Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615604 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Спиење е исклучително важно за здравје (и имун систем, и сѐ друго)... Штетата од недоволно/недобро спиење се акумулира, не настанува наеднаш. Јас лично многу добро си го знам ова, со сменска работа и хронична ненаспаност.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Цитат
Скандинавските држави имаат залиха на останати вакцини, паметен народ што се вакцинира и веќе ја поминаа пандемијата и мислат на трета доза и се вратија во нормала.

Се сеќава ли некој колку глупи беа скандинавците, поточно швеѓаните со нивните никакви мерки, а сега наеднаш биле паметни :)

Нема да им даваат на помлади од 30 бидејки им нараснувало курето ;D Јас не знаев дека тој бил условот, џабе се понадевав :D

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2470
Уфф мене ми изгледа не си баш разбрал зошто велиш забраниле мрна вакцина. Тоа не е точно.

Текстот впрочем вели нема да даваат понатаму модерна мрна вакцина на луѓе под 30 години поради повеќе случаи на миокардитис

Некако сам се демантираш во две последователни реченици, чудно.

Како тоа не забраниле мРНА вакцина, а еве веќе нема да даваат истата вакцина на луѓе под 30 години заради X причини?
Што е тоа ако не е забрана, стимулација?

Е сега, да се вратима на текстот. Притоа во текстот напоменуваат неколку пати дека миокардитис е најчесто бенигна појава и краткотрајно воспаление на срцето и самото од себе си поминува. Впрочем, и кога имате добиено сезонска настинка со температура во чести случаи имате и миокардитис ама тоа не ни го знаете.

A како они дознале дека имало толку случаеви со миокардитис, за воопшто да дојде да ја забранат за луѓе под 30 години?
Сигурно имале симптоми тие луѓе, не ги проверувале еден по еден „Дојди да те тестираме детално за нуспојави од глава до петици“
Не може да било бенигно кај тие луѓе и на доброволни испитувања го откриле, па што сака нека биде.

Трета доза од модерна мрна ќе се дава на сите останати над 30 години. Од тука, дали можеме да заклучиме дека модерна мрна вакцина е забранета?! Нормално дека не, да не спинуваме.

Што спинуваме, дека е забранета за една значителна категорија на луѓе?
Лага е тоа?
« Последно менување: 07 Октомври 2021, 14:27:03 pm balanar »

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Кога работите не се гледаат бинарно...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
Цитат
Скандинавските држави имаат залиха на останати вакцини, паметен народ што се вакцинира и веќе ја поминаа пандемијата и мислат на трета доза и се вратија во нормала.

Се сеќава ли некој колку глупи беа скандинавците, поточно швеѓаните со нивните никакви мерки, а сега наеднаш биле паметни :)

Нема да им даваат на помлади од 30 бидејки им нараснувало курето ;D Јас не знаев дека тој бил условот, џабе се понадевав :D
Згрешија швеѓаните лани и ја научија лекцијата. Па има ли нешто подобро од тоа? Србија се курчеше први добија вакцини во Европа и што испадна на крај од сето тоа? Умираат по 50-100 луѓе дневно и нема кој да се вакцинира пошто сите се експерти и доктори.

Уфф мене ми изгледа не си баш разбрал зошто велиш забраниле мрна вакцина. Тоа не е точно.

Текстот впрочем вели нема да даваат понатаму модерна мрна вакцина на луѓе под 30 години поради повеќе случаи на миокардитис во помладата ситуација во споредба со фајзер како несакан ефект.

Некако сам се демантираш во две последователни реченици, чудно.

Како тоа не забраниле мРНА вакција, а еве веќе нема да даваат мРНА вакција (Модерна) на луѓе под 30 години заради X причини?
Што е тоа ако не е забрана, стимулација?

Е сега, да се вратима на текстот. Притоа во текстот напоменуваат неколку пати дека миокардитис е најчесто бенигна појава и краткотрајно воспаление на срцето и самото од себе си поминува. Впрочем, и кога имате добиено сезонска настинка со температура во чести случаи имате и миокардитис ама тоа не ни го знаете.

A како они дознале дека имало толку случаеви со миокардитис, за воопшто да дојде да ја забранат за луѓе под 30 години?
Сигурно имале симптоми тие луѓе, не ги проверувале еден по еден „Дојди да те тестираме детално за нуспојави од глава до петици“
Па нормално дека имале симпоми тие луѓе ама се повеќе ми се чини дека не си го прочитал текстот во целост.

Цитат
These are typically mild cases and individuals tend to recover within a short time following standard treatment and rest. The risk of myocarditis is substantially increased for those who contract COVID-19, and vaccination is the best way to protect against this."

Цитат
A Nordic study involving Finland, Sweden, Norway and Denmark found that men under the age of 30 who received Moderna Spikevax had a slightly higher risk than others of developing myocarditis," he said.

