Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1980679 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Нели појаките фирми почнаа да се фалат дека им плаќаат на вработените некаков пакет дополнително здравствено осигурување преку некои осигурителни компании за во приватните болници?

Фактички фирмите имаат дупли трошок за здравствено осигурување за кој своеволно се согласиле.
А вработените уште и презадоволни што ќе се лечат во приватна болница, не разбирајки дека фактички тоа се нивни заработени доходи кои некој одлучил да се слеат на друго место освен во нивни џеб.
Па незнам дали се некако ослободени тие пари. Можеби се на некој начин, па можеби фирмата наместо (тресам) данок од 3800 денари да плати, плаќа приватно здравствено. Нешто во тој стил. Сметковоџи ваљда знаат. Дека на пример животно осигурување до 80000 (мислам) годишно е ослободено од данок, и пензиско така нешто беше. Тоа се многу големи бенефити и за фирмата и за вработениот, ама ретко кој практикува.
Како да го практикува фирма која едвај исплаќа плата.

Бенефитот би го чувствувал доколку фирмата не ми го уплаќа здравственто осигурување во Фондот кој не го користам, пошто нели го користам приватното.

Настрана што не знам што покрива ниту едното, ниту другото :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
Можи да биди подобро затоа што барем ќе знаеме на што сме.
Да не чекаме децении стаж за нож во грб на крајот.

Toa на крајот како ќе ти се погоди.

А подобро да биди можи само со повеќе болници, клиники, ординации и слично, да се растерети каде што има гужва.

Еве на физикална одам уште некој ден, и во терминот како не читаат така влегуваме за терапија.
Доаѓа една стара, нова во 10.30ч терминот, и таа рандом влегува, пошто последна ја читаат и треба да чека за на апарат неверојатни 10минути.  ???
Па отпрвин ме стануваше мене за да не оди 1метро потаму на другото столче, и цело време гледа да се намести пред некој за на апарат.
Арно сме 5-10 души и ете ја трпам а и вработените.

Ама ваквите лешпери те нервираат, еден да се погоди каде 10 души чекаат за истото и ете ти нервози. Како можи со ваквите да биди подобро, НЕМОЖИ!

Се е културно, организирано, се тера некој ред, доаѓа само едно копито, и одма неред!
Ние глупи сме г-ѓо? Не сте! ШО БЕ НЕ СМЕ!?

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Ако верувате, сум чекал 30 мин по првичниот мој термин во Систина заради тоа што некоја познаничка на докторот влезе во мојот. Сестрата 100 пати се извини, на крај и реков, нема потреба, прифаќам ако е гратис прегледот а бидејќи знаеме и двајцата дека тоа не е можно, нема поента.

А ако очекувате некакво даночно ослободување или замена на државното со приватното, мало сутра.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Eve i Kiceskiov brzal da fati moj termin. Po pisanovo ispagja deka za ovoj sekundi se vo prasanje 😁😭
https://plusinfo.mk/kicheec-bil-pushten-poradi-tahikardi-a-prekinot-od-30-dena-ne-mu-se-smeta-vo-zatvorskata-kazna/

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Pa dobro be jas takhihardii imam redovno znaci da si pravam so sakam nema zatvor za luge so takihardii.

Em moze da rabotish im vikend sloboden top.

Отсутен Inter1

• Редовен
Kakvi tahikardii. Pisanovo e za coek sto umira. 😁 Kakva fake potvrda mu dale svaka im cast. Fake zatvor, fake potvrda, fake zdravstvo...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Imal i stres greota e, neka ne lezi. Neka odi nov mercedes da si kupi

