Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1609827 пати)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Рендген.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

И ако е нерв? А уствари на здрав заб што ќе му е бомба?
Златко  попосен некој , со бурекот ќе го потурниш

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1862
Има ли начин да се види дали се потребни пломби за забите освен да почнат да се стругаат/бушат?
Стоматолог и со најмало искуство, дури и студент во 4та година, треба да знае дали забот е со кариес и дали треба да пломба или не. Малку поискусен доктор со основен преглед ќе знае и дали ќе треба да се вади нервот или не.
Има и т.н. кариес детектори, течности кои ги пребојуваат кариозните лезии и даваат визуелен приказ каде има кариес.
РТГ не е дијагностичка метода за прва линија.
Ако треба некој совет слободно ПМ.
Поздрав

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Добро тогаш значи директ на стоматолог да одам :)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Оди на стоматолог бе ташак, треба ли и ја и Лазе да земеме пари.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
Те болат или.. ? инаку околу 6 месеци е сервисен интервал за забите, еден опул, 2 минути ќе ти кажат во каква состѕојба ти се барем надворешно.
Мене самиот нерв ми беше заболен, ни на рентген ни поинаку се гледаше, а ме болеше максимално, и дирекс на бушење, вадење нервот и хајт. Ама тоа се ретки ситуации.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Секој чест за @Van доста знаеш друже. Ќе те читнам деновиве повеќе околу исхранава. Бидејќи сум на некој начин полувегетаријанец (конзумирам од месо ) само пилешко и Риба, ќе те потпрашувам вака почесто за совети. Се надевам ќе немаш ништо против

Пофалба за доктор

Др, Крстевски од Поликлника за внатрешни болести СРЦЕ.

Присутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5346
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Фала на комплиментите, само одма еден disclaimer дека јас сум само лаик и ентузијаст. Муабет секако може да правиме, ама тоа никако не значи дека не треба да се консултираш со доктор за било што посериозно, вклучително и за исхрана и суплементи. Само многу важно е да се најде добар доктор кој си ја сака и си ја знае работата, а на жалост ги има многу што не се такви.

Присутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
Те болат или.. ? инаку околу 6 месеци е сервисен интервал за забите, еден опул, 2 минути ќе ти кажат во каква состѕојба ти се барем надворешно.
Мене самиот нерв ми беше заболен, ни на рентген ни поинаку се гледаше, а ме болеше максимално, и дирекс на бушење, вадење нервот и хајт. Ама тоа се ретки ситуации.

Не ме болат цело време, понекогаш само и не е некоја голема болка. Само периодов ме боли глава премногу и се мислам да не може да е и од забите нешто.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Може и од нервоза да ти е индиректно. Појди нека те ѕирнат, 150 ден мислам е преглед, за редовни ретко кој наплаќа. Ако те заболи заб касно е, отиде нервот во поголем дел од случаите, не ги запоставувај ќе ти требаат. Два пати ги добиваш безплатно, но третиот пат болно и скапо. Исто и за остатокот од телото, еднаш двапати да те боцнат годишно не е кој знае што. Јас одкако почнав да осеќа последици ова го применувам, ти можда си помлад и можеш со повреме. Кај нас низ мк ако ти е неарно чекаш да ти помине, па ако не помине за 2 недели тек тогаш одиш на доктур... Тоа мислам си ни е таков менталитетот. За тенеќе повеќе се грижиме него за здравјето. Т.е. докторот најарно ќе ти каже кога е најдобро следнода се прегледаш, освен ако не почувствуваш нешто меѓувреме.
p.s.
Мапјах, доктури сте со лазета ?
« Последно менување: 12 Декември 2018, 03:58:37 am Bicikle »

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Лазе е доктор, јас не, сопругата моја има ординација у Велес. Прегледот кај матичен стоматолог е бесплатен, под фондот си подлежи и јавно е објавено во ординацијата со се ценовник. Бар по закон е така.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Да да кај матичен безпари е, али да не ти е ако си му муштерија ќе те ѕирне. Барем мене не ми наплаќале такви услуги кај што сум поправил 3-4 заби.

Отсутен Ordevski

• Редовен

Не ме болат цело време, понекогаш само и не е некоја голема болка. Само периодов ме боли глава премногу и се мислам да не може да е и од забите нешто.
Сервисен интервал 15.000 џвакања или 6 месеци, по принцип што дојде побрзо :) ист принцип како кај колите :)
Може и од нервоза да ти е индиректно. Појди нека те ѕирнат, 150 ден мислам е преглед, за редовни ретко кој наплаќа. Ако те заболи заб касно е, отиде нервот во поголем дел од случаите, не ги запоставувај ќе ти требаат. Два пати ги добиваш безплатно, но третиот пат болно и скапо. Исто и за остатокот од телото, еднаш двапати да те боцнат годишно не е кој знае што. Јас одкако почнав да осеќа последици ова го применувам, ти можда си помлад и можеш со повреме. Кај нас низ мк ако ти е неарно чекаш да ти помине, па ако не помине за 2 недели тек тогаш одиш на доктур... Тоа мислам си ни е таков менталитетот. За тенеќе повеќе се грижиме него за здравјето. Т.е. докторот најарно ќе ти каже кога е најдобро следнода се прегледаш, освен ако не почувствуваш нешто меѓувреме.
p.s.
Мапјах, доктури сте со лазета ?
Преглед кај матичен лекар е бесплатен, ако наплаќаат не е во ред. Инаку да, штом заболи, веќе е посериозно.
Лазе е доктор, јас не, сопругата моја има ординација у Велес. Прегледот кај матичен стоматолог е бесплатен, под фондот си подлежи и јавно е објавено во ординацијата со се ценовник. Бар по закон е така.

Замисли Марјан, како што е бесплатен преглед кај матичен лекар, така бесплатна автодијагностика :)
Да да кај матичен безпари е, али да не ти е ако си му муштерија ќе те ѕирне. Барем мене не ми наплаќале такви услуги кај што сум поправил 3-4 заби.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Ја си замислувам да ја направат пломбата 20еур па да возам порше еден ден :)

Отсутен Ordevski

• Редовен
Ја си замислувам да ја направат пломбата 20еур па да возам порше еден ден :)

И вадење од 15еур нагоре :) Да има и за гориво и гуми :)