Цитат
Denmark said that, while it used the Pfizer/BioNTech vaccine as its main option for people aged 12-17 years, it had decided to pause giving the Moderna vaccine to people below 18 according to a "precautionary principle".

Цитат
The Danish Health Authority said it had made the decision even as "heart inflammation is an extremely rare side effect that often has a mild course and goes away on its own".
  ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Само немој твојте xD
Инаку, од неспиење(испод 7саати) имунитето драстично опаѓа ( цитофагите до 70%).

Значи јас сум мртов веќе 3-4 години, ама не знам.. ;D
hah, ne se umira, polosho se zhivee, ponezhen na starost kje bidesh, po podlozhen si na hronicni bolesti, na razni raboti. :D  Citofagite se samo del od cel kompleksen sistem narechen imunitet.
Луѓето одбегаваат вакцина оти немаат доверба во системот
Еве уште една работа оти не се вакцинираат, место кај што напишал секој свое мислење, не некој кај што запишал заклучок по негоо.
https://www.facebook.com/wxyzdetroit/photos/a.461583946134/10158207966696135/

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2470
Цитат
These are typically mild cases and individuals tend to recover within a short time following standard treatment and rest. The risk of myocarditis is substantially increased for those who contract COVID-19, and vaccination is the best way to protect against this."

Зошто ми даваш цитати од изјава на портпарол на Модерна?
Чудно.

Цитат
A Nordic study involving Finland, Sweden, Norway and Denmark found that men under the age of 30 who received Moderna Spikevax had a slightly higher risk than others of developing myocarditis," he said.

Сам се побиваш по трети пат веќе.
Што е ова, ако не е очигледно наведување дека мРНА вакцина (Модерна) носи зголемен ризик од миокардититс кај луѓе под 30 години, за разлика од сите други вакцини?
Kолку е тоа slightly не знаеме - она што знаеме е дека ја забраниле за луѓе под 30.

И тука завршува причата.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Само немој твојте xD
Инаку, од неспиење(испод 7саати) имунитето драстично опаѓа ( цитофагите до 70%).

Значи јас сум мртов веќе 3-4 години, ама не знам.. ;D
hah, ne se umira, polosho se zhivee, ponezhen na starost kje bidesh, po podlozhen si na hronicni bolesti, na razni raboti. :D  Citofagite se samo del od cel kompleksen sistem narechen imunitet.
Луѓето одбегаваат вакцина оти немаат доверба во системот
Еве уште една работа оти не се вакцинираат, место кај што напишал секој свое мислење, не некој кај што запишал заклучок по негоо.
https://www.facebook.com/wxyzdetroit/photos/a.461583946134/10158207966696135/
Немаат доверба во системот?
Попрво е тоа причина да прекинам да плаќам данок, отколку да одбегнувам вакцина.

И дали некој воопшто знае што е "системот" и каква перцепција имаат за истиот :D
Дали го поистоветуваат со тој на шалтер, особено кога службеничката ќе им каже дека паднал системот ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Оти ти имаш?
Не мојш да прекиниш, инаку кој би плаќал данок :D

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6580
Цитат

Чудно.

Цитат

Што е ова, ако не е очигледно наведување дека мРНА вакцина (Модерна) носи зголемен ризик од миокардититс кај луѓе под 30 години, за разлика од сите други вакцини?
Kолку е тоа slightly не знаеме - она што знаеме е дека ја забраниле за луѓе под 30.

И тука завршува причата.
Очигледно дека таа вакцина носи зголемен миокардитис кај помлади луѓе исто колку што е очигледно дека луѓе над 30 години продолжуваат да се вакцинираат со прва, втора и трета доза со иста таа вакцина. Која забрана бре, доста со испади.

Цитат
Denmark said that, while it used the Pfizer/BioNTech vaccine as its main option for people aged 12-17 years, it had decided to pause giving the Moderna vaccine to people below 18 according to a "precautionary principle".

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Цитат

Чудно.

Цитат

И тука завршува причата.

Зголемениот ризик не е во споредба со други вакцини, туку со baseline појава на миокардит кај општата популација. И ако прочиташ што си ископирал, пишува slight.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11063
  • Ќybriт Pro Max

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Јас уште не сум вакциниран и  не чувствувам некоја потреба да се вакцинирам.Баш денес наидов на првата "сопка',си правев тест за да влезам во Ук амбасада за да извадам Англиска виза и си го платив 25€. :)
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9231
Ne meshaj cuvstva so vakcina.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
Не мешам ништо,секојдневно комунициран со еден куп луѓе,мерки кај шо морам почитувам,тука локално со пријатели нон стоп фешти се дешаваат,па и дур имаше забрани за собирање на повеќе од 4 луѓе ние си правевме собиранки и никој ништо досега нема.
Месечно незнам колку пати одам,Белгија,Холандија,Англија(80% сум таму)никаков проблем немало досега.Понатаму ќе видиме шо ќе ни измислат.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D