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Во многу фалената Систина сум бил само еднаш и тоа на систематски преглед од работа. Најмногу ме изнервира кога на очно една неписмена сестра ме натера до гледам низ една направа. Гледаш дека носам наочари што значи ти со тој уред нема да утврдиш ништо повеќе а и не си ни писмена нешто повеќе да утврдиш. За брзо време и фирмата престана да прави систематски таму и не префрлија кај вистински лекари во Медицина на трудот.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Другава недела ќе одам до кај Тоше од Трнодол, вчера се слушнав.
Малку поубедлив ми е од Давор, ама ај да не зборам пред време, да видам што ќе каже па ќе споделам.
Инаку, Тоше е физиотерапевт на ракометна репрезентација, ако добро разбрав.
Ај баш информирај, ми треба еден ремонт, поготово раменициве.
@ivanxh денес бев кај Тоше.
Многу, многу подобар впечаток ми остави од Давор.
Прво те прашува дали и каде имаш болки, второ он те прегледува, ме искрцка, ми пушти струја на грб па на крај масажа.
Додека работи ти кажува што прави, објаснува стручно и на начин да го разбере секој.
Ми даде вежби, морам да ги практикувам ако сакам подобрување.
Кај Давор платив 1500мкд за 15мин а по телефон ми рече околу 30мин е третман, кај Тоше 50тина минути а 500мкд.
Едит:
Физиотерапевт е на ФК Вардар.
« Последно менување: 08 Септември 2021, 10:12:49 am зоки-златен »

Отсутен Inter1

• Редовен
ako ne e problem ostavi kontakt od Tose. Mob ili fb nesto.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
070 291 622 Тоше.
Се наоѓа во Трнодол.
« Последно менување: 09 Септември 2021, 20:48:14 pm зоки-златен »

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 916
телепатија,како ми требаше број од Тоше.
Го знам како братучед на мој другар, дечкото си е профи. Неделава ќе одам да ми ја ѕирне ногава, 2 пати ми ја местат ама џабе, ваљда Тоше ќе ја среди

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
Мислам дека ќе ти бара снимка прво по муабетот денес со него. Па отом-потом.
Најубаво слушнете се :)

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
Другава недела ќе одам до кај Тоше од Трнодол, вчера се слушнав.
Малку поубедлив ми е од Давор, ама ај да не зборам пред време, да видам што ќе каже па ќе споделам.
Инаку, Тоше е физиотерапевт на ракометна репрезентација, ако добро разбрав.
Ај баш информирај, ми треба еден ремонт, поготово раменициве.
@ivanxh денес бев кај Тоше.
Многу, многу подобар впечаток ми остави од Давор.
Прво те прашува дали и каде имаш болки, второ он те прегледува, ме искрцка, ми пушти струја на грб па на крај масажа.
Додека работи ти кажува што прави, објаснува стручно и на начин да го разбере секој.
Ми даде вежби, морам да ги практикувам ако сакам подобрување.
Кај Давор платив 1500мкд за 15мин а по телефон ми рече околу 30мин е третман, кај Тоше 50тина минути а 500мкд.
Едит:
Физиотерапевт е на ФК Вардар.

Да си жив и здрав, ќе се чујам неделава и јас да отидам. Во твојот случај, осети моментално подобрување?

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • хаУс мајстор
Јас осетив подобрување уште од кај Давор, на вратот осетив големо олеснување, исто и на грбот. По киропрактиката бев лабав, чувство како да си пијан.
Кога би ги споредил двајцата, Давор беше брутален, на моменти не се поднесуваше болката од стискање.
Тоше имаше сосема друг принцип на работа, порелаксирана масажа и се фокусираше баш на точките каде осеќав болка, во мојот случај од десна страна грбот кај плешката па до врат, бидејќи се тоа ми е камен направено. Исто осеќав болка кога стискаше, ама ја ублажуваше со масажа.
Има разлика и подобрување во секој случај, главата можам сега да ја вртам до крај на десно што претходно неможев. Глава не ме заболела деновиве, што претходно како што кажав на секој втор-трет ден обавезно ме фаќала.
Генерално, си сака вежбање т.е вежби за разгибавање и истегнување кои почнувам да ги применувам во секојдневието.