Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615663 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
@Bojan j  Батка ако сакаш да се вакцинираш слободно, ако некогаш донесат кај нас. Ти спаси се, за другите не се замарај.
Што ти е гајле дали некој е друг не сака, тропа глупости, целата работа му е сомнителна. Ајт сега терај и не тропај глупости без разлика кој век е и не се замарај за туѓо здравје, гледај си своето.

Едит: Зошто сме 21век ваљда дозволено е слободна мисла? Кој сака да се вакцинира има сајт, ако сака 100 вакцини нека прима негов проблем, кој не сака исто.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
Мувата на капата м?
Мојот пост беше споредбата за развојот на вакцините. Не може да се споредува 1950-та со 2020-та од очигледни причини.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Јас проблемот го гледам во класификацијата на народот после вакцините. Ако Израел се вакцинира 100% шо има јас да не смеам да влезам, макар и со корона, нели сите се имуни?
Кој нејќи вакцина нека цркни, негов избор.

Останува после како кравите на уши да ни ставаат жолти маркери, барем да знаеме на улица кој е вакциниран кој не.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Утре може било која земја да одлучи да не те прими затоа што си македонец, белец, маж или било што друго, ништо различно не е од тоа да не те примат зошто не си вакциниран.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
Ами ако почнат вакви тестирања  ;D
New blood of old school

Отсутен Inter1

• Редовен
@Bojan j  Тебе те тагнав извини, ама мислев и на сите останати останати кои сте за вакцинирање. Немам јас мува на капа, пошо нема да се вакцинирам, не сакам вас животот да ви го земам, ете ќе ризикувам вие да сте сигурни :DD Инаку за другите регуларни вакцини сум за, за оваа не сум ни против, туку едноставно јас не сакам да ја примам, премногу сомнителна работа.

Инаку која технологија која глупост. Едните викаат ризично е за стари, други за млади, за трудни не, за медицински персонал не, крајно имунитетот траел 6-9 месеци. Ако имаш идеа фајзер да ги богатиш на секои 6 месеци слободно :) јас не гледам поента од вакцинирање на секои 6-9 месеци по 2 пати.

Со смртност помала од 1% толку голема драма да се дига е се само здрава логика не. Само од инфаркти, загаден воздух и генерална сиромаштија умираат 1000000х повеке луѓе од оваа сегашна фарса. Се е бизнис па и ова.

П.С. Распрашај се за ХПВ вакцините некој ги спомна горе, мин 90% од гинеколозите не ги одобруваат поради х сајд ефекти, од друга страна СЗО го тупи дека била топ вакцина. Кого ќе слушаш? Истото е и за ова, кој сака да се вакцинира слободно, барем психички мир ќе има зошто мн луѓе забегаа, со по 10 маски се, кој не исто така треба да си тера слободно, ете нели имунитет ќе имате.

Толку од мене на темава :) Не навлегувам во понатамошни дискусии и се надевам не навредив никој,

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5935
You are Covid -19 Aladeen :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
@Bojan j 
Толку од мене на темава :) Не навлегувам во понатамошни дискусии и се надевам не навредив никој,
;D
New blood of old school

Отсутен Inter1

• Редовен
@Prof. Greenthumb
хахаха баш како на видеово :))) :D
Ама морам да се извинам на ваксерсково лоби пред да ме истепаат, зошто го загрозувам животот и сум глуп во 21век :)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Da bese tuku taka, site kje prajvne vakcini.

Ако ти не си спреман да правиш вакцини/лекови, има луѓе кои се спремни да прават вакцини и лекови и го прават тоа. Муабетот е како вицот, чукчето и фактурата за 100.000 евра. 1 евро чукањето, 99.000 да знаеш каде да чукнеш.
epa neka ve cukaat  so da ti reca...  :D
Vidis vilipce veli ne se vakciniral, toj predhodniot so kapace go vakcinira vnuk mu, tie ako ne znaat kaj da cuknat shto gi imaat site informacio, ja da da se pra pameten ?
P.s. neka mi dat 10.000 eu, drugire po pola kje gi delime, kje go izcuka cel motor, edno kje go pogoda :)
« Последно менување: 18 Февруари 2021, 10:15:19 am Bicikle »

Отсутен Bojan j

• Сениор
Многу сензитивни за четврток.

