Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1975974 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34539
  • Таков е животот... јебига
Болен си и ако немаш симптоми?

Ако падне дрво во шумата и не го слушне никој, дали направило звук?

Направило

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22375

Во меѓувреме, ако не можеш да бидеш продуктивен за општеството, пробај да не бидеш контрапродуктивен....

Се читаш понекад што пишуваш, нели?
Мислам... фино што се осеќаш релевантен да судиш за ова, али ингеренциите не ти одат подалеку од дворчето од кое и да сакаш не можеш да одиш подалеку.
Поготово вечерва.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45182
  • Il Moderatore

Во меѓувреме, ако не можеш да бидеш продуктивен за општеството, пробај да не бидеш контрапродуктивен....

Мислам... фино што се осеќаш релевантен да судиш за ова, али ингеренциите не ти одат подалеку од дворчето од кое и да сакаш не можеш да одиш подалеку.
Поготово вечерва.

Не судам, препорачувам. Исто важи и за мене. Ако не можам да бидам продуктивен како во нормални услови, не пробувам да бидам контрапродуктивен. Почитувам препораки од ВИСТИНСКИ релевантни луѓе, не ги релативизирам работите, не им кажувам на луѓето „неее бе, нема гајле, дој да се гушнеме и бациме“, битни ми се постарите луѓе кои се најмногу под ризик, пробувам да ги заштитам и да им помогнам, во меѓувреме пробувам да им објаснам на луѓе дека не е грип и дека не е заебанција, итн...
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397

Направило

Епа и тие што се инфицирани, а немаат симптоми болни се. Можат да развијат симптоми, а можеби и не. Ама да ја шират заразата секако можат.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда

Направило

Епа и тие што се инфицирани, а немаат симптоми болни се. Можат да развијат симптоми, а можеби и не. Ама да ја шират заразата секако можат.

Значи можеш да си болен иако немаш симптоми?
Во тој случај терминот „болен“ паѓа во вода.

Ако ти викам јас тебе бегај бе болен си, а не изгледаш  болен, како ќе реагираш?

Отсутен Diesel

• Легенда
  • Пораки: 7003
@Stratro

По мое, масовно тестирање во моментов не само што не е неопходно, туку и непродуктивно.

Две причини - при реденка за "масовно тестирање", и да не си, веројатноста да се заразиш неколкукратно се зголемува.

Втора - тестирањата имаат релативно низок степен на точност, па оттука, зошто јас би се тестирал кога не ми е ништо и зошто би се тестирал кога тестот во голем процент ќе покаже неточен резултат?

70% откриени случаи е подобро од 0% тестирани.

А бе, да, подобро е. Ама, само тестирањето на тие што имаат симптоми. Симптоми, а не иам запек, притисокот ми е 300 (180 со 120), кога пувнав ми дожеже на анусот и слично..

Ама, да одам да се тестирам ради бајрам на курот, а не ми е ништо, не е подобро.

Огромен број од тие што се болни се без симптоми така да ептен глуп потег е тоа што се тестират само луѓе со симптоми или што биле во контакт со болни. Мора сите да се истестираат во најбрз рок и да се изолираат сите болни.

Не ти ја разбирам логиката. До душа, погрешна ти е.

А тоа што се труби по цели денови да се седи дома, да не се собираат повеќе луѓе на едно место, се живо и диво е затворено, полициски часови, миење раце, маски, ракавици, средства за дезинфекција.. Контра целокупниот пристап кон болеста е масовно тестирање, пошто под "масовно" јас подразбирам да чекаш на ред да те тестираат.

Проблем е тестот - не е 100% сигурен. И да е, пак е проблем, пошто би се собирале повеќе луѓе на едно место, чекајќи да се тестираат.

И да го носам вирусот, асимптоматичен сум, секако седам дома, на кого ќе го пренесам? Додека за да се тестирам, морам да излезам од дома, така да.. You do the math..

И да се тестирам - тестот не дава точен резултат во прилично голем процент. Која е поентата? Бајрам на курот? Заебано е кога на асимптоматичен носител на вирус му се прави тест и испаѓа негативен. Секако ќе има психолошки ефект на опуштање, и ете ти бељИ.

Контрапродуктвно е тестирање. Седете дома и мијте раце.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда

Направило

Ако ти викам јас тебе бегај бе болен си, а не изгледаш  болен, како ќе реагираш?

http://www.makedonski.info/show/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4

2. За дел од телото опфатен од болест.

@Stratro

По мое, масовно тестирање во моментов не само што не е неопходно, туку и непродуктивно.

Две причини - при реденка за "масовно тестирање", и да не си, веројатноста да се заразиш неколкукратно се зголемува.

Втора - тестирањата имаат релативно низок степен на точност, па оттука, зошто јас би се тестирал кога не ми е ништо и зошто би се тестирал кога тестот во голем процент ќе покаже неточен резултат?

А бе, да, подобро е. Ама, само тестирањето на тие што имаат симптоми. Симптоми, а не иам запек, притисокот ми е 300 (180 со 120), кога пувнав ми дожеже на анусот и слично..

