Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615582 пати)

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
@велештрумф зависи од каква операција е извршена. Каде била скршеницата. Дали е ставено плочка со штрафови или интрамедуларен клин ?!?  Обично може да почне да оптоварува после месец дена

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
@salt @NeVeNR или уште некој ако има познавање и/или разбирање на темата:
После колку време после операција на скршеница на нога смее да се вози кола? Има некои конкретни показатели или нешто слично?
Конкретни показатели нема. Индивидуална проценка на специјалистот ортопед/трауматолог кој те оперирал и кој те пратил на физикална терапија. Вака на памет ако збориме, после завршена физ. терапија и ако нема поголема атрофија на околните мускули и ако не е повреден некој нерв, тетива, лигамент или зглоб а ногата можеш со цела тежина на тело да ја користиш и не чувствуваш болови и вкочанетост после подолго оптеретување, не гледам некој проблем да возиш кола. Ама ниту знам за каква фрактура станува збор, која коска, каква операција (само репозиција или вградуање на ортопедски имплант - плочка и штрафови) и колку долго ногата стоела во гипс и како изгледа калусот на коската и дали веднаш е почнато со физикална итн. Затоа велам на памет е многу тешко да се каже, а и со друга проблематика се бавам, затоа препуштам на @salt да се изјасни. Мислам дека он беше ортопед.

Едит.
Сега видов дека веќе одговорил пред мене  ;D
Зини да ти кажу.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
После колку време после операција на скршеница на нога смее да се вози кола? Има некои конкретни показатели или нешто слично?
која нога е скршена?
ако е скршена левата нога и колата е аутоматик... ја со скинат лист возев после недела дена, бандажиран и све.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5315
  • Пиши лаже
Ти благодарам salt. Ке ги контактирам тие 24 аптека, ке земам од кај нив. :)
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
Не мора баш од тамо, јас само ти посочив за пример. Можеш у било која аптека освен зегин и еурофарм.  Било која локална.

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Во мајчин дом не постои термин за било кога за преглед за бебе, да ти ебам здраството да ти ебам.

Отсутен lans

• Редовен
Во мајчин дом не постои термин за било кога за преглед за бебе, да ти ебам здраството да ти ебам.
градска болница ќе се префрла во мајчин дом.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
За ова и ја слушнав и се чудам на дебиланата што го смислила потегот да ја дислоцира Наум Охридски во Аеродром. Плиз гив дис мен а куки.
Зини да ти кажу.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Од шупло во празно...

Повеќе администратори и технички персонал од лекари и сестри.

За да покријат недостаток се предлагаат чудни работни времиња.
Фали уште двократни работно време да воведат, наместо да се вработи медицински персонал.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
@велештрумф зависи од каква операција е извршена. Каде била скршеницата. Дали е ставено плочка со штрафови или интрамедуларен клин ?!?  Обично може да почне да оптоварува после месец дена

Конкретни показатели нема. Индивидуална проценка на специјалистот ортопед/трауматолог кој те оперирал и кој те пратил на физикална терапија. Вака на памет ако збориме, после завршена физ. терапија и ако нема поголема атрофија на околните мускули и ако не е повреден некој нерв, тетива, лигамент или зглоб а ногата можеш со цела тежина на тело да ја користиш и не чувствуваш болови и вкочанетост после подолго оптеретување, не гледам некој проблем да возиш кола. Ама ниту знам за каква фрактура станува збор, која коска, каква операција (само репозиција или вградуање на ортопедски имплант - плочка и штрафови) и колку долго ногата стоела во гипс и како изгледа калусот на коската и дали веднаш е почнато со физикална итн. Затоа велам на памет е многу тешко да се каже, а и со друга проблематика се бавам, затоа препуштам на @salt да се изјасни. Мислам дека он беше ортопед.

Скршена е тенката коска на десната потколеница (ваљда фибула беше). Има спирална (WBC) фрактура, на три дела (горен дел, скршен „отсечок“ и долен дел). Поставена е плочка 10 цм, со 6 мали шрафа и 2 долги фиксатори кои одат низ двете коски. Скршеницата е непосредно над скочниот зглоб. Лигаментот беше делумно скинат.
Ногата беше во гипс една недела, после тоа ми дадоа „чизма“. Физикална немам почнато, а не смеам да газам на ногата. Веќе се поминати 5 недели од операцијата, и имам (барем) уште 3 додека да ги извадат долгите шрафови. После тоа би следела физикална и што ти ја знам што друго.
Не би требало да има други повреди или оштетувања во близината, а мускулите ми се сериозно намалени (а имав поприлично развиени нозе). Десната потколеница ми е малтене упола од левата, која и онака ми беше поразвиена.
После вадењето на долгите шрафови, би требало да смеам да газам на ногата, и пак да почнам да ја користам. Ме интересира, дали ќе смеам да возам непосредно после тоа, пошто ќе ми доаѓаат гости, па дали ќе можам да одам да ги соберам од аеродром, или ќе треба да фаќаат воз.

која нога е скршена?
ако е скршена левата нога и колата е аутоматик... ја со скинат лист возев после недела дена, бандажиран и све.

Ни тоа, ни тоа. Десната нога ми е скршена, а колата не ми е аутоматик :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
Од скијање да не ти е повредата? Знам дека кај нас во болница зимово скоро секој ден доаѓаа со вакви фрактури од крос-кантри скијање. Како успеваа така да искршат коски уште не ми е јасно а 25 години скијам. Немој да возиш одма после отстранување на плочката и штрафовите, без да направиш барем неколку недели физикална терапија.
Зини да ти кажу.

Отсутен lans

• Редовен
За ова и ја слушнав и се чудам на дебиланата што го смислила потегот да ја дислоцира Наум Охридски во Аеродром. Плиз гив дис мен а куки.
nekoj sto ja poseduva parcelata do majcin dom 10+ godini, sea mu tekna da gradi hotel bez nikakva ekonomska opravdanost wink wink
a gradska kje se srusi i toa kje bide najskap kvadrat vo zemjava.
VW Passat 2.0TDI 2015
Honda SH150i  2020

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Во европа и пошироко.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
nekoj sto ja poseduva parcelata do majcin dom 10+ godini, sea mu tekna da gradi hotel bez nikakva ekonomska opravdanost wink wink
a gradska kje se srusi i toa kje bide najskap kvadrat vo zemjava.
Чуда се случуваат со новата власт, да им се сотре семката на сите по ред наназад...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Од скијање да не ти е повредата? Знам дека кај нас во болница зимово скоро секој ден доаѓаа со вакви фрактури од крос-кантри скијање. Како успеваа така да искршат коски уште не ми е јасно а 25 години скијам. Немој да возиш одма после отстранување на плочката и штрафовите, без да направиш барем неколку недели физикална терапија.

Бев на скијање (прв пат у живот), ама не се остаив поради скијањето. Се зализгав на мраз, левата нога отиде на пазар, пробав да се „фиксирам“ со десната, арно ама, стапалото се сврте у една насока, ногата и телото продужија у друга :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.