Никој не тера никој да се вакцинира. Темава може да се разглаба и да нема крај.
Мене во фамилија ми замина човек поради друг човек кој не веруваше во вирусот. Здрав, прав, на 64-ти години отиде човекот за неполни две недели. Директно од Ковид.
На колешка мајка и замина во саботата после цел месец борба во болница. Имаше жената хронични проблеми, ама ќе живееше уште 20 години да не и кивнеше некој неандерталец во лице на работа.

Јас не викам ТИ да се вакцинираш. Целам на тоа да се разбере дека и тие 1% се луѓе кои се нечии родители, баби и дедовци и слично. Верувај ми вакцината нема да ти нанесе повеќе штета од 100-те различни апчиња кои се пијат на дневна база во државава и светов. Почнувајќи од Ранитидинот кој се укина после десетици години користење, комбинацијата на аналгин и аспирин ако не се лажам која луѓето си ја пиеја за добро утро.

Јас сум сигурен дека ти, а и сите други кои мислат дека ситуацијава не е доволна за загриженост, прв ќе сакаш да ја примиш ако не дај боже се случат компликации на близок во семејството. А да не зборам што веќе има стотици и стотици пријави за пост-ковид компликации кај дечиња од предшколска возраст.

Ама нејсе, истиве муабети се тераа и за вакцините за морбили па се извакцинираа сите лани кога имаше епидемија, не слушнав ништо да спомнат годинава за ова.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Искрено не гледам кој е напредокот во делот на тестирање на вакцините сега. Пак треба да собериш група на луѓе, да ги вакцинираш и потоа да чекаш за да видиш дали вакцината функционира или не. Брзината е скоро иста со една разлика што порано вакцини тестирале по затворите, концентрационите логори, му ја подметнувале на сиромашните држави како хуманитарна помош и слично. Денес регулативата за тестирање е многу по остра и затоа луѓето се скептични. Плус сите што сега на големо ги фалат овие вакцини забораваат на сите вакцини кои не успеале заради тоа што во текот на тестирањата имало многу проблеми.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Имајте во предвид технологијата во 20-от век со достапната сега. И не тропајте глупости.

tolku napredna shto ne mozat da izmislat lek za rak, niti za sida, a ushte pomalce za glad.

Отсутен Bojan j

• Сениор
Имајте во предвид технологијата во 20-от век со достапната сега. И не тропајте глупости.

tolku napredna shto ne mozat da izmislat lek za rak, niti za sida, a ushte pomalce za glad.
Аха, значи вакцинава што има внатре? Не развива имунолошки одговор? Убива за два дена? Шеќер и вода е? 5Г гратис иде или се плаќа на месечно ниво?

Споредуваш болести кои различно влијаат и се манифестираат и затоа споредбата ти нема смисла. Да не зборам за гладот.

Отсутен Inter1

• Редовен
@Bojan j  Кој рече дека не верувам во вирусот и дека не постои и бла бла бла? Вирусот е тука и си постои, како и милион други болести што постојат. Скоро сите имаме по некој што поминал ковид полесно или потешко. Да те прашам дали веруваш во инфаркт? Постои или не? Ако постои тогаш зошто пушиш цигари? Зошто не вежбаш? Зошто јадеш мрсно/солено? Дали инфаркт е погадно или ковид? Еве јас мислам дека е инфаркт. Зошто луѓе што се вакцинираат треба маски да носат? Ете и тоа ме мачи ...

Тоа што кажав е дека НЕ верувам во вакцините, барем не во овој момент. Направија трка кој прв ќе измисли вакцина, за кој прв најмногу да ќари. Ако беше здравјето приоритетно сите ќе се здружеа, а не профитот прв, а кој преживи преживи. Па најново да има заебанции од типот на Спутник Лајт или која и да беше. Една доза ќе било 60% ефикасна, нус појави не се знае. Битно пелцован ќе си.

Ако некогаш се покажат за успешни ќе променам мислење не е проблем. Стварно ова во недоглед оди, затоа пишав кој сака да се вакцинира слободно, кој не исто слободно. Секоја одлука си има плус и минус

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Непотребна е жестината на дискусијава - сѐ додека постои право на избор (кое мора да постои). Освен тоа како што кажа и поназад Дени, бесцелно е кога ионака во догледно време овде нема да има доволно вакцини, барем не доволно за да направат разлика.

Во целава неспособност на нашите „драги“ лидери, една добра работа е што остатокот од светот детално ќе ги истестира сите достапни вакцини, пред некоја од нив помасовно да дојде овде. :)

Треба сега да се издржи до затоплувањето во Март/Април, потоа работите ќе се подобрат сами по себе... Барем до следната зима. :-/