Автор Тема: Здравје, медицински установи, опрема и стручност на персоналот  (Прочитано 1615590 пати)

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
Штета што ја отворив темава. Ќе пробам да заборавам 90% од работиве што ги прочитав од последниве 3/4 страни. Не мислев дека волку прости (не глупи, прости) членови имало и тука :D
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker

И мислам клуч едно два месеца нека одмори темава малку  :)
New blood of old school

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Предходно не умираа? Умреа од респиратори и од антибиотици. И од сезонски умираат па не се креват паника. Онкологија е полна па ич никој не се замарат освен тие што имаат проблем.
п.с. А колку не умреа ?

Се надевам дека нема да се донесеш до дереџе некој да ти умре од Ковид, за некој друг да ти каже „ајде, многу други не умреа.“
Како ќе се донеса ја до дереџе за некој друг? Другите да се здрави и живи, неколкумина нема да ја променат многу статистиката. Да беше опасен толку ко што го претставуваа многу повеќе ќе ми умреа, но и така да беше ако го прележат другите пак не значи дека е нешто посебно опасен.
Плус ете, кој има дијабетис или е ризичен нека се вакцинира ќе се спаси.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
Штета што ја отворив темава. Ќе пробам да заборавам 90% од работиве што ги прочитав од последниве 3/4 страни. Не мислев дека волку прости (не глупи, прости) членови имало и тука :D
Да ти кажам право како се понашав со познаници од страв да не ми пренесат ковид ко ќе се присета глупо се осеќа. Тој пушти ми рака, ја тргни се да не ме заразел. Бламирај се. Па маски глупоси и кај што требит и кај што не требит.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
Клабери, препорачајте добар офталмолог, Скопје. Доктор Ристовски тек април има слободен термин, битпазар еднаш во неделата идел доктор, ама бош термин ми искача. А и работава иде, кај што ќе ти препорачаат луѓе, таму да одиш.   :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk
Веќе со години имам одлично искуство со Визус (Др. Софрониева), позади пазарчето во Тафталиџе. 02 307 6117

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Е шо одлично искуство имаш, уште наочари носиш ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30074
    • CARclub.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Е шо одлично искуство имаш, уште наочари носиш ;D
Што нема да измислат за да те натераат маска да носиш, да се вакцинираш, наочари да носиш...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
https://www.nature.com/articles/s41598-022-06629-2
Тазе денешна статија. Уште топла.

mRNA vaccine-induced antibodies more effective than natural immunity in neutralizing SARS-CoV-2 and its high affinity variants

mRNA vaccination induces higher anti-RBD antibody levels than natural immunity against SARS-CoV-2
Many of the current serology tests for RBD have limitations on sensitivity, dynamic range, and unprecise or semi-quantitative3, 32, 33. To accurately determine the levels of anti-RBD antibody in SARS-CoV-2 infected individuals, we developed an electrochemiluminescence-based serology assay for exceptional sensitivity and dynamic range. The assay is based on two antibody-antigen interactions for maximum specificity (Fig. 1A). We purified recombinant wildtype (WT) RBD from transiently transfected 293 cells and labeled it with either biotin for antibody capture or ruthenium (Ru)-tag for antibody detection33. Two commercially available RBD monoclonal antibodies (Mab), Mab D001 and D003, were randomly selected (Sino Biological, Wayne, PA) and used as the calibrator (D003) and the reference standard (D001) for accurate quantification. Linear quantification range of at least 1,000-fold was achieved (Supplementary Fig. 1A). The assay was subsequently simplified from a three-step to a single incubation step without the loss of performance (Supplementary Fig. 1B), which would allow the rapid testing completed within one hour.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5348
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Moжеш да објасниш што пишува во студијата? :)
@Deni

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
In this study, we showed that mRNA vaccinated blood donors have a median of 17 times higher RBD antibody levels when compared with those who became seropositive due to prior COVID-19.

The vaccinated blood samples, due to their much-elevated RBD antibody levels, were far more effective.

Our results indicated that the antisera from natural immunity would be less effective against new variants.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Не бе, па знам да читам Англиски... Мислев ти со твои зборови да кажеш, имаме колеги овде што не знаат Англиски но освен тоа би сакал да видам како ти го разбираш текстот.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
А зошто некој би кажувал со свои зборови, нешто што е така јасно напишано? Тоа само политичари...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Објаснив зошто, и разбирам ако не сака (или не може) да одговори.