Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1981109 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
Zosto gledam nezgodno ti e na Panoski da mu pises, ke ti go kazam moevo mislenje.
Vakcinalen fanatik se site (dali se pronaogjas vo ova ili ne e tvoja rabota) koi po sekoja cena propagiraat ili kako sakas kazi go vakciniranje na se i sekogo bez isklucok. Isto kako antivakserite samo obratno.

Znaci fanatizmot e problem, ne e se crno i belo. Ne moze sekoj da e vakciniran od X pricini. Fanaticite sakaat sekoj da e vakciniran. Tuka e problemot.

Ako tolku ste zagrizeni za necie zdravje, jas pre bi vi sovetuval nekoe ekg i koronarografija da napravite. Sansite od infarkt vi se drasticno pogolemi od se drugo. Plus jas sum pro stent, procemt zemam od sekoj stent pa navalite slobodno. Akcija ima vo naredniot cas plati 3 zemi 4 stenta.

Уште еднаш, не сум влегол во дискусија со Пановски, па нему да му се обраќам. Тебе ти се обраќам, да ми објасниш како тоа „вакцинални фанатици“ (што и да значи тоа), се поопасни од антиваксери кои систематски работат против јавното здравје?
Ти прашај го Пановски, па одогвори ми на овие две прашања:

1. Што се тоа вакцинални фанатици? (пропагирање не е фанатизам)
2. Како се поопасни од антиваксери?

Доколку немаш одговор на овие прашања, глупо е да ги споменуваш 6 пати во дискусијава на форумов каде дискутираме јас и ти, а не Пановски.

Колку глупа кампања водат од ВМРО алал да им е. Пановски кажаа каде ќе се кандидира за градоначалник?

Уште не ми е јасно како доктор кој работи против јавното здравје сеуште има лиценца за работа или воопшто титула.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Zosto gledam nezgodno ti e na Panoski da mu pises, ke ti go kazam moevo mislenje.
Vakcinalen fanatik se site (dali se pronaogjas vo ova ili ne e tvoja rabota) koi po sekoja cena propagiraat ili kako sakas kazi go vakciniranje na se i sekogo bez isklucok. Isto kako antivakserite samo obratno.

Znaci fanatizmot e problem, ne e se crno i belo. Ne moze sekoj da e vakciniran od X pricini. Fanaticite sakaat sekoj da e vakciniran. Tuka e problemot.

Ako tolku ste zagrizeni za necie zdravje, jas pre bi vi sovetuval nekoe ekg i koronarografija da napravite. Sansite od infarkt vi se drasticno pogolemi od se drugo. Plus jas sum pro stent, procemt zemam od sekoj stent pa navalite slobodno. Akcija ima vo naredniot cas plati 3 zemi 4 stenta.

Edit: Dali si se zaebal sto si se vakciniral niti jas,ni ti ni nikoj ne znae vo momentov. Sekoj saka zdrav da e. Dali nekoj odbiva da nosi maska, strajkuva za vakcini isto e nivni problem ne moj. Jas do sega site zadolzitelni sum gi primil i ne sum protiv zadolzitelnite.
Ne sum ni protiv ovaa, koj saka slobodno neka se vakcinira so sto dozi ako saka, ama pak ne sum ni za. I najbitnoto niti sum expert niti sakam da sum doktor ili naucnik so nekolku procitani statii.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6707
Па баш поради тоа што неможе секој да е вакциниран поради здравствени причини и деца испод 12 години (барем за сега), треба тиквата малце да ти проработи и да земеш одговорност за колективното здравје и да се вакцинираш. Вакцинален фанатик бе :D

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Edit: Dali si se zaebal sto si se vakciniral niti jas,ni ti ni nikoj ne znae vo momentov. Sekoj saka zdrav da e. Dali nekoj odbiva da nosi maska, strajkuva za vakcini isto e nivni problem ne moj. Jas do sega site zadolzitelni sum gi primil i ne sum protiv zadolzitelnite.
Ne sum ni protiv ovaa, koj saka slobodno neka se vakcinira so sto dozi ako saka, ama pak ne sum ni za. I najbitnoto niti sum expert niti sakam da sum doktor ili naucnik so nekolku procitani statii.
Твој проблем ќе е кога ќе треба да одиш во болница, а нема да можеш. Твој проблем е кога ќе ти умре некој близок и ќе треба да одиш на погреб. Твој проблем ќе е кога ќе се разболи мајка ти и нема да ја примат во болница. Е тогаш сите ќе ти речат не е нивни проблем што ти имаш проблем.

