам еден колега оставил лошо ривју за докторот. Ваши искуства?
« Последно менување: 06 Август 2024, 12:26:04 pm nestor04 »

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1998
тоа ти е исто како механичар за еден ке биде добар за еден ке биде лош, дека и јас и ти и петко ке бида исто задоволни нема (го кажувам ова да не очекуваш се што си слушнал прочитал да биде исто позитивно/негативно), се додека не осети човек...

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
Сепак е доктор. Ако еден автоелектричар ми направи спој на колата ќе се направи штета на колата (макар дошло и до пожар), ништо страшно - се купува со пари, но ако се направи штета на човек - тогаш е лошо. Имаме лошо ускуство, поназад напишано со операција во Косово за 2000€, после која се направија компликации...

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Epa vidi vaka:
Jas sopstveno dete treba da nosam da vadi krajnici. Vo sistina e 1200 eura za zafatot plus 300 eura za soprugata za tie 3 dena sto kje treba da bide so nego.
Vo drzavno zdravstvo e bagatela preku fond neli ama aj imaj muda koj kje se pogodi tamo i nema da zasere nesto da iskomplicira pa da treba da go lezis.
Se desava od obicen zafat za krajnik da zakaci glasna zica i ete ti belezan za cel zivot.
Ednas se izgorev vo drzavno zdravstvo a za privatno treba bubreg da ostavis za da platis.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
И од Систина блиски пријатели имаат проблем. Луѓето се Американци преселени уште 97ма во Македонија, таму имаат фамилија, но тука живеат. На жената и дијагностицираа рак на повеќе органи, при што мораше да го откажат патувањето за Америка (свадба на едниот син) и одлучија да се лекува тука. Ја направија операцијата, по помалку од 1 година жената доби компликации од инфекција, кое и го дијагностицираа во Америка. Таму се направи втора операција (седеше преку 9 месеци поради терапиите) и моментално се лекува во Грција (работното место им е во Македонија, па затоа не живеат и не се лекува во Америка) и оди на хемотерапија и останати тестирања. Во Солун земаат смештај и баш во моментов се таму, односно ќе остнаат наредни три недели. Многу тежок пат...

Едит: Прашањето ми беше чисто околу таа специфична ординација, бидејќи е специјализирана за тоа. Мигрената се среди краток период после операцијата во Косово (пресадување на рскавица во нос, бидејќи после операција на мала возраст (15-16 години) таа е извадена и горниот дел од носот, односно двете ноздрви беа отворени и правеа притисок поради кој се создавале мигренски напади, тоа беше објаснување од докторот во Косово кој е Турчин), но по одреден период се појавија компликации од таа операција и моментално е лошо...
« Последно менување: 06 Август 2024, 13:15:26 pm nestor04 »

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
Истите доктори наши од државните болници работат во приватните.
Можеби единствената разлика е што кај приватниот плаќаш и го добиваш побрзо прегледот отколку на државно.

Второ ако се закомплицира работата на сред операција во приватни болници, веднаш ги транспортираат во државните болници (државна или 8ми септември).

За време на короната, колку по државните, толку и по приватните болници умреа.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
Не мора да значи дека во приватно ќе е подобро, тој доктор во приватна клиника рутински опњерации како вадење крајници има сработено 2 во последните 10 години од  ко се префрлил од државна. ПОголема е веројатноста да има изгубено осет оти никој не оди за рутински работи на приватно да се офрчи, на државна докторот вероватно 5 операции за крајници денот тера. Во еден ден има повеќе искуство начукано отколку овај шо дремел на приватна 5 години.
Е ќе гледаш да си го погодиш доктот по препораки, шансата за рутинска работа да засери доктор во приватно е мн поголема спрема мене.
За крајници,мене како дете, па се до 20 години знаеа нм често да ми загнојат, одма 40 температура инфуззии,  цело време извади ги извади ги. Еве ги на мене се уште, од тогаш дали ме фатиле 2 пати во 14 год, како сега во моментот и тоа од бес, 1 степен вода нагргав неколку пати од фрижидер, сам си сум крив.
Филтер се и аларм спрема мене, ако не се тие,истото ќе слези на гради кај шо бељата  е мн поголема
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Добар доктор си кошта пари. И на државно да те оперира мајсторот ќе треба да почестиш. Работат за мизерни плати, ги разбирам луѓето.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
Ќе го почастиш 50-100 евра ако веќе ти е толку ќеф, не њжсе за жалење џебовите дно им немаат, еден невролог бт шо. Го нема за жив да го бараш ,80-90 ги зема за да легачи по канцеларии, башка џебот отворен да ти падни некое евро таму несакајки. Пуштен некој асистент место него шо нема појма од животот да прегледба со негов печат.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
Isti qr e sekade i Germanija, Svedska, Amerika.... Kako ke se pogodi od pocetok i vo koj pravec ke tera

