Епа изглеа така ќе е, ме тргнсс нс хирургија, примам нешто терапија успат и некој снимки, демек под опсервација сум, ама ќе го јадам ножот, така ми мириса. Шо е то е, убо вака шо ималл некој да читнам на старост шо правел, оти сите шо ги знам не ни памтат нешто.
Sent from my Redmi 4X using Tapatalk
Ако те легнат под нож - очекувај повеќе работи. Најверојатно лапароскопски ќе те прават.
- Во сала поминав добро пред операција, анестезиологот (женско е) ја познавам од градот, нешто проба да ми ги одвлече мислите со разговор, а мене срцето ми лупаше 200. Па ме успа за 5 секунди. Многу интересно чувство, некоја секунда чувствуваш како губиш тотална контрола над телото (и физички и умствено), за да после буквално ти се направи fade to black. Некогаш ги разбирам пејачиве/глумците што се дрогираат со пропофол.
- Анестезијата помина ОК, јас немав некои ефекти од неа пост-оперативно.
- Јас имав еден дрен, го извадоа за 1 ден, ама беше прилично длабоко ставен, сигурно 20cm ми извлекоа од стомак.
- 2-3 дена имав бааги болки во десното рамо. Го надувуваат абдоменот со јаглероден диоксид (после резовите) за полесно да оперираат, а тој го иритира френичниот нерв.
- Ми ставиле катетер, а не ми кажаа пред-оперативно. Го извадиле пред да се разбудам (немав катетер на интензивна нега), па потоа 2-3 дена имав бааги маки да одам по мочање, многу ме печеше. Исто, бидејќи едвај станував, многу ми беше мачно да мочам на страна во болничкиот кревет (во гуска). Се чуствував како да имам 93 години, не 33.
- Дома едвај станував 1 недела, едвај се дигав од кревет. За одење е полесно, ама станувањето ми беше ужас. Се напрегаат стомачните мускули (а сечени се) кога стануваш, тоа беше ужасна болка.
- Конците ми ги извадија за 1 недела.
- После 1 месец мислам дека веќе бев ОК.
Ме чинеше 3500 денари (нормално, здравствено осигуран). Од влегување во болница до излегување, како и вадење на конци/преврска потоа. Ехо, крвни слики, операција, тестови за КОВИД, 3 дена во болница, лекови/инфузија, преврски, дрен...
За ваква процедура во Америка се оди и банкрот. Една од преретките работи каде сме пред нив.
Не се плаши, пиши ми порака со мобилен ако сакаш, ќе си пишеме на Viber.