Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1983346 пати)

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
Околу дисциплината за самоизолација еден реален пример:

Жената добива плата на 10ти, на 12ти се тестира позитивна, а картицата и истекла пред една недела.

Банката (Халк) не доставува картици до домашна адреса, туку мора сопственикот да си ја подигне од дирекција.

Сопругот не може да извади плата со нејзина ЛК и трансакциска од шалтер бидејќи требало полномошно кое во ваква ситуација банката нема донесено вонредна процедура да го обезбеди некако.

И што? Ќе позајмуваат пари за следните 3 недели додека женава да излезе од изолација?

Нормално дека не.
Оди на шалтер лично и си вади плата.

True story...и не ги окривувам.

Банките се најзаостанати во дигитализација. До ден денес за било каква работа посериозна (читај изгубена картичка или онлајн чристап) мораш во централа. За КБ пишувам.

да видиш како се напредни за тоа што нив им иде у прилог, ќе се изненадиш!  ;)

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22380
Шести месец по ред кога плаќам онлајн сметка за Телеком мора да се јавам на "агент" да ми ја оневозможат "пин заштитата преку СМС" на картица затоа што пинот за комплетирање на трансакцијата не ми стига на телефон, иако податоците се точни.
Заштитата се трга на еден час или еден ден, а проблемот трајно пола година не го решиле.

Уште поинтересно е што за плаќање други сметки или онлајн купување ова не се случува.

Одам пред филијала, од 4 шалтери еден работи, надвор 20 луѓе чекаат ред, растојание меѓу нив ни 30 цм, не па 2 метра.. летово се пржеа на сонцево, сега мрзнат ко стока.

Дојде ли 15ч во петок, клуч на врата до Понеделник.

Прекрасни се.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
Дефинитивно се многу ригидни. Летово Јули ми рикна картицата и чекав 2 пати по саат време пред експозитура за да увидат дека има проблем првиот патни за да си ја земам картицата вториот пат.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Повеќе од 10 години користам електронско банкарство. Единствено што сум платил на банкарски шалтер е казна и судски трошоци, се друго плаќам електронски. Не ми се исплати да дремам со глупа раја пред банка со саати.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
Decki vakvo nesto vi se slucilo, od nigde nikade pocna da mi otekuva ( moze na slika ne se primetuva mnogu ) i boli na dopir. Da kaze nekoj lek, da ne odam na doktor, minatiot pat mi go dupnaa so igla, istece gnojot i posle se smiri, ali da se spasam od bolki 😁

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45191
  • Il Moderatore
Сеа не оди на доктор да го дупнат со игла, туку ти со упаљач загреј една игла (до вжарување) и дупи! :) Или оди до аптека земи игли стерилни најтенки за инсулин, што беа едно време, и бутај дур не истече тоа гнојот.
Вака не изгледа дека е зампутација, ама што му знаеш.... ;D
А, да. И престани да ги гризеш „живците“ на прстите...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7261
И не заборавај после тоа некоја антибактериска маст да намачкаш и местото со бетадин за надворешна употреба.

Коа бев мал и грицкав нокти слично ми се случи, со тоа што мислам дека само пукна и истече.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3919
Nisto znaci mora pak iglata da igra 🤔🤫

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 2074
Nisto znaci mora pak iglata da igra
Да, да, игла е единствено решение. Вака не ми изгледа дека е многу стасано, ако имаш хлорамфеникол или некоја друга антибиотска маст намачкај се, да "созрее" побрзо :)

D-r Ordevski

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22380
План Б, во случај да не поминува...

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
Земи мачкај со маст Хлорамфеникол. Околу 100 денари е

Sent from my SM-N980F using Tapatalk

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Налетав на доле линканиот текст и се сетив дека наназад некој напиша како наеднаш му се појавиле проширени вени.

https://www.ejcrim.com/index.php/EJCRIM/article/view/1646/2039
Deep vein thrombosis and pulmonary embolism can occur in patients with COVID-19 pneumonia.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Ако се водиме по правилото "нема глупи прашања", да прашам:

- Ако здрав човек прими ковалесцентна плазма од човек со висок број антитела против Ковид-19, постои ли можност да се развие имунитет на одредено време?

Нели, пациенти примаат плазма за помош при справување со вирусот, па ако работи на болни, дали ќе работи на здрави?

Гуглав нешто, ама има само информации за плазма од прележан кон болен, не најдов прележан кон здрав.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Дур има антитела ќе имаш имунитет, иако нема некој успех во лекувањето со плазма. Антителата се максимум 3 недели, а не секкј што прележал има антитела.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1904
  • Opel Astra 2.0 DI
Јас колку знам антителата траат два три месеци ако ги развил организмот....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk