Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1612253 пати)

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
Да си ја пробам среќата тука, можеби некој знае за достапност на сирупот за кој пишувам.

Постара ќерка кога беше мала, околу 2 години, направивме испитувања во Козле и се покажа дека има алергија (рани треви, доцни треви) и поради тоа почнуваше да кашла и тоа знаеше да прогресира со спуштање на гради. Докторот таму беше тремелен (сега е во пензија), ни препиша сируп Zyrtec, и тоа не спаси.

Помалата, која има сега 16 месеци, покажува слични симптоми, некако е мала да одиме во Козле, а и Козле не е тоа што беше до пред 6-7 години. Го барав овој сируп, ама кај нас го нема веќе 2 години, зборев со добавувачот, не сме биле веќе интересни како пазар (поврзано со позитивна листа на ФЗО), во МК а и регионот. Ми кажа да проверам во Грција евентуално. Гуглав аптеки во Грција, ама тешко до резултат.

Ако некого го носи патот накај Грција, ако има време или поминува до некоја поснабдена аптека, само да праша дали го има сирупот кај нив.

Со гуглање ова би требало да биде новата амбалажа:

Кај на времето беше оваа амбалажа:

Во меѓувреме сакаме да ја тестираме во Биотек за алергии, користеле некоја нова метода и возраста не играла улога. Уште ако имате да препорачате детски пулмолог, па да го заокружиме процесот.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
@Tischläufer Миле се имаш хрането како римски центурион, еднаш на ден.  ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Да си ја пробам среќата тука, можеби некој знае за достапност на сирупот за кој пишувам.

Постара ќерка кога беше мала, околу 2 години, направивме испитувања во Козле и се покажа дека има алергија (рани треви, доцни треви) и поради тоа почнуваше да кашла и тоа знаеше да прогресира со спуштање на гради. Докторот таму беше тремелен (сега е во пензија), ни препиша сируп Zyrtec, и тоа не спаси.

Помалата, која има сега 16 месеци, покажува слични симптоми, некако е мала да одиме во Козле, а и Козле не е тоа што беше до пред 6-7 години. Го барав овој сируп, ама кај нас го нема веќе 2 години, зборев со добавувачот, не сме биле веќе интересни како пазар (поврзано со позитивна листа на ФЗО), во МК а и регионот. Ми кажа да проверам во Грција евентуално. Гуглав аптеки во Грција, ама тешко до резултат.

Ако некого го носи патот накај Грција, ако има време или поминува до некоја поснабдена аптека, само да праша дали го има сирупот кај нив.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Во меѓувреме сакаме да ја тестираме во Биотек за алергии, користеле некоја нова метода и возраста не играла улога. Уште ако имате да препорачате детски пулмолог, па да го заокружиме процесот.
Кај нас имаш од KRKA https://www.krka.mk/mk/proizvodi/lekovi-na-recept/lietizien-pieroralien-rastvor-1-mg-1-ml/11938/#title
Иако нема да е исто со zyrtec сирупот, сепак зошто го нема, може тоа.

Инаку од Зиртек има таблети 10мг кај нас, кои лесно се кршат на пола и се добива 5мг - ако тоа врши работа за тебе, ете. Ние така го користиме. А ако не може апчето иако е многу мало, може да се изрони меѓу две мали лажички и да се раствори со малку вода. Само за дозата треба да си утврдиш колку треба за клиажа/години.

Покрај ова, може да треба да се употреби и нешто од типот на Nasonex за алергиите, кое е локално со спреј. И треба да се користи подолго време. Секако дека го нема кај нас, ама го има во Србија.

Еве расчитај си за овие 3 работи, и види дали нешто ќе ти помогне. Ама не ги заборавај овие три работи. Верувај штом си тргнал по патот, доста често ќе ги среќаваш, и ќе се навраќаш низ годините.

P.S. Сега проверив зиртек сируп да не имам останато, ама немам, инаку ќе ти го дадев. Мислев дека имам еден отворен, ама отишол.
« Последно менување: 20 Март 2024, 09:41:09 am Deni »

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Цитат
сето тоа чувство на депремираност и лоши мисли, се губат

Кај мене би се појавиле доколку се ограничам во спектарот на исхраната ;D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6153
  • Шо да пишам тука?🤔
@Filip MK ucbpharma.gr пиши им, побарај контакт, тие ги носат.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5932
Мора да е сируп, има зиртек во таблетки. Има и некој поскапи шо не маваат на спиење,ама мислам и зиртекот дека е таков.
Eдит: Аериус ги има во сируп, знам другари им го даваат на децата.
« Последно менување: 20 Март 2024, 12:35:05 pm vladic3110 »
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 813
  • The best or nothing.
@draganamon и Иле (нејќе да те тагне )Вт диет клуб Битола. Се чувме преку телефон, му објаснив што како. Он ми објасни што како и терав. Првите 2 месеци, само пешачење, брзо одење. Потоа сакав, ама не почнав со calisthenics, или други вежби со својата килажа. Ми се допаѓа што, константно разговаравме на месинџер. Не знам за ова, замена за она, препорака, па со стомачни болести, итн. Екипа се повеќе луѓе.
Исто така, за мене битно, исхраната се базира на производи од Маќедонско тло, и е багатела, буквално багатела. 

