Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615892 пати)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Јас би прашал зошто мора да се вакцинираат 70%

Зошто само со голем број вакцинирани луѓе може да се намали и истреби трансмисијата. Исто како за било која друга вакцина што ја имаш примено.
Па нели и вакцинираните вршат трансмисија

Вршат ако се разболат :)
Па нели и тие што не се разболеле вршат трансмисија

Не.

Не заборавајте дека оние што прележале Ковид, според сите досега важеќи правила не смеат да се вакцинираат.
Колку повеќе вакцинирањето се одлага, толку повеќе и процентот на луѓе кои не смеат да се вакцинираат расте.

Не е точно, се вакцинираат и тие ако сакаат.

Јас би прашал зошто мора да се вакцинираат 70%

Зошто само со голем број вакцинирани луѓе може да се намали и истреби трансмисијата. Исто како за било која друга вакцина што ја имаш примено.
Па нели и вакцинираните вршат трансмисија
Значи дека вакцината не го спречува ширењето на вирусот туку тврдат - сеуште непроверено дека така полесно ќе си ја поминел болеста. И сега што правиме со спречување на ширењето на болеста или т.н имунитетот на стадото.
Ковидот не може да се споредува со сипаници, заушки или жолтица. Ковидот може да се споредува само со грип и треба така и да се третира. Затоа и вакцинирањето за сезонски грип е незадолжително за разлика од претходно споменатите заразни болести.
Грип да го фати и постар човек во години најчесто завршува добро на крај. Додека кај постарите стапката на смртност е 20 пати поголема од ковид 19. Ковидот неможе да се спореди со обичен грип поради начинот на кој што работи во вашето тело и што му прави на вашето тело.

Овие антиваксериве што пишуваат глупости за вакцини изгледа како копиљаци кога примиле вакцина против тетанус и дифтерија нешто не било во ред со вакцината и сега ги гледаме нејзините ефекти  :)

Вирусите еволуираат на разни начини, исто така и луѓето, некои еволуирале да се идиоти.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Хахаха, значи колку се испомешаа лончињава, маднес :)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
@vlatko.klp Знаете дека вакцините за грип секоја сеозна се различни и се прават нови? Или тоа не иде во склад со мантрата нескам вакцина зошто ја направиле многу брзо. Абе мизерија сте :)

Процесот на правење на вакцина за грип секоја година е ист и е проверен. Само се менува вакцината според тоа кој тип на инфлуенца се очекува (и многу често и грешат, направиле за инфлуенца А, се појавил Б).
Секоја година не прават нова вакцина од нула со 3 месеци од започнување, до тестирање до производство.
Нема или минимални се контраидикациите од вакцина за грип. Плус е препорачливо за постари луѓе, а не под присила да те тераат.
Има разлика.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Ете ја кинеската добиена со ист метод како тие за грип и впрочем сите останати.

Отсутен Inter1

• Редовен

Ете ја, ја пакуваат во пакетине од Алиекспрес :)
Ако се покаже дека е добра, кинеска, руска, монголска, свирипичинска тогаш ок, до тогаш се надевам имам право да бидам скептичен? или како елитни наци проваксери ќе ми го ускратите секое право?

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6581
Им се серете на работата на луѓето што цел живот и кариера ја имаат посветено на вакцини. И тука некој лаик на обичен форум има смелост да напиште епски глупости демек ја сакам вакцина ама не сум баш сигурен дали била сигурна лилааааааа. Човече, праиме муабет за вакцина. Оставете ги некои работи на тие што се професионалци во својата сфера, како што вие сте професионалци во тоа што го работите.

Единствена вакцина во моментов која што под знак прашалник е ефективноста (НЕ БЕЗБЕДНОСТА) е астра зенека, особено за постари луѓе. Јас додуша веќе прочитав и дека во Шведска веќе ја прекинале зошто од 400 доктори во некоја болница што ги вакцинирале, 100 доктори фатиле висока температура после тоа. Тоа се далеку од декларираните 10% кои што астра зенека велат дека ќе имаат некакви нус појави.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
Кај може нешто да се вика Астра и да е добро..

И филмот со Бред Пит е булшит.
И казината се крш.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Најбитното прашање е каде е? Ја има во Македонија? Или некоја друга вакцина? Абре луѓе по кој пат ли да повторам во Македонија до денешен ден се внесени само 4680 (со букви четири илјади шестотини и осумдесет) парчиња. Согласно тоа вакцинирањето нема и ниту ќе биде задолжително и затоа бадијала се траскате од земја. Ако државата сака вакцинирањето да биде задолжително има да набави 4 милиони парчиња и има сите да не исповакцинира. Ако сакате да знаете како се прави тоа прашајте ги вашите родители или баби и дедовци како била вакцинацијата за Вариола вера во Југославија.

Отсутен Inter1

• Редовен
@vlatko.klp  Им се серете на работата на луѓето што цел живот и кариера ја имаат посветено на вакцини. И тука некој лаик на обичен форум има смелост да напиште епски глупости демек ја сакам вакцина ама не сум баш сигурен дали била сигурна лилааааааа. Човече, праиме муабет за вакцина. Оставете ги некои работи на тие што се професионалци во својата сфера, како што вие сте професионалци во тоа што го работите.

