Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1467417 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7884
  • Плинаш!!!
Малце го испомешале текстот....ке излезе нешто и официјално.

Sent from my Huawei P Smart using Tapatalk

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
Јас ништо не разбрав од текстов освен дека е некој фејк њуз измешан со некои реални вести.

Во Италија одлично одат работите во полза на почитување на научните факти. ВЛАДАТА е најмеродавен авторитет секаде.

https://www.theguardian.com/world/2019/jan/03/italian-health-chief-resigns-over-anti-scientific-policies

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
A demek vo infuzija ili druga inekcija ne mozat da ti stavat takvi toksini. Ustvari mojs i kaj ivan iscelitel da se lecis najsigurno e. Mozno e da gresat i doktorite, lugje se, ne se bogovi.... Nz koj kako sakat, ama definitino treba da ima pravo na izbor, jas sum za toa.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
Нека има право на избор ама тој што ќе избере погрешно да се истера од општеството да живее со другите идиоти.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Траба да има избор дали да се плаќа ДДВ.

Право на избор треба да има.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Претпоставувам моја грешка е што очекував дека некој овде ќе се потруди да прочита (макар и кратко објаснето и како на тацна послужено) зошто треба да се инсистира на вакцини со инактивни вируси, или уште подобро ацелуларни вакцини. Парите да се потрошат за здравје на децата, наместо за туристички патувања на корумпираните политичари (најсвеж пример).

А додека продолжувате со мајтапење и курташак... Сетете се малку дека и за вашите деца се работи.
Ова тука може да биде и вашата ќерка, вашата внучка: https://youtu.be/2B-qQ_NSjg4

Кукавиците меѓу вас нема да го одгледаат видеото, пошто когнитивна дисонанца и пошто полесно е да е бута главата во земја.
Орални вакцини со жив Полио вирус се даваат во држави каде вирусот е ендемски. Во државите каде Полио вирусот не е ендемски се даваат многу побезбедни вакцини, со инактивиран вирус.

Затоа се додека сте неписмени и неуки, политичарите ќе ви дилаат евтини небезбедни вакцини додека истовремено си купуваат мал број квалитетни ацелуларни вакцини - но само за нивните деца.

Останате здрави и живи, среќни празници - и ви посакувам малку повеќе памет во тоа главите.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43920
  • Il Moderatore
Среќа има такви писмени и уки ко тебе, па не ги вакцинираат своите деца од овие или оние причини... Ние неуките, ќе си тераме како што се препораките на докторите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ти друже, не знаеш ни дали имам деца. Само не застануваш на тоа, туку предвидуваш и дали (ако ги имам) сум ги вакцинирал децата.
Да е работата поглупа (за тебе и твојата озбилност кон ваква важна тема), во ниеден момент не коментираш ДАЛИ Е НЕШТО ПОГРЕШНО ВО ОВА ШТО ГО КАЖУВАМ!

ќе си тераме како што се препораките на докторите.
Ќе си тераш толку колку што ти сече. Не знам зошто мене ми се лутиш затоа што посочувам точно кои вакците треба да се употребуваат за здравјето и безбедноста на сите деца... Терај си ти со својот инает и со неукост, ама во меѓувреме сети се дека ова (скраја да е) може да е и твоето дете:  https://youtu.be/2B-qQ_NSjg4

Отсутен marmlad

• Сениор
  • Пораки: 4219
Не бе друже. Симо и остали не ти се лутиме, туку ти се смееме на паметот. Суштината е тоа што ти си убеден дека си компетентен и стручен преку јутјуб, интернет и квази портали. Олабави малце.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Ти друже, не знаеш ни дали имам деца. Само не застануваш на тоа, туку предвидуваш и дали (ако ги имам) сум ги вакцинирал децата.
Да е работата поглупа (за тебе и твојата озбилност кон ваква важна тема), во ниеден момент не коментираш ДАЛИ Е НЕШТО ПОГРЕШНО ВО ОВА ШТО ГО КАЖУВАМ!

ќе си тераме како што се препораките на докторите.
Ќе си тераш толку колку што ти сече. Не знам зошто мене ми се лутиш затоа што посочувам точно кои вакците треба да се употребуваат за здравјето и безбедноста на сите деца... Терај си ти со својот инает и со неукост, ама во меѓувреме сети се дека ова (скраја да е) може да е и твоето дете:  https://youtu.be/2B-qQ_NSjg4

Не бе друже, само реков дека имаме уки КО тебе, не дека те имаме тебе. Ти сам се стави во кошот на антиваксерите, јас ти го кажав моето мислење за нив пред некој ден :)

Инаку, она што сметам дека е погрешно што го кажуваш, тешко дека може да се диференцира, пошто сметам дека све што кажуваш се чисти глупости. Ацелуларните вакцини (инаку применлив термин само за одредени вакцини, не за сите) се исто ефикасни (можеби некој процент помалку ефикасни) при имунизација, како и регуларните - вакцините со цели клетки. Веројатно се неколку десетици пати поскапи за произведување и затоа не се користат при масовна имунизација. За да имаме квалитетена имунизација далеку е побитно да биде масовна отколку да биде 98% безбедна, наместо 97% безбедна.

Тоа видео што го трубиш три поста по ред, може да биде и детето на некој доктор - имунолог. Не мора да е мое или твое или на некој друг антиваксер.