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Epa vidi vaka:
Jas sopstveno dete treba da nosam da vadi krajnici. Vo sistina e 1200 eura za zafatot plus 300 eura za soprugata za tie 3 dena sto kje treba da bide so nego.
Vo drzavno zdravstvo e bagatela preku fond neli ama aj imaj muda koj kje se pogodi tamo i nema da zasere nesto da iskomplicira pa da treba da go lezis.
Se desava od obicen zafat za krajnik da zakaci glasna zica i ete ti belezan za cel zivot.
Ednas se izgorev vo drzavno zdravstvo a za privatno treba bubreg da ostavis za da platis.
ај појди кај Мирка Шалиќ пред зафатот... Може да е крајна ситуација да мора да се отстранат, но мене ми реце, не биди будала, ќе му ги оперисаш и после цел живот ќе терат без краници, се поголеми, но не се сеуште за фрлање, ен се ни скапани, асо тестот е на пола од максимумот... Сега нели, да не те убедувам да не го оперисаш, сепак од чоек до чоеч, ама нема да ти е на одмет, на крајот на краиштата ако не фатиш термин 2500 е прегледот. 

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Kade e taa zena ?
Maliov e roden taka so zgolemeni krajnici. Maticnava sto mu e na moj drugar zena ona samata vika izvadete gi samo dzabe go klukame so lekovi. Go nosev u drzavna da go dzirnat tamo samo sto otvori usta taa so kamera spremna od 2m dalecina vika ovde kamera netreba demek nadvor krajnicite bez zbor.
E sega site pa postari vikaa ne cepkaj posle pa sve na plukja kje ide tie se odbramben mehanizam. Ama pa toj mehanizam aj ne 1 mesecno ama na dva meseci potekue i ete ti antibiotik nemoze da golta i td....

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
Ја цело детство мака си видов од тоа не ги вади крајниците, ги извадив тек на 19год. на своја иницијатива зошто ми преку*че веќе, нит јадеш, нит дишеш како што треба, а залади, грлото затворено.
Вадење тоа ѓубре надвор што поскоро, гледам и поголемава ќерка истиот проблем како мене ќе го има, така да и она уште малку да потпорасне и вадење.
Препорака за Др. Горан Караиванов во Воена болница, барајте врски (од Гевгелија е ако ви е од помош :)) друго чаре нема, и Др. Мицкоски (мене он ми ги вадеше крајниците) во Државна и за кај него барајте луѓе, многу тешко се доаѓа до нив.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30073
    • CARclub.mk
И јас како мал имав проблем со крајниците. Ангини-мангини, инекции, лом. На уух, ваљда 12-тина години ми ги извадија, и од тогаш раат.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1863
Ќе го почастиш 50-100 евра ако веќе ти е толку ќеф, не њжсе за жалење џебовите дно им немаат, еден невролог бт шо. Го нема за жив да го бараш ,80-90 ги зема за да легачи по канцеларии, башка џебот отворен да ти падни некое евро таму несакајки. Пуштен некој асистент место него шо нема појма од животот да прегледба со негов печат.
Зависно од докторот на државно и дали и каква ти треба операција, ама ти фали една до две нули за да биде успешно частењето и да "ване иљачот".

Sent from my SM-S908E using Tapatalk