Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1613650 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Кругот е малечок а во него сме сите.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Навистина нема смисла шарадава.

Да беше толку опасен вирусов како што се најавуваше луѓето ќе трчаа по вакцини како индијцине по кислород.
Ова сега со бустер дозите, и ограничувањата доколку се нема бустер доза, е само штампање пари.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Јас не знам штокур конечно не основате Култ за воодушевување кон вирусов.

И триста страни цицки се малку, на 301-ва пак ќе дојде некој со некои црни ебени статистики.

Во меѓувреме, не можам да најдам ортопед во темава ни со bot-ови...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Имунитетот стекнат од вакцина е подобар од имунитетот стекнат по „природен пат“.

Ajде да претпоставиме дека работите се такви какви што ги прикажуваш (не се, ама ајде). Скроз нека биде така како што кажувате и ти и фармацијата (не е, ама хипотетички):„имунитетот стекнат од вакцина е подобар од имунитетот стекнат по природен пат“.

Како тоа е аргумент за во една држава да има задолжителен статус на континуирани бустер дози вакцини?

Од таму тргна муабетот. Ние може да не сме компетентни за научно дебатирање на финесите на имунологијата, ама не е дека суштината не може да ја разбереме. Граѓанска должност ни е да се обидеме да ги разбереме работите колку што е можно подобро. Затоа што имаме должност да одбереме, прво за себе и за најблиските, а потоа и за општеството. Преку гласање, преку формирање на јавно мислење а со тоа и учество во одлуките за реакциите кон ваквите закани.

едит:
Немаш лесен излез надвор кога носиш општествена одговорност, со изговор „не сме компетентни“ и следствено: си има платени да размислуваат. Па ако не си кадарен да ги разбираш работите и со разбирање на проблемите да одбереш добри претставници во власта што треба да ги решаваат проблемите, ни избраните претставници нема да бидат кадарни квалитетно да работат за доброто на сите... Одговорност не е само прифаќање да се вакцинираме два пати годишно секоја наредна година, како идиоти. Ова не е шарада. Шарада е слепото прифаќање на секакви гомненици без критичко размислување.
« Последно менување: 19 Февруари 2022, 22:52:24 pm Van »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
Имунитетот стекнат од вакцина е подобар од имунитетот стекнат по „природен пат“.

Ajде да претпоставиме дека работите се такви какви што ги прикажуваш (не се, ама ајде). Скроз нека биде така како што кажувате и ти и фармацијата (не е, ама хипотетички):„имунитетот стекнат од вакцина е подобар од имунитетот стекнат по природен пат“.

Ауу, благодарам. Ја и биг фармаси! :) Имаа некој план тукааа :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Легенда
  • Малерозен дрводарец
Van, преќини и ти, да не ти стану...
Таман се смиривме...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ауу, благодарам. Ја и биг фармаси! :) Имаа некој план тукааа :D

Ги повторуваш баш истите работи како и фармацијата... Како велеа на времето Советите, за тие што несвесно (или полусвесно) одработуваат за пропагандата? :)

едит:
Van, преќини и ти, да не ти стану...
Таман се смиривме...
ОК, нема повеќе.... Вечерва. ;)
« Последно менување: 20 Февруари 2022, 02:05:37 am Van »

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576

И триста страни цицки се малку, на 301-ва пак ќе дојде некој со некои црни ебени статистики.

za tebe ili ??? Gi nosa decive kaj eden vo lisice, pogodi shto im e. Mada nishto ne bese, majka im ispanici. Ali spremen izgledashe

• Легенда
  • Малерозен дрводарец

za tebe ili ??? Gi nosa decive kaj eden vo lisice, pogodi shto im e. Mada nishto ne bese, majka im ispanici. Ali spremen izgledashe

Онаму, кај Горење позади?

...туека?

https://www.google.mk/maps/place/%D0%9E%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%98%D0%B0+%22%D0%A1%D0%A2+%D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%22+%D0%94%D1%80.+%D0%A2%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%A2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8/@41.9812747,21.4708108,20.54z/data=!4m5!3m4!1s0x135415f468d93f7b:0x9616d90f0028d41f!8m2!3d41.9813471!4d21.471007?hl=en

Отсутен Bicikle

• Легенда
баш тука

Отсутен Bicikle

• Легенда
На антиваксерите сега најново им е 4та 5та 6та доза филмот го фураат до немај каде а уствари реалноста е дека со 3та доза + комбинација на новава варијанта нема некако абер за 4та доза. Се гледа по фактот што веќе се олабавуваат мерките насекаде барање за сертификати итн.

Како што се менуваат околностите така антиваксерите ќе најдат нешто друго да мрсат муда до бескрај. Тоа е кругот.

Од ко пуштија 5г бел ден не видовме само болни сме :D
Секоја пролет олабнавуваат за на есен пак да се стегнат. Нека ги олабават сега па на есен здравје пак ќе думаме.