Секако дека ќе си терам колку ми сече, мојот инает е далеку помал за да ми дозволи да не го почитувам школото на луѓе кои учеле како да го заштитат моето здравје и здравјето на мојата фамилија. Не им се праам паметен, го ценам нивното знаење и знам како им е тешко и колку се нервираат кога ќе налетаат на такви ко тебе.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Аха, ти всушност го браниш системот?  Као многу ни е добар системот??  :-X

Епа затоа не идеме никаде. Умираат пациенти, умираат трудници, умираат деца, никој не одговара за немарност и неодговорност (чест на исклучоците кои сепак ги има многу). Здравството се распаѓа... Ама гласачите не се бунат ништо. Се е како што треба. Се е одлично. Да му веруваме на системот, најпосле „некој учел за тоа“ (по потреба ова да се цитира неколку илјади пати, или колку што мора).

Тоа видео што го трубиш три поста по ред, може да биде и детето на некој доктор - имунолог. Не мора да е мое или твое...

Па не. Далеку си од реалноста (со главата во земја слаба е видливоста). Затоа што наведениот погоре на своето дете нема да му тупне орална вакцина со жив вирус. За своето дете вакво ќе најде: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/52435
Додека во јавност ќе проповеда дека и оралните вакцини се НАЈДОБРИ, НЕ СЕ СЕКИРАЈТЕ И ВЕРУВАЈТЕ НИ. Впрочем а што друго да прави - тие доктори ако не играат како што им се свири, ќе летаат од работа.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20699
A demek vo infuzija ili druga inekcija ne mozat da ti stavat takvi toksini. Ustvari mojs i kaj ivan iscelitel da se lecis najsigurno e. Mozno e da gresat i doktorite, lugje se, ne se bogovi.... Nz koj kako sakat, ama definitino treba da ima pravo na izbor, jas sum za toa.

Ако било кој од можните исходи на изборот отвара можност да биде загрозен животот на било кое живо суштество, тогаш не, не (би требало да) смее да има право на избор, и воопшто, таков избор не (би требало да) смее да постои.

Но за жал, поради плевата хипер-експерти на сите можни полиња на глобално ниво, се појавуваат болести кои биле практично истребени, се “докажува” дека Земјата била рамна итн итн. Ќе беше смешно, да не беше патетично и трагично.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3931
Па не. Далеку си од реалноста (со главата во земја слаба е видливоста). Затоа што наведениот погоре на своето дете нема да му тупне орална вакцина со жив вирус. За своето дете вакво ќе најде: https://lekovi.zdravstvo.gov.mk/drugsregister/detailview/52435
Додека во јавност ќе проповеда дека и оралните вакцини се НАЈДОБРИ, НЕ СЕ СЕКИРАЈТЕ И ВЕРУВАЈТЕ НИ. Впрочем а што друго да прави - тие доктори ако не играат како што им се свири, ќе летаат од работа.

Напротив, многу се лажеш. Таа што ја гледаш на телвизија што седи до Филипче и е нацинален координатор за имунизација, професор на Фамрацевтски факултет „му ги бапна“ на своето 8 годишно дете истите вакцини како и јас што му ги, во истиот здравствен систем каде што и јас му ги. 

Твојава изјава тука е чиста шпекилација, и е на ниво на тенденциозна манипулација.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Аха, ти всушност го браниш системот?  Као многу ни е добар системот??  :-X

Епа затоа не идеме никаде. Умираат пациенти, умираат трудници, умираат деца, никој не одговара за немарност и неодговорност (чест на исклучоците кои сепак ги има многу). Здравството се распаѓа... Ама гласачите не се бунат ништо. Се е како што треба. Се е одлично. Да му веруваме на системот, најпосле „некој учел за тоа“ (по потреба ова да се цитира неколку илјади пати, или колку што мора).

Тоа видео што го трубиш три поста по ред, може да биде и детето на некој доктор - имунолог. Не мора да е мое или твое...

Бирам кога треба да му верувам на системот а кога не. Не го бранам системот ако е штетен за општото добро. Го бранам системот кога е корисен за општото добро.

Ајде да те прашам, кои елементи од вакцините со целосна клетка се трнгати од ацелуларните вакцини? Односно, која е точно прецизно разликата помеѓу едните и другите. И зошто и во кои случаи се препорачува користење на ацелуларните?
Јадење кикирики е небезбедно за сите, или само за тие што се алергични на кикирики?

Тотално неточно е дека доктор имунолог ќе му стави на своето дете ацелуларна вакцина по секоја цена, поготво доколку сака да биде сигурен дека имунизацијата е што поефикасна.
Пробај прочитај нешто повеќе од антиваксерски памфлети и едуцирај се и информирај се подобро.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10495
Мен ако не знајт доктурон 10 год што учел, ја пак ич, некој блогер уште помалце, сега секој мојт да напрај блогче да се потпишити др, примариус тој и тој и да шлапат глупости. Грешки има секаде, и од витаминска инекција можат да ти погодат нерв и да те осакатат, и од вода мојш да се засркниш, рботава е статистиката што кажува, а докторите ја гледаат статистиката... Зато реков кој како сакат, па кој грешил само ќе си јавит...
p.s. ене го и сергеј не е вакцинисан, па што му фалит xD
« Последно менување: 07 Јануари 2019, 00:04:21 am Bicikle »