Пред Влатко од вт диет, бев кај еден реномиран диететичар, го има по телевизииве, форсира медитеранска исхрана, авокада, путери од кикирки, и разна храна што не е од наше подрачје. Крвната слика ми се влоши, а исхраната драстично скапа. А реално, не се кој може да јаде авокадо на кришка и одозгора путер од кикирики. (душа ми плачеше од комбинацијава)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига

Хаха, Луки. Не сфаќам?

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230

На слична мака сме.

И нашиов од 12 медеци почна со кашлање и не престана до сега, 8 години. Има периоди кога не кашла, еве зимно време, ама како иде летото се повеќе, на море лани па ептен.
Каде не бевме, од пулмолози, алерголози, имунолози....

На алерго тестови класични не покажува ништо, консултиравме и доктор од Софија, многу позитивно искуство имале луѓе. Ни предложи испитување на хистамин преко измет. Тоа го прави само Синлаб кај нас и се праќа за Германија примерокот. Искочи дека има многу пати повеќе од нормалното. Сите овие сирупи се антихистамини, зиртек и сл.

Уште не сме биле до Софија со резултатите, ама ќе пишам како сме поминале. Она што правиме во последно време е избегнуваме давање многу сувомеснато, портокали, јагоди....

Пиши ПП има многу за зборење, може да седнеме или да се чуеме ба белким ќе се накде некоја корисна информација.

Др. Мустаков е бугарот со кој се консултиравме, термини за 5-6 месеци за преглем, ама онлине има опција, за неколку недели.

Отсутен flashgordon007

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 129

Не ти треба никој да се распрашува низ Грција. Можеш и сам.
Отвори гугл макс
рачно премести се во Солун, на улица Игнација
во полето за пребарување напиши Pharmacies
кликни на секоја појавена аптека и ќе ти се појави телефонски број
Најголем број од тие телефонски броеви ги има на вибер
јави се и прашај

Всушност и не мораш да пребаруваш во Солун, има и други снабдени градови во околина, на пример Врање... можеш да нарачаш да го обезбедат и за два-три дена да одиш да го подигнеш лекот

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General

Хаха, Луки. Не сфаќам?

Па обично римските војници и центуриони јаделе многу обилно еднаш дневно. Другите „оброци“ биле разводнето вино, некоја маслинка, лепче останато од претходениот ден.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Присутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2615
@AUUU Поголемата Зиртек ја спаси тогаш, го пиевме неколку години, со мали паузи. По препорака отидовме кај еден доктор во Козле (сега е во пензија), направија испитувања, имаше тогаш она 2 години, со крв од вена, покажа зголемени ИГГ вредности и одма знаеше докторот дека е алергија (со голема веројатност на рани и доцни треви), ни препиша Зиртек и се спасивме. Сега да не ја подречам, веќе 3 години сме без сируп, и она има 8 години сега.

Помалата слични симптоми ми покажува, со кашлање и сл, само мала е, има 16 месеци, само сега во Козле немам никој (или пензија или заминати се по приватни). Ќе пробаме на почеток на месец април тестирање во Биотек, прашав, демек применуваат некоја германска метода и реагенси, немало влијание возраста на детето, исто преку крв, па ќе видиме дали ќе покаже нешто, плус имаат пулмолог специјалист во Биотек поликлиника, па ќе контактираме секако за искуства.

Вие сте големи, би требало да се најдат и изолираат алергените што ви сметаат, се надевам ќе се средат децата.

@flashgordon007 не знаев за опцијата за Врање дека може од Грција да донесат, ќе ја проверам и таа опција. Директно исконтактирав една аптека од Грција @nestor04 што ми ја пиша, ми бараше рецепта и плус други продукти имаат од Зиртек ако разбрав убаво, сирупот не го видов. Како и да, ќе се бараат опции.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
кожна доктурка ми спомна дека имало некој „вакцини“ за алергија што работат на принцип на јачање мнајмунитет, на пример алергичен си на треба и ти даваат алергент од трева со постепено зголемување на дозата за ко ќе дојт период на тревата да ти е п. дим тоа, да може имунитетот да се справи.
Онда над средно водно ми врват сите алергии...
Исто и од прженици и раија ми се влошува ситуација, ама спремен сум да ја платам цената за похованици, чевапи ребра...
А цел жиот демек од цигарите, 5 та год кај што не пија тутун и пак исто, никаков ефект нема.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
кожна доктурка ми спомна дека имало некој „вакцини“ за алергија што работат на принцип на јачање мнајмунитет, на пример алергичен си на треба и ти даваат алергент од трева со постепено зголемување на дозата за ко ќе дојт период на тревата да ти е п. дим тоа, да може имунитетот да се справи.
Онда над средно водно ми врват сите алергии...
Исто и од прженици и раија ми се влошува ситуација, ама спремен сум да ја платам цената за похованици, чевапи ребра...
А цел жиот демек од цигарите, 5 та год кај што не пија тутун и пак исто, никаков ефект нема.
Хахаха, пред многу години на еден монах од човек без никаков порок од што ништо не можеле да му кажат од што му е, му рекле од морковчето ти е што го грицкаш секој ден ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Дур пиев тутун, „прво цигарите остај ги“, сега што да остаа, дишење ? :D