Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1982480 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30819
    • CARclub.mk
Секако дека патувањето во странство, посетување конференции, состаноци, туристички патувања, летувања, зимовања па и вработувања ќе бидат условени со примена вакцина против коронавирусот. Тоа е индивидуална одлука на секоја држава, фирма, организатор на настани. И секако дека тие што ја немаат примено ќе бидат дискриминирани. И секако дека никој нема да превземе ништо околу тоа.

Јас не го гледам ова како некаква дискриминација. Го гледам како консеквенца од одлука која некој свесно ја донел. Свесно одлучуваш да не учествуваш во модерното општество? Добро.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Како попчиња ќе си ја примат вакцината, само да отидат до Грчка.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30819
    • CARclub.mk
И јас сум за ама не за вакцина наводно развиена за пар месеци. Поготово не за вакцина која што содржи днк/рна од вирус, познати имунолози сведочат дека е недоволно испитана технологија. Не само за вирусов туку и за други болести каде што се експериментира

https://www.chop.edu/centers-programs/vaccine-education-center/making-vaccines/how-are-vaccines-made

Бујрум, одличен твитер тред од фраер научник што е директно инволвиран во развој на вакцини. Околу 130 твита е тредот, и меѓу другото објаснува како е толку забрзан процесот.

https://twitter.com/florian_krammer/status/1310374978215464960

Како попчиња ќе си ја примат вакцината, само да отидат до Грчка.

Како припадник на ризична група, јас кажувам - да. Едвај чекам.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Досега немало масовни вакцинирања со mRNA вакцини.
Многу работи се непознати почнувајќи од времетрањето на имунизацијата, па до можните нуспојави.

Не сакав досега да пишувам ништо, пошто малку се знае а уште помалку се споделува со јавноста.
Ама веќе започнавте а и реално потребата од вакцините е голема, само што треба сите аспекти да се знаат. Затоа еве некои основни информации, само мал дел од тоа што сум нашол досега.

И само пред било што друго, да нагласам дека јас лично сум на мислење дека вакцинирање Е потребно.
Посебно за постарите, и некои ранливи категории, итн.

За почеток, ако ги погледаме препораките на британската влада (при одобрување на вакцината на Pfizer/BioNTech), некои од деталите се загрижувачки:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/941452/Information_for_healthcare_professionals.pdf
На пример препораките за апстиненција на бремените жени, жените кои дојат, и (цитирам) „сите жени кои се на возраст кога можат да забременат“, што значи препорачуваат вакцинирање само на постари жени и жени кои немаат намера да забременат, вклучувајчи го и тоа дека за децата под 16 години препораките се да не се вакцинираат (малку контрадикторни со вториот дел, ама тоа веројатно се однесува на тие помлади жени што ќе се решат да се вакцинираат):
Цитат
„For women of childbearing age, pregnancy should be excluded before vaccination. In addition, women of childbearing age should be advised to avoid pregnancy for at least 2 months after their second dose.“

Ова подолу е од Фебруари е, ама научниот аспект е многу интересен:
https://virological.org/t/response-to-ncov2019-against-backdrop-of-endogenous-retroviruses/396

Сличноста на HR1a од nCoV2019, со HR1 од Syn1 (кој го има во human chromosome 7):

Или сличноста со Syn2 (кој го има во human chromosome 6):

Текстот е интересен, ама накратко објаснето импликацијата е дека промовирање имуна реакција против спајк протеинот на сарс-ков-2 („ченгелчето“ со кое се закачува на човечките клетки со аце2 рецептори), таква имуна реакција можно е да се случи и против Syncytin-1 и 2 протеините од човечките ендогени ретровируси (кои пак се важни за разни процеси, од кои еден е при формирањето на плацентата при бременост).

Понатаму симптоматично е постоењето на алергиската реакција која се јавува кај некои луѓе, на polyethylene glycol (неопходна состојка во вакцината), се случувало некои од втората доза на вакцината да добијат анафилактички шок (тука јасно е што се случува ако многу бргу не се реагира).

Во сличен контекст е и можноста за развивање на претеран имун одговор кон вистинскиот вирус, а после вакцинирањето, за што постојат одредени индикации од претходни експерименти на животни.

Исто така краткоста на студиите остава простор за сомневање од можноста за одложени последици, како на пример вакцините за свинскиот грип кои кај некои предизвикуваа нарколепсија.

И на крај петицијата до ЕМА (European Medicine Agency) од двајца поранешни научници во Фајзер, за регулаторна акција кон студиите за безбедност на вакцината од Фајзер/Бионтеч.
https://dryburgh.com/wp-content/uploads/2020/12/Wodarg_Yeadon_EMA_Petition_Pfizer_Trial_FINAL_01DEC2020_signed_with_Exhibits_geschwarzt.pdf

Повторно ќе заклучам дека многу работи не се познати, но не треба да се избрзува и најмалку да се повикува на апстиненција од вакцинирање. Но истовремено, треба и да се знаат/дискутираат сите аспекти на вакцините против сарс-ков-2.

