Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1611082 пати)

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
Препорачајте матичен лекар, по можност во аеродром.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Јас сум кај
TT Medika D-r Trajceva Tanja

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1863
Препорачајте матичен лекар, по можност во аеродром.

Кај мајчин дом, позади зона азури. ПЗУ Тодоровски.
Ако е Др. Ана, исто препорака и за неа!

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
Се работи за човек со хронични болести, дијабет, притисок итн. Пред неколку дена, се беше во ред до пладнето до 12 часот за на еднаш да почни да гледа двојно со очите, се качил во кола да вози и пред себе дупла слика, а сабајлето кај 4-5 почувствувал и гадење. Пред тоа два дена, бил изложен надвор на ветар подолго време, а наредниот ден пред да се случи ова имал и главоболка и третиот ден на пладне и видот. На очно прегледот целосно е во ред, очниот притисок итн. Шеќерот како и секогаш ист, крвниот притисок нормален, редовно земање на терапија. Го пратија на неврологија и тие не знаат ништо, му дадоја апчиња витамини итн и за 10 дена на контрола. Вака е се нормално, и притисок и шеќерот, освен со очите двојно гледање. Некој кој имал вакво искуство со ваш близок, или поискусен во медиција, ако може да ми каже поконкретно што може да настани вака. На нет овај симптом асоцира на мозочен удар, ама цело тело е во ред, наводно лесен удар или пак од не содведна терапија што се зема долго време.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Нема му напраат снимка.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
За невролог ти ја препорачувам Лоди Гоговска, отидете на преглед ќе знаеш на што си. После короната и вакцините се појавија многу автоимуни заболувања па се може да биде.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
Нема му напраат снимка.
Направен преглед на очно од професорка, сето во ред. Направена компјутерска томографија на нервно, наодот е уреден, сето во ред, нема ништо, нити знаци на мозоч. удар, а тој и натаму нема јасен вид, двојно гледање. Дијагноза нема, и тие не знаат, само викаат сето е во ред. А татко ми и натаму нема подобрување, пак кај неврологот да оди со апчиња ова она нешто за нервите и завршетоците демек, ама не се сигурни, нема дијагноза. И сега.. само господ на помош.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Нешто со очите?

Отсутен Bicikle

• Легенда
Was, доплер на вени ?

Отсутен was

• Јуниор
  • **
Нешто со очите?
Нема никаков проблем. Сите испитувања се во ред. Итоа професорка превзела да го прегледа, рекла на стажирантите дека дијабетичар јас ќе видам. И сето е во ред, само мало оштетување од шеќерот ама нее страшно. Го пратија на неврологија, таму CT му направија, наодот е уреден, сето е во ред, а башка и мотористичките функции се во ред, и движење и слух и говор, само видот двојно. Ако затвори едно око, гледа добро а со двете двојно. Од неврологија му рекле да оди пак кај неврологот со апчињата шо му ги дала, можно било демек оштетување на нервите и завршетоците од шеќерот. Ова со видот се случи за нецели 5-6 часа, сабајлето му се слошило кај 4-5 па му разминало. Кај 9-10 беше се во ред и излезе, кај 12 ми се јави рече да се најдеме за да возам јас оти не можел да гледа. Буквално 5 до 12 се случи целово ова. А пред 2 дена претходно беше изложен на појак ладен ветар, еден очен доктор и на тоа се посомневал, мада не мие веродостојно ова многу ради ветар, башка еве една ипол недела има од тогаш а нема промена.

Was, доплер на вени ?
Како мислиш? Ова нели е за тромбоза на вени на нозе? Со вените нема проблем никаков, ниту проширени нема.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Мисла дека е доплерот е општо да испитаат проодност на крв, па после зошто немат проодност ( ако немат). Мада ако нема проток снимата нема а да биде во ред.
Оторвање некое ?
Здраве од како ќе се опрајте со видот,  нутриционист нај веројатно може да помогне доста со притисокот, а и соншеќерот доколку не станува збор да  дијабет тип 1.

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 813
  • The best or nothing.
Решението е Жан митрев, или Систина.
Жалосно е што државна болница, нема опрема, со шаренолик кадар, па народот, решението го наоѓа во приватните болници. А цените се папрени. Жалосно, моја татковино.

Јас ти препорачувам како бицикле, да посетите нутрициониста. Јас сум презадоволен. Од 110кг, дојдов на 82кг. Ја средив крвната слика, кичмата се подоправи.

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
Жалосно е што државна болница, нема опрема, со шаренолик кадар, па народот, решението го наоѓа во приватните болници. А цените се папрени. Жалосно, моја татковино.