[/quote]
Како да отпрележа?
За некој месец, ќе си бидеш отпрележан и ќе можеш пак да се заразиш или со истиов или со некоја модификација. Само биди упорен.
сака прв пат да ми е. Вакцината е за првиот сој. Година помина цела ( тешка како планина), су бил 10 тина пати што знам во контаткт може да су фатил асимптоматски, последниот брз тест беше -, на работа 1ч во 4 квадрати +8 саати в кафана со колегат. И другиот колега ( со 2 кинески) исто беше - и на брз и на пцр. Тој после фати корона, и со него си го има нати го дај ми го и не ме префати пак ( или асимптоматски).
„Ги верглаш истите работи како и фармацијата... Како велеа на времето Советите, за тие што несвесно (или полусвесно) одработуваат за пропагандата? :)“ Цела индустрија е, цел бизнис, како што имаш менаџери во кока кола, ауди лакосте така имаш и овде. Начекаа погоден момент и го искористија. Дур имат болести ќе имат и лекој, и секој ќе се борит негојот прозивод да го купиш како и во било која индустрија. Цели тимови работат, составени од врвни експерти.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579

Да беше толку опасен вирусов како што се најавуваше луѓето ќе трчаа по вакцини како индијцине по кислород.
Ова сега со бустер дозите, и ограничувањата доколку се нема бустер доза, е само штампање пари.
Кои оганичувања? Веќе полека се тргаат сите рестрикции и ограничувања. А во Македонија се утепаа од барање сертификати по кафани и молови шо да ти кажам :))))

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312

Кои оганичувања? Веќе полека се тргаат сите рестрикции и ограничувања. А во Македонија се утепаа од барање сертификати по кафани и молови шо да ти кажам :))))
Затоа и се чудев погоре, за кое олабавување мерки станува збор :)

Мислев на ограничувања на граници, или сертификат за бустер, или негативен тест.
Замисли двајца кои се заразуваат ден претходно, едниот со 2 дози, другиот со бустер. Првиот на тестот излегува позитивен и не може да помине граница, вториот само си покажува сертификат и си шиба.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
Eх... За некои работи се согласувам, но на крај целата науката односно истражувањата/студиите треба да бидат објективни и без сензационалистистички, необјективни, и можеби нарачани заклучоци/наслови. Тие многу добро знаат дека рандом поединци ќе го прочитаат само насловот и можеби реченица-две од абстрактот (хинт: како Дени) пред да го постираат новото „сознание“ некаде по социјалните мрежи.

Пошто мене лично ме коментираше, дозволи да ти ја вратам услугата: По што се разликуваш ти лично од сите описи и анализи кои ги направи? Што конкретно твојата техничка позадина (статистичка/аналитичка/научна/итн) ти помогна објективно да процениш која е реалноста? И најконкретно: Каде не сум во право кога се обидувам да посочам дека истражувачите не може да заклучат што е поефикасно меѓу имунитет од прележаност наспроти вакцинирање, кога за основна мерка земаат моментална концентрација на антитела во крв? И тоа сето тоа без јасно и ригидни правила за временски периоди после прележување ковид19, и после 2-ра доза вакцинација.

Што е неточно во тоа што го кажав? И дали со игнорирањето на тоа, токму и ти лично не си пандан на приматите кои фрлаат измет?  ;)

По што се разликувам: Јас си ги знам границите на моите знаења и незнаења и како тие две работи го обликуваат мојот светоглед и восприемање на реалноста околу мене.
Најпрост пример: Ти може би си најдобриот дечко/друштво за пиење пиво, јадење ќебапи и неповрзано јадење трици за се' и сешто. НО... мојата хеуристика вели нешто друго, затоа што единствените влезни податоци што ги имам за тебе се пишаници тука. Ниту ти ја знам физиономијата, ниту енергијата, ниту бојата на гласот, ниту твојата појава, образование, омилени говорни елементи и јазични конструкти, смисла за хумор, итн.... Поради таа причина “сите мои анализин кон тебе“се многу ограничени и се сведуваат на две или три работи/теми (наука, анализа на податоци, и читање научни текстови). На мене тоа ми е кристално јасно. Имам впечаток дека на тебе тоа не ти е јасно.

Ама штом ти е дошло до валидација и потврда од мене колку си во право еве. Во право си. Иако тоа нема да ти даде магични способности за подлабоко разбирање на сите овие работи што ги дрнкаме тука во недоглед.

На крај едно многу корисно прашање секаде и секогаш е cui bono, или по нашки - кој ќарува?
Пошто некој дебело ќарува, и тоа без јасен бенефот по општото/јавното здравје (можеби и напротив, на штета на јавното здравје)... И конечно еве го тоа што го спомнав утрово. Не се работи за тебе ама сети се дека те прашав што всушност подржуваш. Станува збор за господинот Christopher Cole кој е на функција Executive Officer во Food and Drug Administration (FDA) и малку олд скул новинарско-истражувачка работа:
....

Уште ли го следиш О'Кииф и неговите сечени лепени глупости извадени од контекст за било што, па и за ковид? За другите гледачи на нашата драма: О'кииф е тип кој пушта најразлични провокатори за било какви теми (абортус, пари, педерлук, содомија, и слични други  про-десничарски пуритански работи кои се дискутираат во американските медиуми), снимаат скриени видеа, па после ги сечат/лепат/монтираат и десни радикали да се палат на нив и да ја земаат правдата во свои раце за да го променат од корен трулото американско општество.

пс. Во врска со Ковид. Устата пена ми фати овие две и кусур години. Секој нека се заштитува на најдобар можен начин по сопствено убедување од оваа погана болештија.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
Дечки, ја шинав ногата (зглобот) по трети пат во живот.

Ништо страшно во споредба со претходните пати ама ете четврт ден не попушта болката т.е гледам лигаментите се изместени.

Предлог местач во Скопје?