Извини, не знаев дека си ултра експерт за вакцини и дека секој твој збор е 100% вистина. Еве јас готово се превртив. Не ви се мешам веќе во струката. и јас сум за вакцина, ете уште после ќе се вакцинирам со една кинеска - жта :D
Само ме интересира од каде си ти експерт и толку се разбираш и зошто ти не си го послушаш советот твој и не ги оставиш вакцините на фелата туку коментираш? Се работи за мој живот. Имам ли право да сум скептичен барем малку? Или ако кажат ќе ве пелцоваме/дупиме :) да не смеам да зуцнам туку да прашам само колку пати и уште топ да ми е

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Ок чим сакаш конкретен пример.

Имаш 100 крави, 50 вакцинираш 50 не. Почнува меѓу нив да се шири фатална зараза и умираат 80 крави. Ако си вакцинирал 90 крави ќе умреле 20. Ова ако не е јасно напуштете ја темата сите антиваксери.
Umrele 30 vakcinirani kravi, ebati vakcinata xD

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6581
@vlatko.klp  Им се серете на работата на луѓето што цел живот и кариера ја имаат посветено на вакцини. И тука некој лаик на обичен форум има смелост да напиште епски глупости демек ја сакам вакцина ама не сум баш сигурен дали била сигурна лилааааааа. Човече, праиме муабет за вакцина. Оставете ги некои работи на тие што се професионалци во својата сфера, како што вие сте професионалци во тоа што го работите.

Извини, не знаев дека си ултра експерт за вакцини и дека секој твој збор е 100% вистина. Еве јас готово се превртив. Не ви се мешам веќе во струката. и јас сум за вакцина, ете уште после ќе се вакцинирам со една кинеска - жта :D
Само ме интересира од каде си ти експерт и толку се разбираш и зошто ти не си го послушаш советот твој и не ги оставиш вакцините на фелата туку коментираш? Се работи за мој живот. Имам ли право да сум скептичен барем малку? Или ако кажат ќе ве пелцоваме/дупиме :) да не смеам да зуцнам туку да прашам само колку пати и уште топ да ми е

Јас како и сите вие на форумов сме далеку од експерти по вакцини. Сум одлучил да верувам на некој што се разбира во тоа, а не да се правам курназ и демек за изразувам сомнеж. Сомнеж врз основа на што? Фејк линкчиња и фејбсук статуси? Луѓе бе, дај освестете се :)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Не заборавајте дека оние кои прележале Ковид, според сите досега важечки правила во медицината не смеат да се вакцинираат.
Тоа го збореа и нашиве инфектолози додека уште гледав телевизија.

Колку повеќе вакцинирањето се одлага, толку повеќе и процентот на луѓе кои не смеат да се вакцинираат расте. (нешто над 85 милиони во моментов).

Али рецимо според статистики кои ги гледав, 14% од тие со поагресивни симптоми по „оздравувањето“ развиле дијабетес.

Па сеа види дали сакаш да „прележиш“ или воопшто да не фатиш. Или ако веќе прележиш, барем да биде со што е можно полесни симптоми.

Плус, мене лично ме засега моментот дека смртност од ковид-19 кај дијабетичари е 7.5%, околу 3 пати повисоко од просекот.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Исто, нешто што никој не го спомнува, се зголемува бројот на трајни последици кај здравјето на децата по заразата со Ковид, иако не покажале значајни симптомим.

Во врска со вакцините, од една страна се вика не им верувам, брзо се направени, нова метода. Ете има и ваквина по стара и докажана метода, метода што не бара години и години експериментирање бидејќи скоро секоја антивирусна вакцина се базира на таа метода, од умртвен вирус.

Вакциниве се дискутираат секоја година и секоја година е исто. Лани се проповедаше тие за морбили не биле квалитетни, се јавувале други болести од нив, па еве слушнавме и колку болести се развија, а и колку се појавија морбилите годинава. Ќе си легнеме сите на брашното порано или подоцна, целта е со што помалку смртни случаи околу нас.

Отсутен Inter1

• Редовен
@vlatko.klp
Ок де, ти верувај, јас ќе се сомневам и ќе чекам да видам на тие што веруваат што ќе им се случи. Ако е се во ред и јас ќе верувам, ако не е во ред ќе ми се потврди сомнежот.
Само ме интересира на која наука да верувам? На СЗО или на кого? Од страт тргнаа со смешната приказна за лилјакот :) Ти веруваш во таа приказна или не? Ете од стручни лица е кажана. Од изеден лилјак цел свет се затвори
Како за антиваксер фан факт е дека сум вакциниран со сите потребни вакцини до сега кои се потврдени милион пати без/минимални нус појави.
А астра зенека, од 400 вакцинирани 100 со нус - 25%, тоа е премногу ризик за мене кој свесно си го прифаќам и одбивам да се вакцинирам. Ете ти зошто веруваш на вакцините одбери астра зенека, немој од другите, за да се увериме во твојот ентузијазам :)
Дај боже да си во право, а сите да грешиме. Додека не се докаже тоа, секое размислување е правилно :) 

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Објаснување на терминот „општествена свест“ во држава со просечен IQ score од 91, никогаш нема да биде лесно. Просек знаеме како се прави.