Јас ти препорачувам како бицикле, да посетите нутрициониста. Јас сум презадоволен. Од 110кг, дојдов на 82кг. Ја средив крвната слика, кичмата се подоправи.
Пиши во пп кој нутриционист ако не е проблем.
И јас сакам да симнам 25кг :)

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
ако ви треба нутриционист, само кај Доктор Драгица Зенделовска

Отсутен @ILE@

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 243

И јас би сакал да знам кој нутриционист. Во план ми е да се префрлам на подобрување на тежината и здравјето.

Отсутен was

• Јуниор
  • **
Во однос на вишокот кила, јас за рок од две години ослабев 38кг, имав пишано во една друга тема на форумов во однос на ова. Без нутриционист. Крвна слика испитував на секои 3 месеци, цело време беше супер, еднаш дури хемоглобинот ми беше 171.2 над референтната вредност, ама конзумирав секој ден риба обавезно, било која. Се спуштив од 92 до 54кг, знам дека е чудно и безвезе и нее за верување, сите шо ме немаа видено подолго време мислеја од нешто сум болен хаха, ама ете кога ќе тргниш и сакаш уште уште само да постигниш некоја цел и баш е и зезнато, најниско БМИ, мислам нее зезнато али бев ептен skinny, коските ми се познаваа и ребрата и на гради и на грб за разлика од претходно кај шо ми висеше салото и ми сметаше . Увидов дека 65кг мие најидеална килажа, и според БМИ таа мие средната килажа а најмногу дозволена до 75кг. Сега кога веќе ослабев и истопено цело сало, со 60кг пред 2 месеци почнав теретана да одам, и почнав со bulk, 6 дена в теретана по 2 саати и калориски суфицит од храна, али не се и сешто како пред две години. Само масти и протеини, јаглехидрати исклучени на макс, од јгх само ориз и пченка, а од брзи шеќери ништо друго, овошје да али во ограничени количини.

Како ослабев?
Само со калориски дефицит и автофагија. Прво внесував по 1200-300 калории, после по 1400-1500, али секош бев заокружено на -500 калории, броев калории, ако рефер. вредност е 2000, јас внесував 1500 заокружено, добро еве некош 1600-1700 зависи. Без теретана, без трчање, само обични вежби дома итоа малце, jumping cardio, plank, склекови, стомачни, грбни и чучлеви по 50 3 серии денеска се влупно. И секако автофагијата, јадев еднаш денот, точно во 12 на пладне или пак приближно тоа време, тогаш ги внесував сите калории, и нареден оброк следниот ден во 12 на пладне..Од исхрана се што е висококалорично исклучив, прво леб, и сега не јадам ми се одмили, кога ќе се навикниш после лесно е, сее до навиката и мозокот како ќе се контролираш. После тестенини и бели пецива, пици, шпагети, буреци, зелници итн. аут. За благото се знае исто аут, еве две години немам каснато благо, ни чоколадо, ни сок, и не ми бара душава, ниту ме стрви и цела маса да има пред мене или пак од другово. И тоа е тоа. Се што е висококалорично аут, исфрлив.

За се треба трпение, не може да се ослабе за 10дена, 20дена на еднаш, како што викаат со разни методи. Не, сувишно е тоа. Како што тие вишок килограми дошле од подол временски период, зошто не дошле на еднаш, така за да си заминат исто треба време. А за тоа треба трпение, мотивација и дисциплина. Ако немате дисциплина, ќе немате и мотивација. Сега сум 65кг, и планирам до 72-75кг да одам ради тоа што и тренирам сега, ми требаат кила, ја чувствувам таа потреба ради интезитетот со тежини кој го правам, напорот и исцрпеноста. А да не тренирав, сигурно ќе се задржев на оваа килажа. Кога бев со 92кг, се чувствував уморно, заморно, депремирано, мачно, 5метра да поодев побрзо, се задишував, препотував, качување по скали исто. Со прениска килажа, ова го немав, али бев за нигде, не личев на себеси, и затоа златна средина е најдобра. Сега и со 10.000 чекори во денот, пошто и пешачам доста за разлика од пред 2 години каде не бев физички активен ич, немам никаков проблем од погоренаведеното, лесно чувство, без задишувања итн. А кога се гледаш дека растиш во мускулна маса и дека се булкаш како маса ради тренинг, сето тоа чувство на депремираност и лоши мисли, се губат. После тренинг или пешачење, покрај физичкото здравје што го подобруваш, го подобруваш и психичкото, сонот се подобрува, хормонот за среќа итн.

Затоа, исхраната, физичката активност и сонот од 8 часа, се трите најклучни работи за постигнување резултат а и секако подобрување на здравјето.