Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1611338 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
InDent, др. Искра, позади Рамстор во Ново Лисиче, последна 5ка.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Клабери, добар забар во Скопје, што работи со фонд. Матичниот забар почна да зае*ава, а и пломбиран заб држи едвај 2год.

Др. Жарко Петровски, ПЗУ Дентис, Бутел. Феноменален забар.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 813
  • The best or nothing.
Ваша препорака за очен лекар или оптометрист? Доктор Ристовски е презафатен, и прв слободен термин му е 17-ти Јули.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
Клабери, добар забар во Скопје, што работи со фонд. Матичниот забар почна да зае*ава, а и пломбиран заб држи едвај 2год.

Др. Жарко Петровски, ПЗУ Дентис, Бутел. Феноменален забар.
Мене матична ми е Венера Бановиќ, ординација Венус во убавиците во Нерези, башка што ми е прва комшика, ама и на невестата и е сега матична

Sent from my iPhone using Tapatalk
No turbo, no fun :)

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
Денес бидна и четвртата гастроскопија за 10+ години. Без анестезија (како и секогаш), само локална во грло и Апаурин во вена.
Утврден рефлукс на желудочен сок кон хранопровод, билијарен рефлукс (од жолчка кон желудник), лизгачката кила си постои, како и утврдени гастритис/езофагитис. Исто напомна специјалистот дека имам и премногу желудочен сок/киселина.
Мислев искрено дека ќе имам повеќе оштетувања, преплашен бев пред да отидам, иако ми е оддалеку дека одам првпат.

Последниов месец се измачив (на Лефкада се намали, очекувано) - прво со тахикардија (дури бев и на кардиолог дента пред да тргнам за Лефкада, се е во ред со срцето), па потоа се јавија и другите симптоми:

- зголемено ждригање или неможност за ждригање воопшто (ова посебно ме нервира)
- мачнина во желудник
- грутка во грлото
- подуеност
- гадење
- непријатен здив
- будења навечер во рандом времиња со тахикардија (за ова кардиологот спомна дека има еден куп луѓе што доаѓаат со брза помош со тахикардии, за да на крај се утврди дека имаат недијагностицирана кила на желудник)
- некои чудни боцкања помеѓу градите и на грбот (секогаш на средина)

Анксиозност ми направи многу и ми се манифестираше и на психа заради симптомите. Рандом тахикардии во текот на денот не е баш забавно.
Имам лизгачка кила на желудник веќе 10 години и понекогаш ми се јавува и рефлуксот, иако научив што ми смета од исхрана и пиење и дополнително што пазам (со години) што консумирам.
Понекогаш колку и да внимавам - се јавува. Мислам дека ми се појави (крајот на јуни) поради стрес и анксиозност, се измачив мај и јуни со сезонските алергии.

Терапијата ја пишува на сликата.

« Последно менување: 23 Јули 2024, 12:33:49 pm balanar »

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
Добар си ти... Веќе имаш и искуство на таа тема. Си научил веќе што и како...

Јас прв пат правев гастроскопија и ендоскопија во април годинава, па искочи карцином...

Sent from my Xiaomi 13T

« Последно менување: 23 Јули 2024, 13:54:01 pm KaZaN »

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469

Јас прв пат правев гастроскопија и ендоскопија во април годинава, па искочи карцином...

Sent from my Xiaomi 13T

What???
Како, што ти беше?

Како си сега?

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
@balanar Машала јака терапија. Јас Еманерата ја земав од Грција под Nexium, поефтино идеше од тука и наводно поквалитетна била. Есокс едн време неможев да најдам ми рекоа го прекинале, а беше нај океј од сите гелови.
 Долг период бев океј, немав киселини ниту болки, дури имав период  се вратив на пиење пушење, јадење се, кафиња, потоа баталив све тоа, никому ништо. Кила имам иста и јас. Од пред некоја недела преку ноќ ми се врати немам до толку болки во желудникот како порано, нешто ситно, ама киселините на спиење ми се вратија, надвор од разум пак, одвратно е на сабајле чувството, мислам дури дека и емајлот од забите ми го нагризува. Со терапија имав намалено, земав само нолпаза 20ка пред спиење, некогаш и не земав по недели. Не ми се оди на гастроскопија пак а требаше одамна, не од страв, имам веќе две три на живо поминато ниту апаурин немав. Бт нема веќе писмени доктори, приватно е изгор, на друга државна треба битолските да ме препратат  е тегнење. Ќе се вратам на пола од твојата терапија некој период да видам дали ќе имам подобрување.
Иначе мислам дека стресот и анксиозноста играат најголем дел, барем за мене, последниот период и двете ми се в таван од секакви причини, вероватно затоа почна да ме сврби , ако немам и некој чир пак отворено.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 3950
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор

Sent from my Xiaomi 13T

What???
Како, што ти беше?

