Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1974191 пати)

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55335
  • Махер
Ако не си ги дал тие 10000евра се ќе кошта 10000евра.

Како во америка.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10612
осигурањата горе доле ти се исти филм за било што....

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45174
  • Il Moderatore
@Deni Јас знам фииино колку кошта, пошто претежно ем давам 7.5% ем се лечам по приватни кога треба да се лечам. Не се бунам што ги давам тие 7.5%, него се бунам што некој ги гледа само 500-те денари партиципација што се плаќаат на крајот од муабетот, па муабетот е „бедни 500 денари нејќат да дадат“. Не, не се бедни 500 денари. Туку се партиципација за услуга која вреди 5000-6000 денари, за која веќе имам „припејд кредит“.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bicikle

• Легенда
Значи ако си ги чувал тие 10к€, за истите пари ќе си се лекувал како краљ...И да си платиш све сма од сопствен џеб.
Ама не заборљвај со тие пари колку лековања си пчатил што немаат веза со тебе. Барем хуман си :D

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45174
  • Il Moderatore
Секако, затоа реков дека не ми е криво што ги давам тие 7.5% секој месец. Ама не давам „бедни 500“ кога ќе отидам да напраам преглед ор самтинг во државна. Туку давам партиципација за околу 6.000 денари преглед. Останатите 5500, ќе ги даде фондот во кој што сум вложувал со години.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15253
  • Пудингот на шоферството
Фондот кутриот неможе да даде,пошо мама му плакаа кој стигна да раководи со него. :P
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
@bicikle сите што работаат во приватните установи се дојдени од јавни установи не се паднати од марс. Само што во јавните установи земале една плата а во приватните земаат дупла до тро дупла со многу подобри услови за работа на товар на граѓаните.
@simo од мојата плата секој месец се одделува околу 10000 денари за у фонд за здраство  (веќе 11 години) а никоаш не сум користел никаква услуга здраствена , одам кај колега по потреба и уз кафе муабет се прегледувам. Коа имам потреба  за антибиотик увек си купувам приватно никоаш на рецепт од матичен. Зошто пак и мене да ми одбиваат за здраствен фонд.  Но за разлика од тебе и мене има еден голем процент на популација околу 80%  којшто никогаш не плаќал здраствено осигурување а цел живот добивал бесплатна здраствена услуга  и го цица тој фонд. Е затоа сега кога ќе дојде ситуација за некоја операција кајшто треба имплант(дел) да се постави се прават редови за чекање и незадоволство кај граѓаните и со прав о се бунат и викаат цел живот плаќам здраствено(30_40 години стаж) осигурување а сеа кога му треба протеза или мора да чека со месеци или сам да си ја купи ( од 800 до 2500€) затоа што бесплатно здрадтво нема никаде во светов дури ни америка која што е милион пати појака финансиски од нашава земја. Здраствениот фонд мора да претрпи измени како осигурување за кола. Плаќаш една сума добиваш само преглед, ренген и лабораторија. Ако сакад магнетна резонанца ќе си платиш од џеп или ќе одиш во поскапа опција на осигурување што опфаќа освен основен прехглед плус магнет, компјутер, скен, зрачење , операции или пак ќе си плаќаш КАСКО здраствено кое што опфаќа Сé и добиваш фулл услуга сосе прегледи и операции и вклучени делови ( како за кола коа осигураш стакла, патници)
Вака еден плаќа 10 души се лечат затоа е тиња  здраствово

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Значи ако си ги чувал тие 10к€, за истите пари ќе си се лекувал како краљ...И да си платиш све сма од сопствен џеб.
Ама не заборљвај со тие пари колку лековања си пчатил што немаат веза со тебе. Барем хуман си :D
Ќе се лекуваш еднаш како крал. А следниот пат? Ќе си 'цојсаш.

Немање на социјална држава е најлошо нешто што може да и се случи на едно земјиче. Дури и Мурика глупацине некако сакаат да воведат, зошто веќе сумите им станаа ретардирани до бескрај. За разлика од Канада или ЕУ.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Super e socijalnata drzava. Ama kaj nas se koristi samo za tenderi mestenje i nishto drugo. Namerno se unishti zdravstvoto vo Mkd, pa koj ima pari ke si odi privatno, koj ne ako doceka moj termin i prezivee prvo ke treba so bolnicki infekcii da se izbori, so nikakov tretman i najcesto losi lekarstva. So godini se unistuvase zdravstvovo i za zal toa se efektite i sega sme isti /slicni so USA. Koj ima pari ke prezivee, koj ne se znae :-(

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7200
  • Бенве сие бенве
Во велешката болница нема лифт 3 години. Шо фазла моабет да праиме

Sent from my iPhone 7 128

Отсутен Bicikle

• Легенда
Ќе се лекуваш еднаш како крал. А следниот пат? Ќе си 'цојсаш.

Немање на социјална држава е најлошо нешто што може да и се случи на едно земјиче. Дури и Мурика глупацине некако сакаат да воведат, зошто веќе сумите им станаа ретардирани до бескрај. За разлика од Канада или ЕУ.
Е па сега тоа е :)
Инаку салт муабетот ми беше од страна на пациент, за вработените не знам како е.

« Последно менување: 09 Февруари 2018, 10:54:18 am Bicikle »

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
@bicikle сам замисли како е да си мед. Персонал : пр. Болничар со неподвижни пациенти каде што им мењаш лопати на пациентите да одат по нужда поштоо не можат да станат до ве-це. Да ги бришеш. Да носиш чаршафи на перење. Да буткаш пациенти на количка за операција. Да ги земаш после операција и ги носиш до соба . Им помагаш да јадат ... .... и сето тоа за 13000 денари. Дали ти би го работел тоа за таа сума

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Ако не си ги дал тие 10000евра се ќе кошта 10000евра.

Како во америка.

Taму барем се знае кој пие и јаде, а кој плаќа (или барем се знаеше пред „обамакер“). За моите пари сакам да јадам и да пијам. Не сакам да чекам ред со саати, заедно со десетици и десетици други од кои барем 80% се џаболебари кои никогаш ништо не уплатиле во фондот. Па уште ако спомнативе џаболебари се од малцинствата, секогаш побрзо ја завршуваат работата од мене, пошто им се исповработија илјадници нивни сограѓани на разноразните шалтер служби. Од таквите па ни 10% не плаќаат даноци и давачки, а тие од руралните средни ниту режиски трошкови не плаќаат (струја, вода, итн) пошто нели - калашот ќе игра.

Социјализам?
Супер замисла во некој фантазиски свет, но во нашава реалност? Не фала. Тоа е можно само во богати држави каде државата субвенционира СЕ. На пример како Норвешка, каде социјализмот е успешен не затоа што Норвежаните се хумани луѓе, туку затоа што државата прави неверојатни пари од продавање природен гас и нафта, на ЕУ.

Социјализам во вакви батал, сиромашни држави не може да функционира. Барем не така за работите да бидат добри и праведни.

Во ’мурика (демократите) воведуваат социјално здравство заради нивните гласачи (читај џаболебарите и имигрантите). Прашај го работниот народ од руралните средини од континенталниот дел на САД, што тие мислат за „обамакер“ и социјализирањето на здравството.

Kaко за илустрација, ова долу ти е покачувањето на уплатите за здравството, откако се започна со социјализирање на истото преку „обамакер“ проектот. Инаку квалитетот на здравството не е покачен, единствено што е сменето е тоа што работниците сега плаќаат за џаболебарите.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
Van, другар, дали некогаш си се прошетал низ Америка?
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.