« Последно менување: 09 Декември 2020, 10:54:05 am Van »

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
На деца и бремени жени е забрането да се тестираат вакцини затоа и нема информација околу тоа кои би биле резултатите кај тие групи. Затоа и нема да се вакцинираат деца и бремени жени. Веројатно и само ризични групи ќе се вакцинираат секаде, а другите што може да го прележат ќе го направат тоа.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Препораките за кои станува збор се за претстојната вакцинација, не за тестирања и студии.

Отсутен Bicikle

• Легенда

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Препораките за кои станува збор се за претстојната вакцинација, не за тестирања и студии.

Не смеат да препорачаат нешто што не го тестирале тоа го кажувам.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
Во една друга држава, за вакви дезинформации ширење како стручниов од ФБ, се лежеше на еден "Голи Оток"
Ама незнаел он, поборник бил за квалитетни вакцини, а успут му се се појавило на ФБ и решил тука да го сподели да не просветли нас.

Не мисли Леонид на мене бе...ама ти изгледа испотен у сред ноќ се будиш ради мене... Монте.

;D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Епа објасни им го ним тоа, пошто официјално ја одобрија Фајзер/Бионтеч вакцината во Британија.
Како што веќе реков, тоа погоре се официјални препораки за претстојната вакцинација.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22378
Ван, секоја чест како се информираш околу ситуацијава. Не знам дали си медицинско лице, али и да си, за ова треба нерви и време кои со еден пост погоре ми ги уштеди.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Епа објасни им го ним тоа, пошто официјално ја одобрија Фајзер/Бионтеч вакцината во Британија.
Како што веќе реков, тоа погоре се официјални препораки за претстојната вакцинација.

Не е одобрена за деца и трудни жени колку што знам.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3067
Има и нормални секојдневни лекови кои не се даваат на трудници, не знам што е толку проблематично тоа. И фавипавирот или како и да се викаше исто не се дава.

Отсутен Bicikle

• Легенда
не се со чип тие...

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI

Не е одобрена за деца и трудни жени колку што знам.

Па нели токму тоа јас го кажав во првиот пост?  ::)

Нели тоа и беше поентата во првиот пост, осносно објаснувањето зошто млади и трудни жени е препорака да не се вакцинираат, пошто имуната реакција од новиве вакцините се фокусира на спајк протеинот од сарс-ков-2, ама заради сличноста со одредени протеини во човечкиот „виром“ имуниот систем ги таргетира и нив („виром“ е дел до геномот кој е од вирусоно потекло, дап I kid you not). Засегнат е процесот на правење плацента, и бременоста сама по себе, но не е исклучено во колкав период општо е засегната можноста за бременост.

Нова препорака од фарма регулаторот на Британија:
https://time.com/5919258/pfizer-vaccine-allergies/
Цитат
The U.K.’s medicines regulator has warned England’s health service not to give the Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccine to people with a “significant” history of allergic reactions, after two people who received it on Tuesday developed reactions.

The advice comes just a day after hospitals began administering the vaccine to patients and medics on Tuesday, making the U.K. the first country to roll out a fully-tested vaccine. Other countries are expected to approve vaccines in the coming days.

A summary of the regulator’s advice, seen by TIME, says that any person with a history of significant allergic reactions to vaccines, medicine or food should not receive the Pfizer/BioNTech vaccine. It also says that vaccinations should only be carried out in places where resuscitation facilities are available.

While hospital trusts have been informed, the U.K.’s Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) has not yet announced the precautionary advice publicly. It is expected to issue a press release later today.

Ова е пренесено од Ројтерс и слични, иако нивното министерство сеуште нема официјално известување... Муабетите од поназад за алергиски реакци... И многу штуро недетално кажано, скоро сите или ај не сите ама повеќето луѓе имаат некакви алергиски реакции.

Неспособноста на нашиве власти побргу да донесат вакцини, тоа може да испадне скриен благослов. Еве Британците великодушно ќе бидат првите опитни заморчиња за сите други (па и за нас овде)...  :-X

Ван, секоја чест како се информираш околу ситуацијава. Не знам дали си медицинско лице, али и да си, за ова треба нерви и време кои со еден пост погоре ми ги уштеди.

Другар, па имам блиски, родители, роднини, пријатели... Со ранливо здравје. Треба да сум ЛУД да чекам на системот и да им верувам да ме информираат правилно. Најпосле не треба толку многу време, само треба фокусирање на битните работи (и избегнување на небитните моменти).