Како си сега?
Long story short... лани во септември, после прележана корона по трет пат, ми дијагностицираат слабокрвност, предизвикана од истата.... Од октомври, почнувам со терапија за железо, и тоа трае 5 месеци, до март годинава. Хематологот ми вика, друже, ти имаш друг проблем, оди направи ендоскопии...

Термини за истите, со господ напред, чекање и по 6 месеца, благодарение на Триглав приватно осигурување, идам во ремедика на 15ти април, ми прават гастроскопија и колоноскопија. Резултат - канцер на дебело црево. Па снимки, па трчкање по клиники и осигурање, на 19ти април операција, извадени околу 15цм од цревото. IIA стадиум, за среќа.

Биолошки испитувања, ПЕТ скен итн итн... Сега се е ОК. Трет циклус хемотерапија од 6, со надеж дека нема да се врати.... И интенизвни контроли и прегледи на секои 3-6 месеци во наредни 5 години. Си дремам еднаш у 21 ден на Онкологија...

Ми се смени животот во рок од неколку дена. Начин на исхрана, живот, фамилија, проблеми и трчкања....

Ама идемо даље.

Господ нека ни е на помош со нашиот здраствен систем.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5931
Да прашам овде, некој има ли искуство со опаѓање на коса, што сте земале и дали има резултат. И која од тие во Скопје клиниките е поокеј за преглед/ испитувања  па да земам терапија соодветна, да знам дали е генетски или е некој хормон во прашање. Голем дел веќе ми испаѓа само на горниот дел од главата, се изретчи, сеуште не се познава бидејки носам подолга коса, ама малку да ми е мрсна почнува да се приметува.
Бев на кожен во Битола на државно, ме пушти само крвна слика да направам, сликата во однос со косата беше океј, некоја мака со џигерот излезе, високо билирубини имам на секое, ама немам ништо на ехо на ниеден орган, вероватно е некојаси генетска болест , ништо сериозно .
Други испитувања ништо, ми препиша самоAlomax sprej 5% (minoxidil) да се мачкам еднаш денот, Vichy Dercos со Aminexil шампон и суплемент Биотин 5000 да земам.
Е арно ама не ми кажа ништо за овие, јас сам читав дека ако почнеш ваква терапија со minoxidil и ова што е во шампонот, треба цел живот да користиш. И дека ако некогаш решиш да прекинеш терапија ќе ти испадне и новата коса што порастила и старата шо си ја имал!..
 Затоа барам ако има некој искуство со преглед/клиника/ доктор, да одам пред да почнам некоја терапија од која нема враќање.
Има и некој хормон DHT (dihydrotestosterone) што ако е висок предизвикува пад на косата, има разни блокатори за него, мене на крвна слика ваква работа не ми е проверена.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
Никако во Санте, моментално се тужиме поради компликации настанати после ринопластика.
Прво ветуваат втора операција, а потоа не одговараат на телефон. После неколку закани со тужби не примија во Скопје на преглед и рекоа дека од нивна страна е сѐ во ред.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Нема здрави, има не прегледани.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7562
Само редовни контроли. На минимум 6 месеци. На мој близок, на редовен систематски му открија леукемија, иако немаше никакви симптоми претходно. Така да, огромна препорака.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Можда "митот за нормалното" од Габор Мате ќе ви помогне, мноогу мал процент имаат генетски наследени гени ти да си хронично болен. Ко што кажа   Владиц овие болести се најчесто од стрес, нервози, потискање на неизкажани мисли, страв дека ако те избркат шефот оти си му пререкол ќе останиш без егзистенција и разни притисоци што ти ги нудит животот. Желудникот е доста осетлив на вакви работи.
Владиц, пилфуд и мерц, ама мерцот може и да те тераат на паетит. Жена ми ппсле пораѓај ги користеше. Потоа ампули од сите б витамини, а, д вит. Во литар шампон. Колагенот исто мисла имат влијание, пропратно вит Ц, ѓумбир, куркума босвелија, али види на интермец.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Иначе мислам дека стресот и анксиозноста играат најголем дел, барем за мене, последниот период и двете ми се в таван од секакви причини, вероватно затоа почна да ме сврби , ако немам и некој чир пак отворено.

Моето чаре: Престанување со јадење окулу 4 саати пред легнување. Кога не може тогаш спиење на подигнато, со дупла перница или како ќе се снајдеш да си малку подигнат а да не ебеш кичмата и вратот.