Ама, да одам да се тестирам ради бајрам на курот, а не ми е ништо, не е подобро.

Огромен број од тие што се болни се без симптоми така да ептен глуп потег е тоа што се тестират само луѓе со симптоми или што биле во контакт со болни. Мора сите да се истестираат во најбрз рок и да се изолираат сите болни.

А тоа што се труби по цели денови да се седи дома, да не се собираат повеќе луѓе на едно место, се живо и диво е затворено, полициски часови, миење раце, маски, ракавици, средства за дезинфекција.. Контра целокупниот пристап кон болеста е масовно тестирање, пошто под "масовно" јас подразбирам да чекаш на ред да те тестираат.

Проблем е тестот - не е 100% сигурен. И да е, пак е проблем, пошто би се собирале повеќе луѓе на едно место, чекајќи да се тестираат.

И да го носам вирусот, асимптоматичен сум, секако седам дома, на кого ќе го пренесам? Додека за да се тестирам, морам да излезам од дома, така да.. You do the math..

И да се тестирам - тестот не дава точен резултат во прилично голем процент. Која е поентата? Бајрам на курот? Заебано е кога на асимптоматичен носител на вирус му се прави тест и испаѓа негативен. Секако ќе има психолошки ефект на опуштање, и ете ти бељИ.

На тестирање не се оди у колона, закажани се сите низ светот или организирани на некој начин да нема контакт меѓу луѓето. 70% од случаите погодени не е мала бројка. За некој ако има сомнение ќе се направат повеќе тестови и ќе се дојде до поголема сигурност.

Една од главните препораки моментално е масивно да се тестира население, сигурно не им текнало без причина да ја дадат СЗО.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9228
  • Пичлеме

Поготово вечерва.

Не судам, препорачувам. Исто важи и за мене. Ако не можам да бидам продуктивен како во нормални услови, не пробувам да бидам контрапродуктивен. Почитувам препораки од ВИСТИНСКИ релевантни луѓе, не ги релативизирам работите, не им кажувам на луѓето „неее бе, нема гајле, дој да се гушнеме и бациме“, битни ми се постарите луѓе кои се најмногу под ризик, пробувам да ги заштитам и да им помогнам, во меѓувреме пробувам да им објаснам на луѓе дека не е грип и дека не е заебанција, итн...

Ич не се замарај. Миј раце и не се сексај со животни.

Отсутен Diesel

• Легенда

Направило

http://www.makedonski.info/show/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B4

2. За дел од телото опфатен од болест.

@Stratro

На тестирање не се оди у колона, закажани се сите низ светот или организирани на некој начин да нема контакт меѓу луѓето. 70% од случаите погодени не е мала бројка. За некој ако има сомнение ќе се направат повеќе тестови и ќе се дојде до поголема сигурност.

Една од главните препораки моментално е масивно да се тестира население, сигурно не им текнало без причина да ја дадат СЗО.

Мислиш дека држава што не е способна да си направи попис на население, е способна да спроведе масовно тестирање на болест, чиј причинител е вирус кој се пренесува многу, многу лесно?

Без да има ефект (замисли си нуклеарна печурка)?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Значи мораш да имаш симптоми за да бидеш болен, или да знаеш дека си болен,

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
Ако е способен да ја шири болеста болен е, нема тука што да се филозофира. Не сме на час по филозофија, ни на час по македонски. Да не беа битни немаше да ги бројат.

@Diesel не знам како го имаш замислено тестирањето ама секаде каде што се тестира масовно не чекаат луѓе ред. Или има станица и доаѓаат луѓе со коли и сите во колата им се зимаат брисови без да излезе било кој или се шета кај луѓе од врата на врата.

Отсутен Diesel

• Легенда
Ептен ја тераш на инат.

Не сме биле на час по филозофија, или македонски. Не сме, ама не сме ни на биологија. Болен човек е оној што манифестира симптоми на некаква болест. Преносител на вирус / болест е она што го бараш ти, а не болен.

А па од каде да знам дека тој што зима брис нема да ми го пренесе? Реденка, во коли ќе сме седеле, не знам што..

Ако пратам добро, а доста сум заинтересиран за моменталната ситуација кај нас, најмногу заболени медицински лица имаме во регионот, ако не и пошироко. Тоа ме наведува, еве, да не мислам дека се нестручни и неспособни сами да се заштитат (што секако не може да се исклучи како варијанта), дека како држава не поседуваме доволно заштитна опрема, туку одам на варијантата на најмал отпор, а тоа е дека вирусот едноставно прелесно се пренесува.

Како што кажав - седи дома и миј раце. Не ми требаат контакти со луѓе што се "во оганот" моментално. Убаво ми е дома.

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4413
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
abe ne se zamarajte NEPOTREBNO so gluposti dali e zabolen ili samo prenesue, vo zivotot ima dosta gluposti so koi e POTREBNO da se zamaramee ... be coooool :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
Некои болести не болат, или не можеш сам да ги откриеш... xD