Па баш поради тоа што неможе секој да е вакциниран поради здравствени причини и деца испод 12 години (барем за сега), треба тиквата малце да ти проработи и да земеш одговорност за колективното здравје и да се вакцинираш. Вакцинален фанатик бе :D

Може треба да се вратат сите болести што се истребени со вакцини да видат антивакциналниве фанатици што е поентата.

Отсутен Inter1

• Редовен
Ooookkk. A sad adioooo. Pobitna rabota mi izleze vo momemtov od dzabe potroseno vreme tuka.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Ooookkk. A sad adioooo. Pobitna rabota mi izleze vo momemtov od dzabe potroseno vreme tuka.

wow трето одделение форици.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45189
  • Il Moderatore

wow трето одделение форици.

Мош` Пановски објавил нешто за вакцинални фанатици. Објаснил што се тие. И како уствари се полоши од антиваксери.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Еве едни вакцинални фанатици. Ајт сиктер, ако не сакаш да се боцнеш два пати на државен, секоја недела у мозак преку нос нека ти брцаат со тоа стапчето. На твој трошок.
https://plusinfo.mk/grci-a-e-gi-udri-po-ebot-nevakciniranite-zadolzhitelni-rapid-testovi-ednash-ili-dvapati-nedelno-na-nivni-troshok/
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
Прекрасно.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
На форумот порано имаше само еден член со фикс идеи. За среќа не сум го прочитал одамна. Но, како и секаде околу нас, позаразна е глупоста отколку ковид 19.
Батиња си шират небулози и со тоа го загрозуваат здравјето и животот на многумина.
Го поздравувам обидот на администрацијата да употреби факти и да им укаже на неодговорно однесување ама кога тоа не помага, бичкијата е од Бога дадена.

Отсутен Inter1

• Редовен
Ne sum jas anti vakcini, ako dojde moment ke se vakciniram, no big deal, ama fasciniran sum od fanatizmot, ednoumieto i expertizata. Bog kompleks na najjako. Ne e za sekogo internet, za dva dena expert stanuva.

Отсутен Inter1

• Редовен
Inaku podobro 3to oddelenie forici, otkolku expert so 3to oddelenie.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ne sum jas anti vakcini, ako dojde moment ke se vakciniram, no big deal, ama fasciniran sum od fanatizmot, ednoumieto i expertizata. Bog kompleks na najjako. Ne e za sekogo internet, za dva dena expert stanuva.
Друже Интер1, времето е дојдено да се вакцинираме сите, ако сакаме да се вратиме во некоја нормала. Јас не ја прифаќам оваа состојба за нова нормала. Затоа апелирам, пази апелирам (не терам никого на сила) сите да превземеме чекор за нормализирање на состојбата. Науката во овој момент, кажува дека најбрз начин е вакцинација, и тоа масовна. И мерки. Маски и дистнца, како и хигиена.
Никој тука не е со Бог комплекс, како што си умислил ти. Никој тука не се прави експерт повеќе од дригите, па и од тебе лично, пред се`. Тргни од самиот себе. Почна тука да се натегаш после „разговори“ со „јаки имунолози“ и „луѓе гои долги години работат на проблематиката“. Наеднаш после два-три разговори, ти тука пропагираш како вакцините веројатно не се решението. Потоа го цитираш пановски и неколку пати повторуваш како „вакциналните фанатици“ (сеуште чекам како некој може да биде вакцинален фанатик, се боцка ли секоја недела со нова вакцина, ги пробува сите постоечки вакцини, или боцка луѓе на спиење со вакцини?!), се полоши од антиваксерите кои докажано прават штета на здравствениот систем.
Пак ќе кажам, не постои нешто како фанатизам и едноумие, а експертизата се црпи од релевантни извори, каде што навистина експерти го кажуваат своето мислење.
Бог комплекс може да постои кај некој што мисли дека сам најдобро знае, а не кај некој кој се ослонува на искуствата од научно-стручниот консензус во одредената област.
Повторно, во моментов, најдобар и најбрз пат надвор од овој круг на „бранови“ и „мерки“ е само глобален имунитет. Најдобро и најбрзо преку вакцина. Така вели науката. Не јас или некој фанатик.
Властите се веќе уморни и исцрпени од справување со кризата, државите осиромашуваат, затоа и спроведуваат вакви радикални мерки. За да го натераат населението да се вакцинира во што поголема мерка, за економијата да почне полека да се враќа во нормала.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
Не сте тепани со коприва по газ, затоа сте вакви бумери.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
Израел се тепани изгледа, па срушија рекорд со 9000 случаи за еден ден.