Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1614752 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Вакцините биле фашистички, а тоа дома што дремеше заклучен топ мерка беше.
мене ок ми беше, + не ги донесов ја мерките.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Кои се покажаја како тешка глупост.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212

Ете таман, нема ни ти да одлучиш дали ќе се вакцинираш кога ќе има доволно. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Основното право на слободен избор е „дали јас сакам да припаѓам во општествена заедница?“. Ако сакаш, правата со кои се здобиваш значат дека ти треба да сносиш и обврски. Обврските се колективен имунитет за да може да се функционира нормално, без ограничување на други слободи.

Иронијата е што ти го застапуваш ставот за ограничување на туѓите слободи и човечки права, за да: „може да се функционира нормално“.

Нормално по кои норми?
- законски? Сигурно не, право и слобода на избор е законски гарантирано.
- етички? Повторно не, присилуваш на нешто што не е доволно докажано за безбедно.
- економски? Тоа веднаш ти го признавам, само ќе забележам дека за етички и морален човек економските моменти се последната работа во низава

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Кога ќе има доволно ............... еден убав сончев ден, да сме живи и здрави.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
Си викам да напишам нешто за информационата рибонуклеинска киселина, како употребата на лекови со примена на таа технологија ќе спаси милиони животи во иднина...

Кому?

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
Си викам да напишам нешто за информационата рибонуклеинска киселина, како употребата на лекови со примена на таа технологија ќе спаси милиони животи во иднина...

Кому?
А ти си стручно лице што се разбира во таа проблематика па овде да ни објаснуваш околу тоа или си видел нешто на интернет?

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821

Кому?
@nekojtamu  пиши го тоа во некоја докторска дисертација не овде кај што 90% е неписмено и 10% елитно интелектуално друштво.
Нас 90% што и да ни пишеш сеедно ни е, не те разбираме глупи сме, а другите 10% исто нема потреба да им кажеш, се си знаат од старт.
Како и да е, дај боже да има што повеќе лекови/вакцини од било кого што ќе спасуваат што повеќе луѓе.   

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
https://plusinfo.mk/rusite-ne-molat-da-ni-dadat-vakcina-protiv-kovid-19-ama-nie-gi-ignorirame/

Русите нè молат да ни дадат вакцина против ковид-19, ама ние ги игнорираме

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
https://plusinfo.mk/rusite-ne-molat-da-ni-dadat-vakcina-protiv-kovid-19-ama-nie-gi-ignorirame/

Русите нè молат да ни дадат вакцина против ковид-19, ама ние ги игнорираме
Умирам ама кур топорам.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Не знам за тебе, ама јас не дремев дома заклучен.
Имплементацијата беше ретардирана, тоа уште тогаш го нагласив, со полициски часови ама со намален возен ред на ЈСП.

Ти чинам беше меѓу тие што  се смееше кога пишував  за маските дека е голема грешка што не се форсира нивно носење, наспроти политиката на СЗО (тогаш кажуваа дека не користат), а сега истото (маските) се реалност насекаде.

Зошто луѓе што се вакцинираат треба маски да носат? Ете и тоа ме мачи ...
Ова не е добро објаснето во јавноста: Вакцините не гарантираат имунитет од заразување со вирусот. Но вакцините за сарс-ков-2 значително ја зголемуваат шансата за преживување и за немање големи последици од болеста.

Последниве две реченици да се препрочитаат по потреба (не ти лично, туку било кој).  ;)

Вакцинираните може да се заразат, и вакцинираните заразени може да го пренесуваат вирусот. Следствено и потребата од маски.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Беше и уште е глупост маска надвор. :)

Уште поголема глупост е што треба маска надвор, а во кафич да седиш со 100 луѓе може во 50 квадрата.
« Последно менување: 18 Февруари 2021, 12:23:12 pm DarthJe5us »

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **

Уште поголема глупост е што треба маска надвор а во кафич да седиш со 100 луѓе може во 50 квадрата.
Нешто го снема Караџоски со вирусот што лелујал во воздухот.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
@Van фала на инфо. Не го знаев тој дел: „вакцините за сарс-ков-2 значително ја зголемуваат шансата за преживување и за немање големи последици од болеста.“ “Вакцинираните може да се заразат, и вакцинираните заразени може да го пренесуваат вирусот. Следствено и потребата од маски.“

Сега испаѓа уште посомнителна работава. Ако смртноста е помала од 1% и најчесто е кај лица со 300 други болести, тогаш вреди ли да ме пелцоваат и да ме обележуваат со „Ковид пасош“ или да се надевам дека сум во тие 99% што ќе преживеат? Без потреба некој на мене да експериментира со „сигурни“ вакцини. И уште нешто, зошто на луѓе кои прележале исто им тупат за вакциниве. Нели  тие треба да имаат имунитет?

Многу многу сомнителна работа, со многу прашања. Најпрвин со приказната за мали деца со изедениот лилјак на пазар во вухан па се до крај

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Уште поголема глупост е што треба маска надвор а во кафич да седиш со 100 луѓе може во 50 квадрата.
Глупост е (неносење маски во кафичите и кафеаните и рестораните), ама е компромис кој свесно го прават.
Идејата е дека наместо денес да се заразат 100.000 без маски насекаде, ќе се заразат само тие 100 (кандидати за дарвинова награда) во кафичот. Следствено болниците нема да се преплават со пациенти, па тие од кафичот нема да мораат да ги легнуваат во шатори на -18с.

Си викам да напишам нешто за информационата рибонуклеинска киселина...

Пиши нешто за сличноста на протеини во човечките ентеровируси, со спајк протеинот (ченгелчето) од сарс-ков-2 вирусот.
Многу би ме интересирале резултати од истражувања за можните крос-ефекти од тренирање на имуниот систем да реагира на такви протеини... Велиш нема такви истражувања?

Да нема, реторичко беше прашањето.
Само сакав да илустрирам дека теорија и пракса се две многу различни работи.