@Stratro
По мое, масовно тестирање во моментов не само што не е неопходно, туку и непродуктивно.
Две причини - при реденка за "масовно тестирање", и да не си, веројатноста да се заразиш неколкукратно се зголемува.
Втора - тестирањата имаат релативно низок степен на точност, па оттука, зошто јас би се тестирал кога не ми е ништо и зошто би се тестирал кога тестот во голем процент ќе покаже неточен резултат?
70% откриени случаи е подобро од 0% тестирани.
А бе, да, подобро е. Ама, само тестирањето на тие што имаат симптоми. Симптоми, а не иам запек, притисокот ми е 300 (180 со 120), кога пувнав ми дожеже на анусот и слично..
Ама, да одам да се тестирам ради бајрам на курот, а не ми е ништо, не е подобро.
Огромен број од тие што се болни се без симптоми така да ептен глуп потег е тоа што се тестират само луѓе со симптоми или што биле во контакт со болни. Мора сите да се истестираат во најбрз рок и да се изолираат сите болни.
Не ти ја разбирам логиката. До душа, погрешна ти е.
А тоа што се труби по цели денови да се седи дома, да не се собираат повеќе луѓе на едно место, се живо и диво е затворено, полициски часови, миење раце, маски, ракавици, средства за дезинфекција.. Контра целокупниот пристап кон болеста е масовно тестирање, пошто под "масовно" јас подразбирам да чекаш на ред да те тестираат.
Проблем е тестот - не е 100% сигурен. И да е, пак е проблем, пошто би се собирале повеќе луѓе на едно место, чекајќи да се тестираат.
И да го носам вирусот, асимптоматичен сум, секако седам дома, на кого ќе го пренесам? Додека за да се тестирам, морам да излезам од дома, така да.. You do the math..
И да се тестирам - тестот не дава точен резултат во прилично голем процент. Која е поентата? Бајрам на курот? Заебано е кога на асимптоматичен носител на вирус му се прави тест и испаѓа негативен. Секако ќе има психолошки ефект на опуштање, и ете ти бељИ.
Контрапродуктвно е тестирање. Седете дома и мијте раце.